10 najlepších aplikácií pre cyklistov, ktoré si zamilujete
29.09.2021

10 najlepších aplikácií pre cyklistov, ktoré si zamilujete

V modernej dobe na rôzne športové aktivity veľa z nás využíva rozdielne fitness zariadenia, ale v mnohých prípadoch pre potreby cyklistiky postačí aj dobrá aplikácia v smartfóne. Určite viete, že aplikácií je nespočetné množstvo a vybrať tú najlepšiu nemusí byť vôbec také jednoduché, ako sa zdá.

A práve preto sme si pripravili výber 10 najlepších aplikácií, ktoré určite splnia väčšinu vašich požiadaviek. Veríme, že si minimálne jednu z týchto aplikácií zamiluje nie jeden cyklista. Mimochodom, všetky appky, ktoré sme pre vás vybrali sú zadarmo dostupné pre iOS aj Android. Tak poďme sa na to spolu pozrieť :-)

1. Strava
2. Endomondo
3. Wahoo Fitness
4. Cyclemeter
5. Google Mapy
6. Mapy CZ
7. Map My Ride
8. Viewranger
9. TrailForks
10. TrainingPeaks
Bonus - Relive

1. Strava

Jednotka v aplikáciách pre cyklistov je práve Strava. Nie je to vlastne len aplikácia, ale aj sociálna sieť pre cyklistov. Svojej popularite určite vďačí práve sociálnym prvkom, ktoré sa nedá nevšimnúť.

V tejto aplikácií viete porovnávať svoje výkony a sledovať pohyby svojich priateľov. Navzájom si môžete vytvárať súťažné segmenty a Strava vás zaradí do rebríčka. Počas takýchto súťažení môžete pridávať fotky a komentovať ich s ľuďmi, ktorých sledujete podobne, ako na Facebooku či Instagrame. Má v sebe funkciu autostop - pri akomkoľvek zastavení prestane merať váš výkon.

Ak vám stále znie v hlave otázka, prečo sa aplikácia volá práve Strava, tak máme pre vás odpoveď. Názov pochádza zo švédskeho slova “Sträva”, čo v preklade znamená “usilovať sa”.

Cyklistická aplikácia Strava

2. Endomondo

Táto aplikácia sa o niečo líši od tých klasických pre cyklistov. Jej hlavným cieľom nie je len zaznamenávanie vašich aktivít. Endomondo je navrhnutý ako osobný tréner, ktorý vás má motivovať. Medzi jeho zaujímavé funkcie patrí napríklad zvukové povzbudenie. Zobrazuje vaše jazdy, meria vzdialenosť, trvanie, priemernú rýchlosť, priemerné tempo, spálené kalórie a hydratáciu počas jazdy. Endomondo dokonca sleduje aj hudbu, ktorú počas športovej aktivity počúvate. A viete čo je najviac motivujúce? Keď si s priateľmi navzájom vytvoríte súťaže a porovnávate svoje dosiahnuté výkony. Svoje výsledky viete potom zdieľať na sociálnych sieťach. Čerešničkou na torte je, že aplikácia pracuje v režime offline od doby, kedy si ju stiahnete do svojho zariadenia.

Cyklistická aplikácia Endomondo

3. Wahoo Fitness

Najlepšie na tejto aplikácií je práve to, že je kompatibilná s ostatnými zariadeniami, aplikáciami či webstránkami. Ovládanie aplikácie je veľmi jednoduché. Určite viete, že žijeme v dobre, kedy sú naše online dáta čoraz prísnejšie strážené, preto určite oceníte možnosť uploadu svojich dát do iných aplikácií.

Cyklistická aplikácia Wagii Fitness

4. Cyclemeter

Cyclemeter vie z vášho telefónu spraviť cyklopočítač, pokiaľ si trúfate mať ho primontovaný na riadidlách. Je veľmi podobný ako Wahoo Fitness. Po jazde máte možnosť pozrieť si rôzne analýzi a štatistiky. Všetky dáta zostanú vo vašom telefóne a nie je vôbec potrebné sa pripájať na iné webstránky a uploadovať dosiahnuté výkony.

Cyklistická aplikácia Cyclemeter

5. Google Mapy

Aplikácia, ktorá je veľmi populárna pretože ju máme všetci “po ruke”. Obrovská databáza nielen adries, ale aj názvov podnikov robí Google Maps úžasným pomocníkom na krátke, ale aj dlhé trate bicyklovania hlavne po meste. Určite sa zhodneme, že ide o jednu z najlepších navigácií. Tí, ktorí radi jazdia so slúchadlami v ušiach ocenia audio inštrukcie pred každou križovatkou.

Cyklistická aplikácia Google Maps

6. Mapy CZ

Ak sa chystáte kamkoľvek a nemáte prístup k internetu, prípadne ani k signálu, tak aplikácia Mapy.cz je najideálnejším riešením. Potrebujete k tomu len povolené GPS vo vašom telefóne. Výhodou aplikácie je aj informovanie o počasí, takže vás už naozaj nič neprekvapí. Svoje výlety si prehľadne zorganizujete do zložiek. Vrátane trás, zaujímavých ciest po ceste alebo vlastných fotiek. Celé zložky viete potom jednoducho nazdieľať ostatným. Funkcia stopár vám zaznamená všetky trasy, ktoré na bicykli prejdete.

Cyklistická aplikácia Mapy CZ

7. Map My Ride

Map My Ride je jedna z prvých aplikácií, ktorá ponúka prehľad o absolvovaní cyklotrás. Aj keď má tvrdú konkurenciu, stále má čo ponúknuť a do boja o miesto vo vašom telefóne sa dravo zapája. Aplikácia dokáže zaznamenať veľmi veľa údajov z vašej jazdy. Veľkým bonusom je možnosť uložiť si informácie o strave, srdcovej činnosti, váhe a spánku, čím získate komplexnejšiu analýzu vašej aktivity.

Cyklistická aplikácia Map My Ride

8. ViewRanger

ViewRanger poteší hlavne horských cyklistov, ktorí radi objavujú nový terén. Aplikácia používa veľmi dobrú základnú mapu sveta OpenCycle, takže vás nikdy nenechá stratených uprostred ničoho. Opäť tu máme jedno malé plus, nepotrebujete dáta, stačí vám povolenie GPS v telefóne. Môžete zdieľať svoje trasy alebo naopak vyskúšať si aj tie cudzie. Funkcia Buddy Beacon umožňuje pozorovať okolitých alebo vybraných jazdcov.

Cyklistická aplikácia Viewranger

9. TrailForks

Appka, ktorá je pravdepodobne najväčšou databázou trailov na svete - je ich tam už niekoľko desiatok tisíc, vrátane veľa českých a slovenských. Veľkou výhodou je, že si doma stiahneš mapový podklad celého regiónu a v teréne už nemusíš využívať mobilné dáta. Šetríš zároveň peniaze ale aj baterku. Dopredu si vytvoríš svoj “Ride Plan” a následne už len sleduješ svoju trasu. Zobrazuje všetky podstatné informácie od dĺžky, cez prevýšenie, až po náročnosť. Ako užívateľ môžeš traily hodnotiť a aktualizovať o nich potrebné informácie.

Cyklistická aplikácia Trailforks

10. TrainingPeaks

Hlavným zámerom aplikácie ako uvádzajú veľkými, tučnými písmenami na svojej stránke je “pripraviť vás na deň pretekov”. Zatiaľ čo cieľom ostatných aplikácií je sledovať progres vo výkone, TrainingPeaks chce rozvrhnúť váš tréningový plán a stratégiu, aby ste sa mohli čo najefektívnejšie sústrediť na vybrané ciele danej sezóny. Aplikácia je veľmi populárna aj medzi trénermi, pretože sa môžu pozrieť na analýzu tréningu u svojich klientov. Súčasne im to umožňuje upravovať tréningové plány svojich zverencov priamo v aplikácií. TrainingPeaks vám ponúka možnosť širokého výberu školiacich plánov vytvorených trénermi.

Cyklistická aplikácia Treiningpeaks

Bonus - Relive

Aplikácia, ktorá je rozhodne iná od ostatných. Zaznamenáte si svoju trasu napríklad cez aplikácie Strava, či Endomondo a Relive vám ju prehrá na 3D mape. A to nie je všetko. Realistický 3D model dopĺňajú aj údaje o vašej rýchlosti, výkonovými dátami, srdcovou frekvenciou a akýmikoľvek inými údajmi, ktoré ste v rámci inej aplikácie odovzdali. Môžete tak sledovať napríklad to, ako sa váš tep zmenil počas zdolávania náročného stúpania alebo aj rýchlosť, ktorú ste dosiahli v cieľovej rovinke. Do aplikácie môžete zaznamenávať aj svoje fotografie a po skončení celej svojej trasy si vytvoriť video, ktoré si vy špeciálne nemusíte vôbec strihať alebo inak upravovať.

Cyklistická aplikácia Relive

Pokiaľ nechcete vyberať najlepšiu aplikáciu na trhu, isto vás zaujme možnosť zakúpiť si rovno cyklistický počítač s GPS alebo tachometer. Poradíme vám, ako si vybrať cyklistický počítač a GPS

Prečítajte si tiež ďalšie podobné blogy:

Tím Našport