Správna výbava na jednodňovú cykloturistiku
30.07.2020

Správna výbava na jednodňovú cykloturistiku

Dni sú dlhšie, vonku je teplejšie a nás, všetkých cyklo-nadšencov už slnko láka na rôzne cyklovýlety. Či už ste medzi cykloturistami začiatočník, alebo skúsený profík, možno vám pomôže niekoľko rád, na čo by ste určite nemali zabudnúť. 

Niekoľko veci vo výbave na cykloturistiku je naozaj nevyhnutných. Mnohé z nich vám uľahčia a spríjemnia jazdu, iné zase zaistia pocit bezpečia. Poradíme vám, čo by ste si nemali zabudnúť, na čo treba myslieť a aké náradie by vám nemalo chýbať.

Cyklistické oblečenie
Doplnky, ktoré by vám tiež nemali chýbať
Náradie, ktoré sa vám môže zísť
Ostatné drobnosti

Základná výbava

Základnú výbavu by ste mali mať so sebou vždy, či už idete na jednodňový alebo viacdňový cyklovýlet. Určite sa zmestí do úložného priestoru v rámci bicykla. Pokiaľ nemáte kapsičky s úložným priestorom (pod sedadlom, na ráme alebo na riadidlách), budete potrebovať batoh. Rátajte však s tým, že s batohom sa budete minimálne dvojnásobne viac potiť.

Cyklistické oblečenie 

Čím iným ako oblečením by sme mohli začať základnú výbavu. Cyklistické oblečenie by malo spĺňať viac ako jednu funkciu. Pri cyklistike by vás vaše oblečenie malo chrániť pred teplom alebo chladom. Vďaka oblečeniu si v kapsičkách viete uschovať najpotrebnejšie veci a zvýšite svoju bezpečnosť pomocou reflexných prvkov. Oblečenie vhodné pre cyklistov je vyrobené z ľahkých a rýchloschnúcich materiálov, tým pádom dobre odvádzajú pot, čo samozrejme oceníte najmä počas horúcich letných dní, ale určite aj pri podávaní samostatných výkonov.

cyklisticke-tricko

Cyklistické tričko s nohavicami alebo pokojne aj kombinéza sú základ celého oblečenia. Do nohavíc sa nemusíte báť investovať, pretože budú chrániť dôležité časti vášho tela a verte nám, po každom cyklovýlete budete vďačný za kvalitnú cyklistickú vložku. Viete aká je výhoda kombinézy alebo cyklonohavíc s trakmi? Ochránia vám kríže a už vás viac nebude hnevať stále sa vyhrňujúce tričko.

Doplnky, ktoré by vám tiež nemali chýbať

Aké sú základné doplnky každého cyklistu? Všetci určite vieme, že cyklistická prilba, rukavice a okuliare by nám nemali chýbať. Odporúčame dať si poradiť pri výbere prilby, pretože by vám mala dobre sedieť a netlačiť. Najlepšou voľbou je taká, ktorá má dostatok prieduchov, aby ste sa v nej v teplé dni príliš nepotili. 

prilba-uvex

Nezabudnite si pribaliť aj reflexné prvky a taktiež aj predné a zadné svetlo. Nikdy neviete, či sa nezdržíte viac, ako ste plánovali. Tieto doplnky oceníte hlavne pri večernom návrate z cyklovýletu. :-)

Náradie, ktoré sa vám môže zísť

Nikdy by sme nemali podceniť situáciu a práve preto odporúčame vziať si so sebou na cykloturistiku základné náradie na opravu bežných porúch. V tejto výbave by vám určite nemala chýbať sada na lepenie defektu, malá skladovateľná pumpa, montpáky, multikľúč a vziať si so sebou môžete aj rýchlospojku na opravu pretrhnutej reťaze.

kapsicka-pod-sedadlo-s-naradim

Ostatné drobnosti

Mapa sa vám zíde pokiaľ nepoznáte dobre trasu ktorou idete. Svoje využitie má aj pri situácií, keď sa náhodou stratíte alebo sa budete musieť náhle niekde schovať kvôli počasiu. 

Samozrejme, že nesmie chýbať mobilný telefón v ktorom máte k dispozícií mapy aj fotoaparát. Pre všetkých, ktorí radi sledujú svoj progres a aký výkon dosiahli, je povinnou výbavou aj cyklopočítač alebo mobilná aplikácia na zaznamenávanie výkonov na bicykli. Keď už sme pri mobilných aplikáciach, prečítajte si náš článok o 10 najlepších aplikáciách pre cyklistov. 

cyklopocitac-zeleny
Nezabudnite si vziať občerstvenie na doplnenie energie, peniaze a základné doklady. A čo je najdôležitejšie, počas celého cyklovýletu nezabúdajte hlavne na pitný režim a úsmev na tvári. :-)

Tím Najšport.