Poradíme vám, ako si vysušíte svoje lyžiarky rýchlo a efektívne
24.01.2022

Poradíme vám, ako si vysušíte svoje lyžiarky rýchlo a efektívne

Mnohí z vás sa pýtate, čo robiť s lyžiarkami, rukavicami alebo akokoľvek zimnou obuvou ak je príliš mokrá či vlhká? Odpoveď je jednoduchá, vyskúšajte vysúšač a už nikdy nemusíte počas lyžovačky mrznúť

Vlhké prostredie či už z potenia alebo premoknutia vytvára ideálny tepelný most medzi telesnou teplotou nohy a vonkajším prostredím. To spôsobí, že vám začne byť v lyžiarkach čoraz väčšia zima a príjemné pocity z lyžovačky sa premenia na sklamanie. Prečítajte si článok a dozviete sa viac informácií, ako tomu predísť rýchlo, efektívne a pohodlne už za niekoľko minút.

Prečo je vysúšanie také dôležité
Vyskúšajte svoju obuv rýchlo a efektívne
Ako sa zbavíte nepríjemného zápachu po svojom?
Aké vysúšače vám odporúčame?
Pozor na príliš prudké vysúšanie

Prečo je vysúšanie také dôležité

Vysúšanie je dôležité z jedného jediného dôvodu, aby sa predišlo nadmerným tepelným stratám pri odlišných teplotných podmienkach. Ako sme už v úvode spomenuli, tak tepelný most funguje nepretržite. Aby ste boli v teple a pohodli neustále je vhodné vaše lyžiarske topánky, skialpové lyžiarky, zimnú obuv, rukavice pravidelné sušiť. Vlhkosť totiž môže prísť z vnútra tela pri fyzickej aktivite, teda potením alebo z vonkajšej strany.

V takomto prípade sa tvoria ideálne podmienky na množenie baktérií a plesni. To sa prejaví nepríjemným zápachom, ktorý treba riešiť hneď od samého začiatku. Pravidelné sušenie či už voľné, pomocou novín alebo za použitia špeciálnych vysúšačov nie je nikdy na škodu, práve naopak. Pamätajte na jedno základné pravidlo, nikdy nesušte výstroj v blízkosti sálavého zdroja tepla napr. radiátoru alebo krbu, ktoré ju môžu nenávratne znehodnotiť. Použite radšej certifikované vysúšače, ktorých na trhu nájdete hneď niekoľko.

Použite praktický vysúšačPrečo je vysúšanie dôležité?

Vyskúšajte svoju obuv rýchlo a efektívne

Potrebujete svoje lyžiarky, skialpové lyžiarky či snowboardovú obuvi vysušiť rýchlo, pohodlne a najmä efektívne? Siahnite po špeciálnom elektrickom vysúšači napr. od značky Sidas alebo Thermic. Vieme, že mnoho penziónov a hotelov najmä v zahraniční disponujú špeciálnymi vyhrievanými stojanmi cez ktoré prúdi teplý vzduch. Na tomto mieste si môžete nechať vysušiť svoje lyžiarky, už do pár minút či hodín. Pokiaľ však neviete, že ubytovacie zariadenie disponuje takýmto vysúšačom, tak v tom prípade vám odporúčame zadovážiť si vlastný. Niektorí lyžiari sú však zvyknutý si rukavice a lyžiarky sušiť priamo v hotelovej izbe, aby predišli zbytočným stratám svojej výstroje. Na to používajú špeciálne prenosné vysúšače v rôznych cenových a kvalitatívnych prevedeniach o ktorých si povieme viac.

Praktické a pohodlné vysúšače

Aké vysúšače vám odporúčame?

Pokiaľ vám môžeme odporučiť, tak najefektívnejší vysúšač je taký, cez ktorý prúdi teplý vzduch do vnútra obuvi napr. Thermic Dryer alebo Thermic Refresher. Dokonca ich nájdete aj v prevedení 12V pre pripojenie do auta alebo akéhokoľvek zariadenia v kempe. Výhodou je že najvyššie modely disponujú UV svetlom ktoré efektívne zabíja baktérie a plesne. Existujú však aj kompaktné vysúšače s integrovaným ventilátorom, ktoré sú o niečo lacnejšie napr. Sidas Dryflow Mini, no neposkytujú taký výkon, ako predchádzajúce modely. Sú však zlatou strednou cestou. Najlacnejšiou alternatívou sú základné modeli bez vstavaných ventilátorov, ktoré fungujú na báze výmeny teplého a studeného vzduchu. Tu však musíte rátať s oveľa dlhším časovým intervalom sušenia (aj niekoľko hodín) avšak nízkou obstarávacou cenou a veľmi tichým chodom.

Aké vysúšače odporúča NajšportAko funguje vysúšačVysúšač značky Thermic

Ak by sme vám mohli odporučiť, tak veľmi zaujímavou alternatívou je vysúšač s integrovaným ventilátorom v kombinácií s UV svetlom. Navyše najvyššie modely môžete sušiť cez akýkoľvek USB konektor alebo 12 V nabíjačku v aute. Nemusíte sa však báť k dispozícií je aj klasický adaptér na 230 V. Taktiež to môžete využiť pri dlhých cestách alebo ak lyžiarky skladujete niekde v sklade, kde je zima a po príchode na svah potrebujete teplú a vyhriatu obuv. Taktiež sa vám takéto lyžiarky budú lepšie obúvať a ušetrený čas môžete venovať jazde na lyžiach.

Pozor na príliš prudké vysúšanie

Na záver by sme chceli upozorniť na niektoré lacné vysúšače v kombinácií s vašou drahou lyžiarskou výbavou. Niektoré modely “no name” čínskej výroby predávané na pár eur môžu vašej lyžiarske naopak uškodiť. Pýtate sa prečo? Jednoducho obuv zohrejú na príliš vysokú teplotu a môžu skelet alebo vnútornú papučku nenávratne poškodiť. Varovný prst dvíhame hlavne pre tých, ktorý si dávajú robiť pravidelne bootfitting. Pretože pokiaľ sa skelet príliš nahreje, to platí aj o vnútornej papučke, tým urýchlite jeho návrat do pôvodného stavu, čím môžete zabudnúť na tento proces. Len pre info, nahrievanie prebieha už od 80 až 90 stupňov celzia. Na druhej strane, bootfitting môžete opakovať niekoľkokrát, no je to finančne náročnejšie a samozrejme tým trpí aj samotný plast. Preto odporúčame používať iba overených výrobcov, ako je Sidas a značka Thermic, ktorý sú na trhu už od počiatku a stáli za vývojom tejto technológie.

Vysúšače lyžiarskych topánok Thermic a Sidas

Ako sa zbavíte nepríjemného zápachu po svojom?

Vlhkosť vo vašej obuvi je dôvodom, prečo lyžiarky, skialpové lyžiarky, snowboardové topánky zapáchajú. Čím dlhšie športujete, tým vlhkosť preniká do hlbších častí látky, kde sa následne množia baktérie, vzniká kyslé prostredie a nepríjemný zápach. Naučiť sa správne a efektívne sušiť svoje topánky je prvým krokom k tomu, ako sa zbaviť nepríjemného zápachu. 

Poďme sa pozrieť na niekoľko overených tipov, ako sa rýchlo zbaviť vlhkosti a zamedziť šíreniu nepríjemného zápachu:

  • Sóda bikarbóna - je tak trošku babský recept na odstránenie nepríjemného zápachu. Kyslé prostredie, pot a baktérie vytvárajú zápach, ktorý dokáže sóda bikarbóna prakticky úplne neutralizovať. Do vnútra vysušenej obuvi opatrne nasypte kryštáliky sódy a nechajte cez noc odležať. Pred obutím nezabudnite odstrániť prebytočnú sódu s obuvi.
  • Zmrazovanie - baktérie v mrazoch neprežijú, preto topánky, výstelku alebo vložku vložte do vzduchotesného plastového obalu a nechajte cez noc v mrazničke.
  • Vanilkový extrakt - je tiež typický babský recept, ako sa zbaviť nepríjemného zapchatú. Kvapnite niekoľko kvapiek vanilkového extraktu na bavlnenú handričku a vložte ju cez noc do topánok. Nenechávajte handričku vo vnútri topánok dlhšie, ako 12 hodín.
  • Antibakteriálna vložka, prípadne vložka s aktívnym striebrom - ide o špeciálne vyvinutú vložku, ktorá bráni množeniu baktérií a efektívne ich zabije. Týmto najúčinnejším spôsobom predídete nepríjemnému zápachu.
  • Aktívne uhlie - ďalší overený spôsob, ako sa zbaviť zápachu je rozdrviť aktívne uhlie na malé častice alebo kúpiť špeciálny granulát. Následne ho vložte do samostatných papierových vrecúšok a vložte ich na noc do topánok.
  • Antibakteriálny sprej - použite jednoduchý antibakteriálny sprej, ktorý môžete využiť pre široké spektrum športovej obuvi. Jedná sa o najpohodlnejší a najúčinnejší spôsob odstránenia nepríjemného zápachu.

Páčil sa vám článok o vysušovaním lyžiarok alebo akejkoľvek zimnej obuvi? Pozrite si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport