Ako vybrať správnu veľkosť cestného bicykla
19.07.2022

Ako vybrať správnu veľkosť cestného bicykla

Chystáte sa kúpiť si svoj prvý vysnívaný cestný bicykel? Okrem toho že potrebujete poznať svoje finančné možnosti, zvoliť si vhodný typ cestného bicyklu, musíte vedieť aj správnu veľkosť bicykla. Pozrite si nášho sprievodcu, v ktorom sa zameriame na to, ako si vybrať správnu veľkosť rámu, aby vám bicykel sedel, bol pohodlný a jazda bola zábavou. Poďme na to!

  • Základné rozdelenie cestných bicyklov
  • Ako vybrať vhodnú veľkosť?
  • Tabuľka veľkostí cestných bicyklov
  • Niekoľko praktických rád na záver

Základné rozdelenie cestných bicyklov

Už na úvod je potrebné si ujasniť, aký typ cestného bicykla preferujete. Na to nám postačí jednoduché rozdelenie:

  • Univerzálny cestný bicykel (endurance) - Je vhodný pre všetkých rekreačných jazdcov a pre jazdcov, ktorí preferujú zmiešaný cestný terén. Tento typ bicykla je pohodlný, má komfortnú geometriu a posed. Zvládnete na ňom prejsť dlhé kilometre. Práve preto sa hodí aj na transkontinentálne preteky alebo bikepacking.
  • Závodný cestný bicykel (race) - Je určený pre závodných jazdcov a profesionálnych pretekárov, ktorí to s cyklistikou myslia naozaj vážne. Jedná sa o najrýchlejšie a najľahšie bicykle so závodnou geometriou. Tá je menej komfortná a posed je oveľa agresívnejší.
  • Aerodynamický cestný bicykel (aero) - Je vhodný na rýchlu a nekompromisnú jazdu. Je stvorený na podávanie najvyššieho výkonu, osobných, tímových rekordov a časoviek. Rám je postavený na rýchlosť a tomu zodpovedá aj aero geometria.

Základné rozdelenie cestných bicyklov

Ako vybrať vhodnú veľkosť?

Pokiaľ ste si už vyšpecifikovali typ cestného bicykla, vybrali značku, model, triedu a zohľadnili finančný rozpočet, tak je na rade vybrať vhodnú veľkosť. Ak potrebujete viac informácií a rád ohľadom výberu cestného bicykla? Neváhajte a obráťte sa na našich profesionálov z Najšportu alebo si prečítajte blogový článok - Ako vybrať ideálny cestný bicykel.

V základe sa veľkosti pri cestných bicykloch určujú v centimetroch. Bežne ich môžeme nájsť v rozmedzí od 48 po 62. Tento údaj nám hovorí o dĺžke sedlovej trubky, ktorá sa ráta od stredového zloženia po vrchnú hranu sedlovej trubky. V súčasnej dobe však môžete nájsť niektoré modely aj v číslovaní od XS po XL.

Najjednoduchší spôsob, ako určiť správnu veľkosť bicykla je riadiť sa pokynmi od výrobcu. Každý jeden výrobca má na oficiálnej stránke podrobné informácie o veľkosti bicykla vzhľadom k parametrom vašej postavy (napr. dĺžka rúk, nôh a výška). Nájdete to v prehľadných tabuľkách pod každým jedným produktom.

Ako vybrať správnu veľkosť cestných bicyklov

Tabuľka veľkosti cestných bicyklov

Pozrite si veľkosť cestného bicykla podľa univerzálnej tabuľky. Upozorňujeme však, že je to orientačná tabuľka, ktorá je vhodná pre pre určenie približnej predstavy o veľkosti bicykla. Každý výrobca používa iné hodnoty a rozhrania, ktoré sa môžu v konečnom dôsledku odlišovať.

Výška jazdca (v cm) Veľkosť bicykla (v cm) Veľkosť bicykla (uni)
148 - 152 47 - 58 2XS
152 - 160 49 - 50 XS
160 - 168 51 - 53 S
168 - 175 54 - 55 M
175 - 183 56 - 58 L
183 - 191 58 - 60 XL
191 - 189 61 - 63 2XL

Niekoľko praktických rád na záver

Treba si však dať pozor na to že dva podobné bicykle od rôznych výrobcov s rovnako uvedenou veľkosťou môžu mať veľmi odlišné parametre. Zásadne je to preto, lebo majú odlišnú geometriu a vlastnosti. Pri kúpe cestného bicykla je vhodné ho najprv vyskúšať, prípadne otestovať. Len tak si môžete byť na 100 % istý že kupujete správnu veľkosť. Dbajte na 3 hlavné kontaktné body - sedlo, riadidlá a pedále. Zároveň si skontrolujte veľkosť aj tak, že sa postavíte obkročmo cez hornú rámovú trubku. Položte obe chodidla celou plochou na podlahu, pričom medzi roskrokom a hornou rámovou trubkou by mala byť aspoň centimetrová vôľa.

Je samozrejmosťou, že nie všetci majú rovnaký tvar a dĺžku nôh alebo rúk, takže tieto informácie môžete použiť ako východiskový bod pri kúpe bicykla. Pokiaľ ste si není istý správnou veľkosťou, vždy sa môžete obrátiť na predajňu. V našom prípade vám v Najšporte radi a odborne poradíme pri výbere vášho prvého cesťáku. Je nám jasné, že nie každý bicykel sadne, pričom je možné vykonať drobné úpravy napr. nastavenie správneho posedu alebo výšky predstavca.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport