Veľké testovanie: Porovnali sme pre vás top 7 horských bicyklov sezóny 2022
08.06.2022

Veľké testovanie: Porovnali sme pre vás top 7 horských bicyklov sezóny 2022

Pripravili sme si pre vás prvé veľké porovnanie bicyklov tohtoročnej cyklosezóny 2022. Do nášho porovnania sme zahrnuli celoodpružené horské bicykle (enduro, downhill, trialové a XC bicykle) na základe niekoľkých kritérií. V prvom rade nás zaujímala značka, parametre, cena, výkon, komponenty, cyklopríslušenstvo, dizajn, technológie, prevedenie, geometria, jazdné vlastnosti a celkový dojem z bicykla. Poďme sa pozrieť na top 7 horských bicyklov v kategórií od 3500 do 6500 €, ktoré sú podľa nás top a ktoré si môžeš prísť pozrieť, vyskúšať alebo predobjednať v našej predajni Najšport už teraz.

1. Trek Slash 9.7 Carbon Blue Smoke / Trek Black
2. Ghost Lector FS Essential Chocolate Brown / Riot Red
3. Lapierre Zesty AM CF 7.9 Matt Grey
4. Giant Reign Advanced Pro 29 2 Panther
5. Mondraker Foxy R 29 Deep Purple / Flame Red
6. GT Force 29” Carbon Elite
7. Trek Supercaliber 9.7 Factory Orange / Lithium Grey

1. Trek Slash 9.7 Carbon Blue Smoke / Trek Black

Bicykel Trek Slash 9.7 Carbon používa kombináciu 29” kolies a odpruženie so zdvihom až 170 cm preverí všetky vaše schopnosti v náročných enduro pretekoch a trailových špeciáloch. O dokonalú geometriu sa postará karbónový rám OCLV vyvinutý spoločnosťou Trek. Vpredu nájdete vzduchovú vidlicu Fox Rhytm 3 a vzadu Fox Performance Float X (2 polohový tlmič, 62,5 mm). Systém pohonu pozostáva s prehadzovačky Shimano XT, radenia, kazety a reťaze Shimano SLX. Tento bike ponúka poriadnu dávku adrenalínu, spoľahlivosti a rýchlosti v jednom. S Trekom jednoducho viete, že kupujete maximálnu kvalitu a že za zrodom tohto bicykla stoja dlhé hodiny vývoja a testovania.

Trek Slash 9.7 Carbon

2. Ghost Lector FS Essential Chocolate Brown / Riot Red

Bicykle značky Ghost Lector FS Essential predstavujú nový pohľad na celoodpružené bicykle. Základom je rokmi overený Lector SF s hardtailovým typom rámu (s prednou odpruženou vidlicou). Dnes však môžete v predaji nájsť aj jeho celoodpruženého brata, ktorý ponúka úplne nový zážitok z cyklistiky. Tento špičkový XC špeciál vychádza zo závodnej geometrie Super Fit. Osadený je prednou odpruženou vidlicou Fox 34 Float Performance s výškou 100 mm pri modeloch XS a S a 120 mm pri veľkosti M až XL. Na biku nájdete tlmič Fox Float PS Performance Elite. O špičkové riadenie sa stará Shimano Deore SL, CS a prehazdovačka XT. O pohodlný posed a stabilnú jazdu sa postará sedlo Selle Italia X3 Boost, 29” kolesá osadené plášťom Schwalbe Racing Ralph Performance o šírke 2,25”.

Bicykel Ghost Lector FS Essential

3. Lapierre Zesty AM CF 7.9 Matt Grey

Tento celodpružený all-mountain bicykel od vlajkovej lode Lapierre sa pýši nadupaným francúzskym dizajnom. Jednoduchý, stabilný, rýchli a nekompromisný karbónový bike sa postará o dokonalé pohodlie a kontrolovanú jazdu v prudkých zjazdoch a počas náročných enduro závodoch. Bicykel Lapierre Zesty AM disponuje nekompromisnou geometriou rámu AM Full Carbon Ultimate s predným odpružením Fox Float 36 Performance zo zdvihom až 150 m. Zadnú stavbu rámu dokonale odpruží tlmič Fox Float DPS Performance s 3 pozíciami nastaviteľnosti. Na tomto biku nájdete až 12 prevodov a spoľahlivý pohon Sram NX Eagle.

Lapierre Zesty AM

4. Giant Reign Advanced Pro 29 2 Panther

Vyskúšajte špičkový karbónový celoodpružený MTB bicykel Giant Reign Advanced Pro v modelovej rade 2, ktorá preverí všetky vaše pretekárske schopnosti. Bicykel disponuje technológiami Advance Composite (špičková technológia výroby karbónových rámov) a dokonalého systému odpruženia Maestro Suspension. Tento bicykel bol vyvinutý v spolupráci s pretekármi Enduro World Series a testovaný v extrémnych podmienkach. Výsledkom je špičková odprúžená vidlica RockShox ZEB Select 170 mm a tlmič RockShox Deluxe Select+. O prepracovaný systém radenia sa postará prehadzovačka, reťaz a kazeta Sram NX Eagle.

Giant Reign Advanced Pro

5. Mondraker Foxy R 29 Deep Purple / Flame Red

Vyskúšajte španielsku značku Mondraker, ktorá sa špecializuje na horské MTB špeciály. Konkrétne modelová rada Mondraker Foxy R 29 bola uvedená na trh už v roku 2014. Aktuálne vylepšený model 2022 ponúka špičkovú karbónovú technológiu rámu Stealth Air Carbon, vďaka čomu hmotnosť tohto biku dosahuje iba 12,9 kg, čo v porovnaní so slávnym Trek Top Fuel v rovnakej kategórii dosahuje 12,88 kg. Mondraker dokonale prepracoval systém nulového odpruženia a tlmenia. O všetko sa stará špičková vidlica Öhlins RXF 36 M.2 29, 160 mm a tlmič Öhlins TTX Air 205 x 62.5 mm. Bicykel disponuje kvalitným radením Sram Trigger SX Eagle, prehadzovačkou Sram NX Eagle 1 x 12.

Mondraker Foxy R 29

6. GT Force 29” Carbon Elite

Nová verzia GT Force 29" Carbon Elite nás oslovila prepracovanou geometriu rámu a trendovým dizajnom odpruženia s vysokým otočným čapom, ktorý bol inšpirovaný modelom Fury. Force od GT je bezpochyby špičkou vo svojom obore aj vďaka 170 mm vidlici RockShox Super Deluxe Select, agresívnym 29” plášťom a nesmie chýbať ani karbónový rám Elite High Pivot LTS Suspension. O pohon sa postará 12 x 1 prevodov Sram SX Eagle. Tento bike sa hodí do bikeparku, na náročnejšie traily a enduro závody. Veľkou výhodou sú ráfiky, ktoré sú pripravené na bezdušové použite, čo umožňuje jazdcom na trailoch používať oveľa nižší tlak v plášťoch.

GT Force 29” Carbon Elite

7. Trek Supercaliber 9.7 Factory Orange / Lithium Grey

Špičkový XC celoodpružený bicykel Trek Supercaliber 9.7 vás prekvapí prepracovanými technológiami od Treku. Samozrejmosťou je celokarbónový, ultraľahký OCLV rám, ktorý je osadený prednou vidlicou RoskShox Reba RL 100 mm a tlmičom Fox Performance. Fox pri vývoji špeciálneho zabudovaného tlmiču IsoStrut spolupracoval s Trekom a bol navrhnutý výlučne pre model Supercaliber. Všetky prvky tohto MTB biku sú navrhnuté pre maximálnu rýchlosť, obratnosť, svižnosť a pohodlie. Bicykel zvládne akýkoľvek XC závod, bikemaráton či trail. O pohon sa postará Shimano SLX a prehadzovačka Shimano XT.

Trek Supercaliber 9.7

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport