Ako vybrať cargo bicykel? Všetko čo potrebujete vedieť
20.09.2023

Ako vybrať cargo bicykel? Všetko čo potrebujete vedieť

Cargo bicykle tiež poznáme pod názvom nákladné bicykle. V súčasnej dobe ich nájdeme už aj v elektrických verziách, ako elektrické cargo bicykle, ktoré sú ešte populárnejšie ako ich neelektrická verzia. Ich hlavnou výhodou a prínosom pre dopravuje je udržateľnosť a efektívnosť prepravy tovaru na krátke vzdialenosti. Hlavné uplatnenie majú meste alebo prímestských oblastiach. Hodia sa na prepravu balíkov, poštových zásielok, potravín, objednávok, materiálu a sú tiež vhodné na vykonávanie niektorých druhov služieb.

S rastúcim záujmom o ekologické možnosti dopravy sa stáva výber správneho cargo bicykla dôležitou úlohou pre ľudí a nové moderné firmy. Ak ste zvedaví, ako si vybrať ten najlepší cargo bicykel pre vaše potreby, čítajte ďalej. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť. Nezabúdajte že s výberom ideálneho bicykla alebo elektrobicykla vám radí a odborne poradíme online alebo v našich predajniach Najšport.

Zamyslite sa nad možnosťou využitia cargo bicykla
Základné typy a rozdelenie cargo bicyklov
Zamerajte sa na stabilitu a maximálnu nosnosť
Materiál vyhotovenia a kvalitné komponenty
Bezpečnostné prvky a vybavenie
Elektrické vz. klasické cargo bicykle
Testovanie a recenzie spokojných zákazníkov

Zamyslite sa nad možnosťou využitia cargo bicykla

Predtým, ako sa pustíte do výberu svojho prvého cargo bicykla alebo e-biku, je dôležité si uvedomiť, aké sú vaše osobné potreby, prípadne potreby využitia vo vašej firme. Zamyslite sa nad tým, aký veľký náklad plánujete prepravovať, akú vzdialenosť budete prekonávať, zamyslite sa nad terénom a oblasťou, ktorú plánujete obsluhovať. Tieto, ako aj ďalšie faktory vám pomôžu určiť, aký typ a veľkosť cargo bicykla je pre vás ideálny.

Ako využiť cargo bicykel

Základné typy a rozdelenie cargo bicyklov

Existuje niekoľko typov cargo bicyklov a elektrobicyklov. Rozdeliť ich môžeme do nasledovných kategórií:

Štandardné dvojkolesové cargo bicykle 

Tieto bicykle majú jeden predný alebo zadný nosič, kde môžete umiestniť náklad. Disponujú len dvoma kolesami predným a zadným, preto ovládanie vyžaduje oveľa viac námahy s dôrazom na udržanie stability. Tieto bicykle sa hodia pre jazdcov, ktorí majú perfektné skúsenosti s ovládaním bicykla.

Trojkolesové cargo bicykle

Sú stabilnejšie a majú aj väčšiu nosnosť. Sú vhodné pre veľký náklad a prípadne aj pre prepravu detí. Okrem toho sú menej náročné na ovládanie vďaka stabilite 3 kolies.

Elektrické cargo bicykle

Tieto bicykle sú vybavené elektromotorom s batériou, čo uľahčuje prepravu ťažšieho nákladu a jazdu na dlhšie vzdialenosti. Zvoliť si tak môžete z niekoľkých jazdných vlastností a podpory jazdy elektromotora. E-bicykle v tomto prevedení poskytujú dostatočný dojazd v mestskom prostredí, spravidla aj niekoľkokrát za deň na kratšie vzdialenosti. Nevyhnutnosťou používania je pravidelné dobíjanie batérie. 

Základné typy a rozdelenie cargo bicyklov

Zamerajte sa na stabilitu a maximálnu nosnosť

Dôležitým faktorom pri výbere cargo bicykla je jeho nosnosť. Skontrolujte maximálnu hmotnosť, ktorú môže bicykel uniesť, a uistite sa, že je dostatočná na uspokojenie vašich potrieb. Taktiež sa pozrite na konštrukciu bicykla a zistite, ako je stabilný a bezpečný pri preprave ťažkého nákladu. V prvom rade sa treba zamyslieť nad tým, aký tovar budete prepravovať napr. potraviny, poštové zásielky, balíky, materiál alebo čokoľvek iné. Väčšina modelov umožňuje maximálne zaťaženie až 70 kg a disponuje množstvom úložného priestoru.

Cargo bicykle vhodné pre podnikanie

Materiál vyhotovenia a kvalitné komponenty

Kvalita a odolnosť materiálov použitých na výrobu cargo bicyklov a e-bikov sú dôležité pre ich dlhú životnosť, pohodlie a jazdné vlastnosti. Výrobcovia ponúka rôzne materiály na výrobu rámov, nosičov a dôležitých komponentov  týchto bicyklov. Najčastejšie sa stretávame s hliníkom, oceľou a karbónom, ktoré sú v súčasnosti bežnými materiálmi používanými pri výrobe bicyklov.

Bezpečnostné prvky a vybavenie

Pri preprave nákladu je bezpečnosť na prvom mieste. Skontrolujte, či je cargo bicykel vybavený bezpečnostnými prvkami ako napríklad odrazkami, svetlami, blatníkmi či zvončekom. Taktiež si vyberajte modely, ktoré disponujú kvalitnými brzdami a spoľahlivým prevodovým systémom (prehadzovačkou, prešmykačom a radiacou páčkou). Množstvo modelov je vybavených špeciálnymi stojanmi, prepravnými boxami, kde môžete bezpečne uložiť svoj tovar, tak aby sa nehýbal.

Cargo bicykle a elektrobicykle pre rodiny s deťmi

Elektrické vs. klasické cargo bicykle

Elektrické cargo bicykle sa stávajú čoraz populárnejšími pre svoju schopnosť pomáhať pri preprave aj ťažšieho nákladu. Ak máte záujem o väčšiu podporu jazdy a vyšší komfort, tak zvážte možnosť investovať do drahšej varianty elektrického cargo bicykla. Uistite sa však, že je vybavený kvalitnou batériou, ktorá má dostatočný dojazd a výkonným elektromotorom, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky.

Testovanie a recenzie spokojných zákazníkov

Pred nákupom si prečítajte recenzie a skúsenosti ostatných používateľov cargo bicyklov. Tieto informácie vám môžu poskytnúť užitočné názory a pocity z konkrétneho modelu a značky, ktorá vás zaujíma. Väčšina cyklistických obchodov, vrátane Najšportu vám poskytne možnosť otestovať a porovnať si modely o ktoré máte najväčší záujem. S výberom vhodného modelu vám vedia poradiť aj naši skúsení zamestnanci. Stačí keď sa u nás zastavíte alebo nám zavoláte a my vám poradíme s výberom toho najlepšieho modelu pre vás.

Elektrické verzus klasicke cargo bicykle

Vybrať správny cargo bicykel môže byť zložitý proces, ale správnym zvážením všetkých vašich potrieb a relevantných faktorov môžete nájsť ten najvhodnejší model, ktorý vám bude maximálne vyhovovať. Pamätajte, že cargo bicykel je investíciou do vášho každodenného života a fungovania vašej firmy. Správne rozhodnutie pri kúpe tohto bicykla vám môže priniesť dlhodobú spokojnosť, pohodlie, časovú a finančnú úsporu pri preprave nákladu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport