Blíži sa deň narcisov, prečo ich nevidíme v uliciach?
11.06.2021

Blíži sa deň narcisov, prečo ich nevidíme v uliciach?

Tak ako minulý rok, tak aj tento (2021) sa nesie v znamení koronavírusu a jeho dopadov v podobe korona krízy. Svet sa však vôbec nezastavil a preto je potrebné venovať pozornosť aj iným stránkam života. Ide predovšetkým o dlhodobo zanedbané oblasti v zdravotníctve. Ani onkologické ochorenia si počas týchto náročných časov nedávajú prestávku a v spoločnosti dlhodobo pretrvávajú. Preto na Slovensku pôsobí Liga proti rakovine už vyše 30 rokov (19.1.1990). Poďme si povedať niečo o tom, prečo bude tohtoročný Deň narcisov iný a ako môžete prispieť už teraz.

V čom bude tento rok iný?
Ako môžete prispieť?
Čo sa deje s vyzbieranými peniazmi?

V čom bude tento rok iný? 

Napriek postupnému uvoľňovaniu opatrení proti šíreniu koronavírusu sa 25. ročník zaobíde bez tradičných dobrovoľníkov v uliciach. Je jasné že verejno-prospešná zbierka, ktorá nesie názov Deň narcisov, nemôže mať pauzu ani tento rok. Tento deň sa nesie v znamení pomoci, spolupatričnosti a nádeje pre ľudí, ktorí trpia rakovinou. Posledný ročník bol výrazne poznačený až 75 % poklesom výnosov z verejnej zbierky pre pomoc chorým. Ďalší rok sa už nemôže zaobísť bez pomoci nás všetkých, pretože rakovina nemá len tak pauzu.

Ako môžete prispieť?

Prispieť na tento projekt môžete napríklad v obchodoch Tesco, vložením ľubovoľnej finančnej čiastky do označenej pokladničky alebo priamo prispením cez kupóny pri pokladni v termíne od 10.6 do 12.6. Ďalšia možnosť je, že vám príde domov do schránky obálka s narcisom a informáciami o možnostiach prispenia. Prispieť môžete aj formou SMS správy a to v termíne od 7.6 do 20.6 na čísle 848. Hodnota SMS správy je 3 €. Tak isto môžete prispieť prostredníctvom vkladu na číslo účtu SK09 0900 0000 0054 5454 5454 alebo zadaním QR kódu

Prispieť môžete aj v sieti bankomatov a vkladomatov Slovenskej sporiteľne cez tlačidlo Deň narcisov. Virtuálny narcis získate aj na Zľavadňa alebo Pilulka. Prispieť môžete kúpou limitovanej edície ponožiek Fusakle a zubných kefiek Curaprox.

Deň narcisov 2021

Čo sa deje s vyzbieranými peniazmi?

Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na realizáciu projektov určených priamo pre pomoc onkologickým pacientom a rodinám. Tu môžeme zaradiť napríklad bezplatnú Onkoporadňu na tel. čísle 0800 11 88 11, kde rodinám poskytuje poradenstvo 17 lekárov, 5 sociálno-právnych odborníkov, 2 výživový poradcovia a 6 onko-psychológov 7 dní v týždni vrátane sviatkov. Druhou formou pomoci je jednorazový finančný príspevok pre ľudí, ktorí sa navyše ocitli v hmotnej núdzi. Preplácajú sa tiež rôzne relaxačné pobyty - týždňovky pre pacientov, ubytovacie zariadenia pre rodičov hospitalizovaných detí. Bezplatné programy v centrách pomoc LPR v Bratislave, Košiciach a Martine.

Z týchto peňazí sa tiež pravidelne realizujú aktivity súvisiace v oblasti prevencie, informovanosti, kampane, prednášky, informačné letáky, brožúry a mnoho iného. Neváhajte a prispejte aj vy na tomto odkaze ľubovoľnou sumou na dobrú vec a spravte dobrý skutok už teraz, ďakujeme.

Ak sa vám článok páčil, tak si prečítajte aj ďalšie blogy:

Tím Najšport