Elektrobicykle ako budúcnosť cyklistiky. Spoznajte slobodu na dvoch kolesách
08.03.2024

Elektrobicykle ako budúcnosť cyklistiky. Spoznajte slobodu na dvoch kolesách

V posledných rokoch sme svedkami revolúcie v doprave a predovšetkým v cyklistike, kde sa čoraz viac uplatňujú ekologické riešenia a udržateľnosť. Popularita a význam elektrobicyklov neustále rastie. Tieto moderné spôsoby dopravy sú čoraz viac vnímané nielen ako efektívne nástroje na zlepšenie mobility v mestských aj vidieckych oblastiach, ale aj ako kľúčový prvok budúcnosti cyklistiky

Elektrobicykle poskytujú kombináciu tradičného bicykla s podporou elektrickej asistencie. Na svoje si príde takmer každý rekreačný aj profesionálny cyklista. Okrem toho otvárajú dvere do sveta nových možností a slobody na dvoch kolesách. S výberom vám radi a ochotne poradíme online na našom e-shope v ktorejkoľvek predajni Najšport. Poďme sa bližšie pozrieť na to, prečo sú elektrobicykle považované za budúcnosť cyklistiky a vhodným tréningovým doplnkom. Tu je 7 dôvodov:

1. Ekologická alternatíva a rýchlejší pohyb
2. Dostupnosť a jednoduché používanie
3. Zlepšenie mestského prostredia
4. Zdravie, radosť a zábava
5. Skvelá doplnková aktivita ku klasickému bicyklu
6. Vhodné pre seniorov a ľudí so zdravotnými problémami
7. Technologický pokrok a inovácie
Pár slov na záver

1. Ekologická alternatíva a rýchlejší pohyb

V čase, keď sa svet snaží znížiť svoju uhlíkovú stopu a bojovať proti klimatickým zmenám, elektrobicykle ponúkajú ekologickú alternatívu osobnej dopravy. Na rozdiel od automobilov na fosílne palivá, elektrobicykle produkujú nulové priame emisie, čo z nich robí ideálne riešenie pre ekologicky zmýšľajúcich ľudí. Navyše, ich prevádzka je výrazne lacnejšia v porovnaní s tradičnými motorovými vozidlami, čo prispieva k ich udržateľnosti.

Motor elektrického bicykla je konštruovaný s podporou asistencie pri šliapaní. Má rôzne úrovne podpory od najnižšej po najvyššiu. Najčastejšie sa stretnete so 4 štandardnými režimami podpory vrátane EKO režimu, kde dokážete prejsť čo najdlhšiu vzdialenosť pri zachovaní optimálnej podpory a výkonu elektromotora. Rýchlosť však nie je neobmedzená a motor vás podporí do maximálne 25 km/hod., čo je stanovené našou legislatívou. Bez problémov to však stačí na to, aby ste sa pokochali okolitou prírodou a prešli dlhšie vzdialenosti.

Ekologická alternatíva a rýchlejší pohyb

2. Dostupnosť a jednoduché používanie

Jednou z najväčších výhod elektrobicyklov je ich dostupnosť a atraktivita. Vďaka elektrickej asistencii a jednoduchému ovládaniu sú vhodné takmer pre každého. Môžu ich používať ľudia rôzneho veku a kondičných úrovní. Elektrická asistencia vám umožňuje prekonávať dlhšie vzdialenosti a zvládať strmé kopce s menším úsilím, čo z elektrobicyklov robí praktickú voľbu pre každodennú dopravu do práce, školy, na úrady alebo pre podnikateľov pri realizovaní ich činnosti. Okrem toho sú výbornou voľbou aj pre voľnočasové aktivity, kde s podporou elektromotora dokážete prejsť dlhšie vzdialenosti za kratší čas, v porovnaní s klasickým bicyklom.

Dostupnosť a jednoduché používanie

3. Zlepšenie mestského prostredia

S narastajúcou popularitou elektrobicyklov v mestských oblastiach sa znižuje závislosť od automobilov, čo vedie k zníženiu zhusťovania dopravy na jednom mieste, dopravných kolapsov, nehôd, hluku, nečistôt a zlepšeniu kvality ovzdušia. Elektrobicykle zaberajú oveľa menej miesta ako tradičné autá, čo uľahčuje parkovanie a znižuje potrebu veľkých parkovacích plôch v mestách. Preprava z jedného bodu do druhého tak môže trvať len niekoľko minút. Tento fakt môže výrazne prispieť k vytváraniu viac zelených a živých mestských priestorov, ktoré pomôžu zvýšiť komfort, zdravie a bezpečnosť všetkých obyvateľov.

Zlepšenie mestského prostredia

4. Zdravie, radosť a zábava

Vďaka elektrobicyklu môžeme získať veľmi slušnú kondíciu, pretože jazda na e-bicykli je ideálnym krokom medzi pasívnym životným štýlom a pravidelným jazdením na klasickom bicykli. Jazda na e-biku vám pomôže prekonať prvé dni či týždne, ktoré sú pre začínajúcich športovcov z hľadiska fyzickej kondície a adaptácie najťažšie. Kondícia a vyvetraná hlava sa odrazí aj na vašom fyzickom aj psychickom zdraví. Zlepší sa vám nálada, nebudete tak často unavení, budete plní sily a elánu. Poďakuje sa vám aj srdce a celý cievny systém, nakopne vám to metabolizmus a pomôže vám zhodiť prebytočné kilá.

Pri jazde na elektrobicykli zažijete množstvo radosti a zábavy - skvelý pocit zrýchlenia v rôznych jazdných režimoch, jednoduché zdolávanie aj tých najnáročnejších kopcov, spoznáte nové trasy, nepoznané miesta a možno sa vám podarí nájsť aj nových kamarátov.

Zdravie, radosť a zábava

5. Skvelá doplnková aktivita ku klasickému bicyklu

Elektrobicykel je skvelým doplnkom aj pre profesionálnych cyklistov, najmä na rozšírenie tréningových možnosti. Pomôže im zlepšiť celkovú kondíciu, výkonnosť, regeneráciu a techniku jazdy. 

Po intenzívnych tréningoch alebo pretekoch je potrebná zotavovacia jazda s miernejšou fyzickou námahou bez zbytočného zvyšovania únavy jazdca. Stabilizuje krvný obeh a podporuje vyplavovanie metabolických odpadových produktov zo svalov. Dlhodobý tréning na elektrobicykli je vhodný pre budovanie vytrvalosti a pre udržiavanie konštantnej rýchlosti najmä pri jazde do kopca, proti vetru a pod. Jazdou na e-biku si cyklisti zdokonalia techniku jazdy, ovládania bicykla, aeordynamiku a efektívnosť šliapania.

Skvelá doplnková aktivita ku klasickému bicyklu

6. Vhodné pre seniorov a ľudí so zdravotnými problémami

Elektrobicykle ponúkajú výhody aj pre seniorov a ľudí, ktorí majú určité zdravotné znevýhodnenia. Dopomôžu k zlepšeniu mobility, zdravia a celkovej kvality života. Každý siedmy žijúci človek na Slovensku je dôchodca nad 65 rokov. To nemení nič na tom, že títo ľudia sú často aktívni a chcú si udržať dobrú kondíciu aj naďalej. Elektrobicykle sú vybavené motorom a batériou s asistenciou. To znamená, že je potrebné vynaložiť menej fyzickej námahy na dosiahnutie požadovanej rýchlosti alebo na zdolávanie kopcov. Je to obrovská výhoda pre ľudí so zdravotnými problémami, ktorí nemajú dobrú svalovú základňu, silu a vytrvalosť. 

Mnohí ľudia vo vyššom veku môžu mať obmedzenú mobilitu, čo im znemožňuje prejsť dlhšie vzdialenosti alebo používať verejnú dopravu. Mestský elektrobicykel je ideálnou voľbou pre alternatívny spôsob dopravy na krátke a stredne dlhé trasy. Okrem toho sa títo ľudia hýbu a šliapanie do pedálov poskytuje aj istú formu cvičenia, kde si môže senior regulovať intenzitu podpory elektromotora. Zlepší sa ich duševné zdravie, sociálna interakcia a budú oveľa samostatnejší.

Vhodné pre seniorov a ľudí so zdravotnými problémami

7. Technologický pokrok a inovácie

Technologické inovácie v oblasti elektrobicyklov neustále postupujú vpred. To, čo platilo pred tromi rokmi, je v súčasnosti už minulosťou. Dnešné modely sú vybavené vysoko výkonnými batériami a pokročilými motormi od značiek Bosch, TQ, Yamaha alebo Panasonic, ktoré umožňujú vyššie výkony, až 85 Nm a dlhšie dojazdy na jedno nabitie (až 150 kg pri 750 Wh batérií), a sofistikovanými systémami pre riadenie elektrickej asistencie, ktoré poskytujú hladké a príjemné jazdné vlastnosti. Batérie sú do rámov e-bicyklov priamo integrované a laik často ani nespozná, že sa jedná o elektrobicykel. Okrem toho, moderné elektrobicykle často obsahujú pokročilé funkcie ako je GPS sledovanie, integrované zabezpečovacie systémy, a dokonca aj pripojenie k smartfónom, čo zvyšuje ich atraktivitu a multifunkčnosť.

Technologický pokrok a inovácie

Pár slov na záver

Elektrobicykle predstavujú vzrušujúcu budúcnosť cyklistiky, kde kombinácia ekologickej udržateľnosti, prístupnosti, zlepšenia zdravia, mestského prostredia a technologického pokroku vytvára silnú potrebu rozvoja elektrocyklistiky. Elektrobicykle ponúkajú unikátnu možnosť premeniť naše dopravné návyky a prispieť k lepšiemu a zdravšiemu spôsobu života. Či už pre každodennú dopravu po mestách, pre zlepšenie tréningov alebo pre voľnočasové výlety, elektrobicykle nám pomáhajú objavovať radosti a slobodu na dvoch kolesách.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport