7 miest, ktoré by ste mali navštíviť na elektrobicykli
28.02.2022

7 miest, ktoré by ste mali navštíviť na elektrobicykli

Elektrobicykle ako také si našli v našej krajine veľkú obľubu. Vďaka svojim skvelým vlastnostiam dokážu elektrobicykle naozaj divy. Odvezú vás na miesta s úplnou ľahkosťou, kam by ste sa na bežnom bicykli len tak ľahko nedokázali v normálnom čase dostať. Napomáhajú pri zotavovaní sa ľudí po ťažkých úrazoch, ktorí sa potrebujú čím skôr dostať naspäť do života. Vďaka elektrobicyklom môžete vidieť mnohé zákutia skoro bez námahy a ťažkého šliapania.

Elektrobicykel môžu využívať všetky vekové kategórie, bez rozdielu pohlavia. Užite si rýchlosť, akceleráciu a jazdite s pôžitkom kam vám len napadne. Ak zvažujete kúpu elektrobicykla, poraďte sa s odborníkom, ktorý vám vie napasovať elektrobicykel pre vašu výšku, hmotnosť a to či ste len rekreačný športovec alebo na ňom plánujete zotrvať častejšie. Prípadne si prečítajte náš článok, ako vybrať ten správny elektrobicykel.  V našom blogu sa dozviete kam sa môžete na Slovensku previesť na elektrobicykli.

1. Cyklotrasa - naprieč Gaderskou dolinou
2. Cyklotrasa - Belianska dolina
3. Cyklotrasa - vodná hrádza Gabčíkovo
4. Cyklotrasa - Z Demänovskej doliny do Kvačianskej alebo do Jánskej doliny
5. Cyklotrasa - Kmeťov vodopád vo Vysokých Tatrách
6. Cyklotrasa - okruh Liptovskej Mary
7. Cyklotrasa - Z Ružomberka do Bešeňovej

Cyklotrasa číslo 1 - naprieč Gaderskou dolinou

Asfaltová cyklotrasa cez Gaderskú dolinu môže byť pre začiatočníkov na elektrobicykli tá pravá. Nachádza sa medzi mestom Martin a Turčianskymi Teplicami a obcou Blatnica. Na konci obce Blatnica nájdete horné parkovisko, kde už začína upravená asfaltová cesta nielen pre bicykle, ale i pre kolobežky, matky s kočíkmi, bežcov a pod.. Mínusom tejto cyklotrasy je len sezónny nával ľudí.

Gaderská dolina je nielenže ľahko dostupná, mierne členitá s minimálnym stúpaním, ale i primerane dlhá (16 km). Gaderskú dolinu ukončíte v lokalite Veterné, kde sa môžete otočiť a ísť zas spoznanou trasou naspäť. Cestu vám budú spríjemňovať zvuky a krásy prírody, ako napr. zurčiaci Gaderský potok, spev vtákov, či smiech detí. Vápencové skaly, dutiny v nich, Blatnický hrad, ako aj krásna vegetácia sú klenotmi tejto lokality v regióne Turiec.

1. Cyklotrasa - Naprieč Gadrskou dolinou

Cyklotrasa číslo 2 - Belianska dolina

Rodinná cykloturistika je pre Beliansku dolinu ako stvorená. Belianska cyklotrasa spája obec Spišská Belá s Tatranskou kotlinou a je poprepájaná cestičkami do Ždiaru vedúcou až do Poľska. Pri jazde po asfaltovej ceste na elektrobicykli sa vám budú otvárať nádherné pohľady na Belianske Tatry a krásy jej prírody. Počas bicyklovania určite natrafíte na náučné tabule s mapami a vysvetlivkami o danej zastávke, kde si spolu s rodinou a priateľmi môžete oddýchnuť a posilniť sa na odpočívadlách. Určite nemienite známu atrakciu Chodník v korunách stromov, ktorú taktiež môžete navštíviť.

2. Cyklotrasa - Belianska dolina

Cyklotrasa číslo 3 - vodná hrádza Gabčíkovo

Celodenný výlet nielen pre Bratislavčanov ponúka pohodovú jazdu po okolí hlavného mesta Slovenska. Počas cesty budete míňať cyklistov na horských či trekových bicykloch, kolobežkárov, korčuliarov, bežcov a pod. Po ceste do Gabčíkova uvidíte plavebnú komoru Gabčíkova, vodný areál Hamuliakove, Galériu moderného umenia Danubiana. Jazdu po rovine na elektrobicykli vám budú lemovať hrádze a výhľad na “more” s loďkami plnými turistov.

Trasa z Bratislavy do Gabčíkova je dlhá až 120 km, takže si dĺžku vašej jazdy môžete prispôsobiť podľa potreby, nemusíte makať až z Bratislavy, ale môžete sa do Gabčíkova odviezť autom a potom nasadnúť na nabitý elektrobicykel. Aj napriek tomu je táto cyklotrasa vhodná pre športovcov hľadajúcich náročnejšie výzvy.

3. Cyklotrasa - Bratislava a Gabčíkovo

Cyklotrasa číslo 4 - Z Demänovskej doliny do Kvačianskej alebo do Jánskej doliny

Veľmi pekná a podmanivá cyklotrasa sa radí asi k najnáročnejším, ale o to zaslúženým cestám pre vyčistenie tela a mysle. Krásne pohľady na Chočské vrchy a Západné Tatry, ako aj samotné krásy Kvačianskej doliny v podobe skalných úsekov a vodných zákutí vás nenechajú chladnými. Stredne náročný univerzálny cyklovýlet do Jánskej doliny vedie cez Národný park Nízke Tatry, obec Liptovský Ján a užijú si ju rekreačný ako i pravidelne športujúci cyklisti.

4. Cyklotrasa - Demänovská dolina - Kvačianská dolina

Cyklotrasa číslo 5 - Kmeťov vodopád vo Vysokých Tatrách

Prevezte sa jednou z najkrajších vysokotatranských dolín z osady Podbanské k najvyššiemu vodopádu Tatier, ku Kmeťovmu vodopádu. Zo začiatku vás povedie spevnená asfaltová cesta a neskôr elektrobicykel odskúšate na turistickej ceste až kam vám to cesta povolí. Ak chcete, môžete ďalej pokračovať do susednej Tichej doliny, ktorá je taktiež vhodná pre cyklistov. Počas cesty na elektrobicykli budete vidieť krásnu tatranskú prírodu, odpočívadlá s lavičkami a dostanete tak možnosť vychutnať si dotyk prírody.

5. Cyklotrasa - Kmeťov vodopád

Cyklotrasa číslo 6 - okruh Liptovskej Mary

Veľmi obľúbená cyklotrasa vedúca z Liptovského Mikuláša cez Liptovský Trnovec, Liptovskú Sielnicu, Bobrovník, Svätý Kríž až do Liptovskej Mary vás povedie skrz veľmi pekné miesta. Napríklad v obci Svätý Kríž si môžete obzrieť starý a krásny artikulárny kostol, a bicykľujúc okolo Liptovskej Mary si uvedomíte dominanciu a krásu vodného sveta. Cyklotrasa meria 47 km, no nemusíte ju absolvovať celú hneď. V prípade potreby sa cyklotrasa dá rozdeliť na 2 úseky, ktoré dokážete absolvovať už za 2 dni. Pôjdete po členitom teréne, spevnenej ceste alebo po rozľahlých lúkach. Všetko závisí od vašich preferencií, type elektrobicykla a aktuálnej kondície.

6. Cyklotrasa - Okruh Liptovskej Mary

Cyklotrasa číslo 7 - Z Ružomberka do Bešeňovej

Nová asfaltová, 28 km dlhá cyklotrasa sa môže začať v meste Ružomberok. Odtiaľ pokračuje ďalej cez Liptovskú Štiavnicu, Liptovské Sliače, Vyšný Sliač, Partizánsku Ľupču a končí v termálnych kúpeľoch Bešeňová. Trasa vás povedie po spevnenom betóne, kde popri ceste môžete mať zastávky napríklad pri Ludrovskom kostolíku, na kopci Vrch, či v Aquaparku Bešeňová, kde si oddýchnete. Pri prechádzkach a jazde po okolí Bešeňovej môžete obdivovať krásy a majestátnosť prírody.

7. Cyklotrasa - Ružomberok - Bešeňová

Cyklotrasy: zhrnutie na záver

Cyklotrás na Slovensku, ale i v zahraničí je neúrekom. Využiť sa dajú nielen na športovanie vo dvojici, ale i spolu s rodinou, priateľmi alebo ako jednotlivec. Dĺžka slovenských cyklotrás dosahuje približne 13 000 km. Cyklistika po vybudovaných cyklotrasách je vhodným koníčkom pre začiatočníkov, skupiny cyklistov, i rodiny s deťmi. V našom blogu sme vám predstavili niektoré z nich.

Ak máte chuť spoznávať krásy Slovenska na kolesách, elektrobicykel bude pre vás tou najlepšou voľbou. Je dobré sa na cestu správne pripraviť vo forme zásob jedla a vody, pohodlného funkčného cyklistického oblečenia a obuvi. Veľmi dôležité je aj naplánovanie trasy kadiaľ by ste chceli jazdiť a samozrejme aj miesta nabíjacích staníc na batériu elektrobicykla. Rada na záver: na ceste treba byť zodpovedný a opatrný. Užite si cyklodovolenku na Slovensku!

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport