8 najčastejších nehôd a zranení na lyžiach, ako im predchádzať
31.01.2024

8 najčastejších nehôd a zranení na lyžiach, ako im predchádzať

Lyžovanie je obľúbený zimný šport, ktorý prináša radosť a vzrušenie mnohým rekreačným aj profesionálnym lyžiarom po celom svete. Ako každý šport, aj lyžovanie so sebou prináša množstvo rizík a zranení. Poznanie najčastejších nehôd a zranení na lyžiach môže pomôcť lyžiarom prijať preventívne opatrenia a užívať si bezpečnejší zážitok na svahoch. Tu je osem najčastejších nehôd a zranení, ktoré sa na lyžiach vyskytujú, a tipy, ako im predchádzať. Nezabúdajte, že s výberom vhodnej lyžiarskej výbavy vám radi a ochotne poradíme v našom e-shope alebo v ktorejkoľvek predajni Najšport.

1. Zranenia kolena
2. Zlomeniny
3. Poranenia hlavy a mozgu
4. Poranenia chrbtice
5. Zranenia ramien a ramenných kĺbov
6. Modriny a odreniny
7. Poranenia očí
8. Podchladenie a omrzliny
Pár slov na záver

1. Zranenia kolena

Zranenia kolena sú jednými z najčastejších a najvážnejších úrazov, ktoré môžu postihnúť lyžiarov. Tieto úrazy sú zvlášť znepokojujúce, pretože koleno je komplexný kĺb, ktorý je zásadný pre pohyb a stabilitu počas lyžovania. Zranenia, vrátane poškodenia väzov a menisku môžu byť spôsobené najmä pádom, nesprávnou technikou jazdy (zlá poloha tela), nedostatočnou fyzickou pripravenosťou (slabé svaly a obmedzená flexibilita jazdca) a zle nastaveným viazaním (musí zodpovedať skúsenosťami jazdca, hmotnosťou, vekom, pohlavím a rozmerom lyžiarky).

Najčastejšie typy zranenia kolien:

  • Poranenia väzov: Najbežnejším zranením je poškodenie predného krížového väzu, ktorý je kľúčový pre stabilitu kolena a môže byť poškodený pri náhlom zastavení alebo zmenách smeru. Medzi ďalšie často postihnuté patrí zadný krížový väz a postranné väzy.
  • Poškodenie menisku: Meniskus je chrupavkovitá štruktúra v kolene, ktorá funguje ako tlmič nárazov. Pri lyžovaní môže dôjsť k jeho poškodeniu v dôsledku rotácie alebo nesprávneho pristátia po skoku.
  • Nárazy a kontúzie: Pri pádoch alebo zrážkach môže dôjsť k priamemu nárazu na koleno, čo môže spôsobiť kontúzie alebo dokonca zlomeniny.

Prevencia: Noste kvalitné lyžiarske viazania, ktoré sú správne nastavené podľa vašich parametrov a preferencií jazdy. Posilňovanie svalov a pravidelné strečingové cvičenia tiež pomáhajú znižovať riziko zranení kolena. Taktiež správna technika lyžovania, ktorú môžete konzultovať s kvalifikovaným inštruktorom. V neposlednom rade je to použitie špeciálnych ortéz a stabilizátorov v prípade predchádzajúcich poranení a ochorení kolien.

2. Zlomeniny

Zlomeniny sú jedným z vážnejších typov úrazov, ktoré môžu postihnúť lyžiarov. Tieto úrazy často vyžadujú dlhodobú liečbu a rehabilitáciu. Zlomeniny môžu postihnúť rôzne časti tela, ale najčastejšie sú to zápästia, ruky, nohy a dokonca aj rebra. Sú časté pri pádoch, keď sa lyžiari snažia zachrániť pád rukami alebo nohami. Počas pádov a nárazov pri vyšších rýchlostiach (narazenie do skaly, stromu alebo prekážky), platí aj preceňovať svoje limity. Tu je nevyhnutné nosiť ochranné prvky pre minimalizáciu zranení. Samozrejmosťou je už vyššie spomínané nastavenie viazania, aby v správnom momente dokázalo reagovať (nastavenie správnej hmotnosti a vypínacej sily), správna a skontrolovaná lyžiarska výbava (nabrúsené hrany, skontrolované viazanie).

Najčastejšie typy zlomenín:

  • Zlomeniny zápästia: Sú veľmi bežné, keď lyžiari inštinktívne vystrčia ruky, aby zmiernili dopad počas pádu.
  • Zlomeniny rúk a prstov: Môžu nastať pri páde alebo pri náraze s pevným objektom.
  • Zlomeniny nohy: Vrátane zlomenín členku, sú bežné pri pádoch, najmä ak lyža neuvoľní v správnom momente viazanie.
  • Zlomeniny rebier a hrudníka: Môžu nastať pri nárazoch alebo pádoch na tvrdý povrch alebo proti prekážkam.

Prevencia: Nosenie ochranných rukavíc s výstuhou na zápästie, tzv. korytnačku na ochranu chrbtice a kvalitného lyžiarskeho oblečenia môže znížiť riziko zlomenín. Tiež je dôležité naučiť sa správne padacie techniky. Preceňovať svoje schopnosti vzhľadom na terén a prekážky. Správať sa zodpovedne a tak, ako počas šoférovania predvídať situácie aj na svahu. 

3. Poranenia hlavy a mozgu

Poranenia hlavy a mozgu sú medzi najzávažnejšími úrazmi, ktoré môžu postihnúť lyžiarov. Tieto zranenia, vrátane otrasov mozgu, môžu mať vážne a dlhodobé následky. Najčastejšie sa pod zranenie podpíše vysoká rýchlosť a nekontrolované lyžovania, taktiež sú to kolízie s inými lyžiarmi, prekážkami a v neposlednom rade nedostatočné ochranné vybavenie - tu môžeme zaradiť aj nesprávne nasadenú prilbu alebo jej úplnú absenciu.

Najčastejšie typy poranenia mozgu:

  • Otras mozgu: Tento typ zranenia mozgu sa môže vyskytnúť pri náraze hlavy, často v dôsledku pádu alebo zrážky s iným lyžiarom či objektom. Otras mozgu môže spôsobiť rôzne symptómy, vrátane bolesti hlavy, závratov, nevoľnosti a dezorientácie.
  • Povrchové poranenia hlavy: Zranenia, ako sú odreniny a rezné rany na hlave, sú tiež bežné a môžu byť spôsobené pádom alebo zrážkou s pevnými objektmi, ako sú skaly, stromy alebo stĺpy.
  • Zlomeniny lebky: Sú menej bežné, ale o to vážnejšie. Môžu nastať pri extrémne silných nárazoch alebo aj pri menších kolíziách, pokiaľ lyžiar nenosí prilbu.

Prevencia: Vždy by ste mali nosiť kvalitnú lyžiarsku prilbu. Prilba by mala spĺňať bezpečnostné normy a byť správne nastavená tak, aby dobre sedela a poskytovala maximálnu ochranu. Taktiež by ste mali ovládať techniku lyžovania, vedieť včas reagovať na vzniknutú situáciu a dokázať plne kontrolovať svoju rýchlosť. Dodržiavanie pravidiel na lyžiarskom svahu vrátane ovládania prvej pomoci, by sa mal stať v súčasnej dobe akýmsi štandardom.

4. Poranenia chrbtice

Poranenia chrbtice zaraďujeme medzi vážne úrazy, ktoré môžu postihnúť lyžiarov a môžu mať dlhodobé až život meniace následky. Tieto zranenia zahŕňajú poškodenie stavcov, miechy, nervov, môžu spôsobiť bolesti a obmedzenie pohyblivosti. V najhorších prípadoch trvalú paralýzu. Najčastejšími príčinami sú silné pády, pády z výšky, pri vysokých rýchlostiach a extrémne manévre (napr. skoky, rýchle zmeny smeru a pod.)

Najčastejšie typy poranenia chrbtice:

  • Zlomeniny stavcov: Môžu nastať pri silných nárazoch alebo pádoch, najmä ak lyžiar pristane na chrbte alebo krku.
  • Vykĺbenia stavcov: Tieto poranenia môžu byť spôsobené extrémnymi pohybmi alebo rotáciami tela pri páde.
  • Poranenia miechy: Patria medzi najzávažnejšie a môžu nastať pri zlomeninách alebo vykĺbeniach stavcov. Môžu viesť k trvalému poškodeniu nervového systému.

Prevencia: V prvom rade je potrebné nosiť ochranné vybavenie - chránič chrbtice (tzv. korytnačka), dodržiavať všeobecné bezpečnostné pravidla, ktoré boli vyššie spomenuté. Ako prevencia poslúži aj posilňovanie chrbtových svalov, dobrá fyzická kondícia a flexibilita.

5. Zranenia ramien a ramenných kĺbov

Zranenia ramien a ramenných kĺbov sú častým výsledkom pádov alebo nárazov pri lyžovaní. Tieto úrazy môžu zahŕňať natiahnuté svaly, vykĺbenia, zlomeniny a rôzne ďalšie poškodenia. Ruky a ramená sú často inštinktívne používané na zmiernenie dopadu pri páde, čo zvyšuje riziko týchto zranení.

Najčastejšie typy poranenia ramien a ramenných kĺbov:

  • Vykĺbenia ramenného kĺbu: Toto zranenie nastáva, keď ramenný kĺb vyjde zo svojej jamky. Je to často výsledok pádu na vystretú ruku.
  • Zlomeniny: Zlomeniny ramenných kostí, vrátane lopatky môžu nastať pri priamom náraze alebo silnom páde.
  • Poškodenie rotátorovej manžety: Rotátorová manžeta, skupina svalov a šliach, ktorá stabilizuje ramenný kĺb, môže byť poškodená pri páde alebo pri náhlom ťahu.
  • Natiahnuté svaly a šľachy: Pri pádoch alebo nečakaných pohyboch môže dôjsť k natiahnutiu svalov a šliach v ramennom kĺbe.

Prevencia: Udržiavanie dobrej fyzickej kondície a pravidelné cvičenie ramenného svalstva pomáhajú zvyšovať stabilitu a flexibilitu ramenných kĺbov. Taktiež je vhodné naučiť sa správne techniky pádu pri lyžovaní. Nemali by ste zabúdať na strečing pred športovým výkonom a všeobecne dodržiavať bezpečnosť v náročných podmienkach.

6. Modriny a odreniny

Modriny a odreniny sú jedny z najčastejších, ale zvyčajne menej vážnych zranení pri lyžovaní. Napriek tomu, že sú menej vážne ako iné typy lyžiarskych zranení, môžu spôsobiť nepohodlie a bolesť. Tieto zranenia sú zvyčajne dôsledkom pádov, nárazov do prekážok alebo trenia o lyžiarske vybavenie.

Najčastejšie príčiny modrín a odrenín:

  • Pády: Často spôsobujú modriny, najmä ak lyžiar narazí na tvrdý povrch, ako je zamrznutý sneh alebo ľad.
  • Nárazy do prekážok: Ako sú stromy, lyžiarske stĺpy alebo lyžiari na svahu.
  • Trenie o lyžiarske vybavenie: Napríklad lyžiarske topánky alebo viazania môžu spôsobiť odreniny, najmä ak sú nesprávne nastavené alebo nesedia dobre.

Prevencia: Nosenie kvalitné lyžiarskeho oblečenia, vrátane ochranných prvkov a chráničov. Správne nastavenie lyžiarskeho viazania, nepreceňovanie vlastných limitov a poznanie správnej techniky lyžovania.

7. Poranenia očí

Poranenia očí pri lyžovaní môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, vrátane UV žiarenia, silného vetra, snehových a ľadových častíc, ako aj mechanickým poranením. Tieto poranenia môžu byť bolestivé a v niektorých prípadoch môžu ohroziť zrak.

Najčastejšie príčiny poranenia očí:

  • Poškodenie slnečným žiarením: UV žiarenie, zvlášť v horských oblastiach, môže byť veľmi intenzívne. Nadmerná expozícia môže spôsobiť poškodenie zraku, známu ako snehová slepota.
  • Mechanické poranenia: Tieto môžu zahŕňať odreniny alebo rezy na očných viečkach alebo na povrchu oka, ktoré môžu byť spôsobené padajúcimi ľadovými alebo snehovými časticami, vetvami stromov alebo pri páde.
  • Podráždenie od vetra a chladu: Silný vietor a nízke teploty môžu spôsobiť vysychanie a podráždenie očí, čo môže byť veľmi nepríjemné.

Prevencia: Nezabúdajte, že vždy by ste mali nosiť kvalitné lyžiarske okuliare, ktoré poskytujú 100 % ochranu proti škodlivému UVA a UVB žiareniu, navyše chránia oči pred vetrom, snehom, ľad a do istej miery aj proti mechanickým zraneniam.

8. Podchladenie a omrzliny

Lyžovanie v zimných podmienkach prináša riziko podchladenia a omrzlín, ktoré sú spôsobené dlhodobou expozíciou chladu a vlhkosti. Tieto stavy môžu byť nielen nepohodlné, ale aj nebezpečné, ak nie sú správne riešené.

Najčastejšie príčiny podchladenia a omrzlín:

  • Podchladenie: Nastáva, keď teplota tela klesne pod normálne hodnoty. To môže byť spôsobené dlhým vystavením chladu alebo vlhkosti, čo vedie k poklesu teploty vnútorných orgánov. Príznaky podchladenia zahŕňajú trasenie, zmätenosť, pomalý reč a motoriku, slabý pulz a v extrémnych prípadoch aj stratu vedomia. Omrzliny
  • Omrzliny: Sú poškodenia kože a iných tkanív spôsobené mrazom. Typicky postihujú vystupujúce časti tela ako sú prsty na rukách a nohách, nos a uši. Príznaky omrzlín zahŕňajú zmenu farby kože na bielu, modrú alebo dokonca čiernu, pocit brnenia alebo necitlivosti a tvrdosť postihnutej oblasti.

Prevencia: Dôležitým faktorom je správne vrstvenie oblečenia (termobielizeň, funkčné oblečenie, mikiny, lyžiarske bundy a nohavice), vodeodolné a vetruodolné oblečenie, ktoré sa výborne hodí do vysokohorského prostredia. Zakrytie hlavy, krku (čiapkou a rukavicami) odkiaľ odchádza najviac tepla. Vhodná je aj pravidelná hydratácia a výživa, ako aj pravidelné prestávky. Pokiaľ dôjde k podchladeniu je dôležité postupne zahriať postihnutú osobu, poskytnúť suché oblečenie a teplý nápoj. V prípade omrzlín je nutné postihnutú časť tela zahrievať postupne, opatrne a následne v oboch prípadoch vyhľadať lekársku pomoc.

Pár slov na záver

V prípade akéhokoľvek z vyššie spomenutých zranení je vhodné, najmä podľa rozsahu poranenia vyhľadať lekársku pomoc. Správna diagnostika a ošetrenie je kľúčové pre rýchle a úplné zotavenie po zranení. Predchádzanie týmto zraneniam je však najlepším spôsobom, ako si užívať lyžovanie bezpečne a s minimálnym rizikom nehôd.

Je dôležité byť si vedomý najčastejších nehôd a zranení, ako sú poškodenia kolien, zlomeniny, poranenia hlavy a mozgu, zranenia chrbtice, ramien, modriny a odreniny, poškodenia očí, ako aj riziko podchladenia a omrzlín. Vhodné vybavenie, správna technika, neprecenenie svojich síl a preventívne opatrenia môžu výrazne znížiť riziko týchto problémov. Vždy je dôležité pamätať na to, že pravidelná kontrola vybavenia, poznanie limitov vlastného tela a okolitých faktorov je kľúčom k bezpečnému a pohodlnému lyžovaniu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport