7 tipov na turistickú výbavu v chladnom počasí
23.09.2021

7 tipov na turistickú výbavu v chladnom počasí

Mnohé outdoorové aktivity sa dajú praktizovať počas celého roka. V chladnejších mesiacoch si však vyžadujú špecifickú výbavu. Preto sme pozbierali niekoľko dobrých tipov, ktorými sa môžete inšpirovať pri vašich jesenných či zimných turistických radovánkach.

1. Vrstvenie oblečenia
2. Ochrana periférnych častí tela
3. Slnečné okuliare
4. Čelovka ako súčasť výbavy
5. KáPeZetka
6. Nezabudnite jesť a piť
7. Mobil so sebou

1. Vrstvenie oblečenia

Vrstviť, vrstviť, vrstviť – tak znie základná poučka do chladného počasia. Najspodnejšia vrstva by mala odvádzať pot od pokožky, stredná izolovať od chladu a vrchná brániť prieniku vetra a vlhkosti. Na základe poveternostných podmienok môžete vrstvy pridávať alebo uberať tak, aby ste sa neprehrievali alebo naopak, nemrzli. V chladnom počasí je totiž mega dôležité byť v suchu, teda zmoknúť, ale ani príliš sa nepotiť. Podrobnejšie sme sa problematike vrstvenia venovali v samostatnom článku - Ako vrstviť oblečenie.

2. Ochrana periférnych častí tela

Telesné jadro zahrejete pomerne spoľahlivo, no periférne časti nie – a práve tie môžu veľmi nepríjemne omrznúť. Hovoríme o tvárovej časti (+ nos a uši) a prstoch na rukách a nohách. Pri zimnom trekkovaní na ne určite nezabúdajte a chráňte:

  • Prsty na nohách kvalitnými turistickými ponožkami a topánkami so zabudovanou izoláciou
  • Nos a tvár kuklou, ktorú si podľa potreby môžete vyhrnúť až pod čiapku alebo zhrnúť na krk
  • Hlavu, cez ktorú uniká najviac telesného tepla, zimnou čiapkou

Zimné slniečko je zubaté, napriek tomu môže spôsobiť spálenie pokožky; použitie opaľovacieho krému pri pobyte na horách preto určite dáva zmysel. Doplnkom z trochu iného súdka sú gamaše; udržia nejaké to telesné teplo, no hlavne zabránia snehu, aby vnikol do topánok a premáčal vaše chodidlá.

Kvalitné turistické topánky

3. Slnečné okuliare

Snežná slepota dokáže zrak človeka paralyzovať na niekoľko hodín. Často k nej dochádza vo vysokohorskom prostredí, kde účinok UV žiarenia ešte znásobuje sneh. Poučenie? Na zimné hory si rozhodne treba vziať slnečné okuliare s poriadnym UV filtrom. Na tmavé okuliare pochybného pôvodu zabudnite, tie vám spravia akurát medvediu službu.

Turistické slnečné okuliare

4. Čelovka ako súčasť výbavy

Váš výlet nemusí skončiť so západom slnka, na túru v tme by ste však mali byť pripravení. Na jeseň a v zime je dobré držať si prehľad o tom, koľko hodín denného svetla máte k dispozícii. V prípade skorých ranných pochodov či nočných návratov a prespávačiek na hrebeňoch je nevyhnutnou súčasťou výbavy čelovka s niekoľkými náhradnými batériami.

TIP: aby sa batérie vplyvom nízkych teplôt rýchlo nevybili, odporúčame držať ich v teple, čiže vo vrecku blízko tela.

Turistická čelovka

5. KáPeZetka

KPZ alebo krabičku poslednej záchrany pozná každý skaut a iste sa s ňou stretol aj nejeden turista. Jedná sa o vodotesne zaizolované puzdro s drobnosťami, ktoré vo chvíľach núdze môžu človeku zachrániť život. VKPZke by mal byť zdroj ohňa (zapaľovač alebo zápalky s hlavičkami zaliatymi voskom), nožík či lekárnička so sterilnými obväzmi a najnutnejšími medikamentmi + veci, ktoré uznáte za vhodné.

6. Nezabudnite jesť a piť

Keď je vonku zima, človek má tendenciu akosi zabúdať na jedenie a pitie. To však neznamená, že telo takúto energetickú a hydratačnú vzpruhu nepotrebuje. Preto majte po ruke teplý čaj, vodu a energeticky bohaté potraviny, ktoré zostanú aj v chladnom počasí požívateľné a chutia fajn – napr. orechy, syry, čokoláda prípadne iné pochutiny a jedlá, ktoré máte radi.

Jedlo a voda na turistike

7. Mobil so sebou

Ak ste nevideli film 127 hodín, pozrite si ho a potom naplno doceníte svojho chytrého mobilného pomocníka. Fungujúci mobilný telefón môže byť vo vypätej situácii tým prvým a zároveň posledným „záchranným kolesom“. Aplikácie v smartfóne vedia nahradiť papierové mapy či skúseného znalca prostredia (GPS navigácia). Zaujímavou voľbou pre turistov budú odolné telefóny s mamuťou kapacitou batérie, ktorá môže dosahovať až 10,000 mAh.

Ak vás článok zaujal, tak si prečítajte aj ďalšie podobné články:

Tím Najšport