7 dôvodov, prečo ti dá elektrobicykel slobodu
06.05.2024

7 dôvodov, prečo ti dá elektrobicykel slobodu

Elektrobicykle, známe tiež ako e-biky, sú na vzostupe v obľúbenosti po celom svete. Ako hybrid medzi tradičným bicyklom a motorkou, ponúkajú účinný a zábavný spôsob, ako sa pohybovať. Ak ešte stále váhate, či je elektrobicykel pre vás, tu je osem dôvodov, prečo vám môže poskytnúť nevídanú slobodu na dvoch kolesách.

S výberom vhodného elektrobicykla vám radi a odborne poradíme online na našom e-shope alebo osobne v predajniach Najšport.

1. Väčší dojazd a vzdialenosť bez námahy
2. Vhodný pre všetky vekové kategórie a kondične úrovne
3. Ekologická doprava a zníženie hluku
4. Zníženie dopravnej zápchy a zvýšenie bezpečnosti na cestách
5. Finančná úspora z dlhodobého hľadiska
6. Zlepšenie fyzickej kondície a psychiky
7. Viac zábavy a oddychu na dvoch kolesách

1. Väčší dojazd a vzdialenosť bez námahy

Elektrobicykle majú integrovaný elektrický motor, ktorý poskytuje podporu pri šliapaní. Tento motor sa aktivuje, keď začnete pedálovať. Taktiež si môžete nastaviť úroveň asistencie podľa svojich požiadaviek. Táto vlastnosť vám umožní prejsť dlhšie vzdialenosti s menšou fyzickou námahou v porovnaní s tradičným bicyklom. 

S podporou motoru môžete ľahko zdolávať kopce a protivietor. Budete cestovať rýchlejšie a dlhšie bez toho, aby ste boli príliš unavení. Je to ideálne pre dlhšie dojazdy do práce, školy alebo len pre voľnočasové výlety. Elektrobicykel vám umožní udržiavať konštantnú rýchlosť aj v náročných podmienkach, čo zvyšuje celkový komfort jazdy. Taktiež na e-biku môžete dosiahnuť vyššiu rýchlosť bez dodatočnej námahy, jednoducho zvýšením úrovne asistencie. Môžete si vybrať z rôznych režimov, ako sú Eco, Tour, Sport a Turbo.

1. Väčší dojazd a vzdialenosť bez námahy

2. Vhodný pre všetky vekové kategórie a kondične úrovne

Elektrobicykle sú ideálnou voľbou pre ľudí rôzneho veku a kondičných úrovní vďaka svojej všestrannosti a možnosti nastavenia úrovne asistencie. 

Pre začiatočníkov alebo ľudí, ktorí sa vracajú k cyklistike po dlhšej pauze alebo zranení, môže byť náročné zvládnuť fyzické požiadavky klasického bicykla. Elektrobicykel poskytuje potrebnú asistenciu a umožňuje aj menej kondične zdataným cyklistom začať od začiatku a zvyšovať tempo postupne.

Starší jazdci alebo dôchodcovia, ktorí sa len vracajú k pohybu, ocenia doplnkový pohon, ktorý im pomôže zostať v aktívnom pohybe aj vo vyššom veku. Zároveň znižuje riziko preťaženia a ďalších zdravotných obmedzení, ako sú bolesti kĺbov, zhoršená výdrž, prípadne mobilita. Asistencia e-motora umožňuje seniorom pokračovať v bicyklovaní s menšou námahou, čím sa znižuje riziko úrazov a zvyšuje sa celková bezpečnosť.

2. Vhodný pre všetky vekové kategórie a kondične úrovne

3. Ekologická doprava a zníženie hluku

Elektrobicykle sú vynikajúcou, ekologickejšou alternatívou k osobným automobilom. Používaním elektrobicykla na bežné cesty môžete znížiť svoju uhlíkovú stopu, pretože elektrický motor využíva elektrinu namiesto spaľovania fosílnych palív. Pri používaní e-bicykla nedochádza k uvoľňovaniu škodlivých plynov do ovzdušia. To je kľúčové pre znižovanie mestského smogu a boj proti klimatickým zmenám.

Elektrobicykle sú vysoko energeticky efektívne. Konverzia energie z elektrickej na mechanickú je u elektrobicyklov oveľa efektívnejšia než u automobilových motorov. Tento vyšší stupeň efektivity prispieva k nižšej celkovej spotrebe energie na prepravu. Keďže elektrobicykle sa nabíjajú elektrinou, môžu byť plne udržateľné, ak je táto elektrina vyrobená z obnoviteľných zdrojov, ako sú solárne alebo veterné elektrárne. Tým sa ešte viac znižuje ich uhlíková stopa a podporuje prechod na zelenú energiu.

Elektrobicykle prispievajú k zníženiu hlukového znečistenia, pretože ich motory sú oveľa tichšie ako motory vnútorného spaľovania. Tento faktor môže výrazne zlepšiť kvalitu života v mestských oblastiach, kde je hluk častým problémom. Taktiež produkujú menej odpadu a majú dlhšiu životnosť v porovnaní s autami.

3. Ekologická doprava a zníženie hluku

4. Zníženie dopravnej zápchy a zlepšenie bezpečnosti na cestách

Elektrobicykle môžu výrazne prispieť k riešeniu problémov s dopravnými zápchami v mestských oblastiach. Ponúkajú jedinečný spôsob, ako zmierniť dopravné zápchy, ktoré sú častým problémom veľkých miest. Vďaka svojej kompaktnosti a agilnosti môžu e-bike ľahko obísť zápchy a pohybovať sa v hustej premávke. Okrem toho zaberajú oveľa menej miesta na cestách a ak by sa nahradila preprava po meste na bicykli, tak množstvo aut by kleslo na minimum. Rovnako by sa znížila potreba parkovacích miest v centrách, pretože e-bicykle vyžadujú oveľa menej priestoru.

Sú tiež vhodnou alternatívou na zdieľanie dopravy, tak ako sme zvyknutý u elektrických kolobežiek. Rozšírené používanie elektrobicyklov môže viesť k lepšej mestskej infraštruktúre, prispôsobenej pre cyklistov. Investície do cyklotrás a zlepšené bezpečnostné opatrenia na cestách môžu zvýšiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky a podporiť ešte viac ľudí k prechodu na cyklistiku.

4. Zníženie dopravnej zápchy a zlepšenie bezpečnosti na cestách

5. Finančná úspora z dlhodobého hľadiska

Aj keď počiatočná investícia do kúpy elektrobicykla môže byť vyššia v porovnaní s tradičným autom, dlhodobé úspory sú oveľa väčšie, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Ušetríte na nákladoch na benzín, parkovné, poistenie a údržbu vozidla. Náklady na nabitie batérie elektrobicykla sú oveľa nižšie v porovnaní s nákladmi na palivo potrebné na rovnakú vzdialenosť u klasického auta. Elektrobicykle majú menej pohyblivých a opotrebovávajúcich sa častí než automobily, čo znamená nižšie celkové náklady na servis a prípadne opravy. 

V mestách, kde je parkovanie často drahé a ťažko dostupné, vám môžu elektrobicykle ušetriť niekoľko desiatok eur, ktoré by ste inak minuli na parkovné. Cyklisti môžu využívať bezplatné cyklo-stojany. 

5. Finančná úspora z dlhodobého hľadiska

6. Zlepšenie fyzickej kondície a psychiky 

Hoci elektrobicykel obsahuje motor, stále je to bicykel, ktorý vyžaduje pedálovanie. Môžete si nastaviť úroveň asistencie motora, čo znamená, že stále môžete dostatočne cvičiť, ale bez prehnaného úsilia. Jednou z hlavných výhod elektrobicyklov je možnosť nastaviť úroveň motorovej asistencie. To umožňuje jazdcom prispôsobiť si intenzitu cvičenia podľa svojich individuálnych potrieb a kondičného stavu. Pravidelné jazdenie na elektrobicykli môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie tým, že zvyšuje srdcovú frekvenciu a podporuje cirkuláciu krvi. 

Taktiež môže prispieť k zníženiu telesnej hmotnosti a zlepšeniu metabolizmu. Aktívne pedálovanie, aj keď je podporené motorom, spáli kalórie a pomáha v udržiavaní alebo redukcii telesnej hmotnosti. Poskytujú dobrý svalový tréning, najmä pre nohy, stehná a sedacie svaly. Má pozitívny vplyv na psychické zdravie. Môže pomôcť znížiť stres, úzkosť a depresiu. Byť vonku a cvičiť môže tiež zlepšiť náladu a sebavedomie, čo prispieva k celkovému pocitu pohody.

6. Zlepšenie fyzickej kondície a psychiky 

7. Viac zábavy a oddychu na dvoch kolesách

Jazda na elektrobicykli prináša jedinečnú kombináciu zábavy, vzrušenia a pohodlia, čo môže zlepšiť celkový zážitok z jazdy. Jazdci na elektrobicykloch môžu dosiahnuť vyššie rýchlosti s menším úsilím, čo umožňuje dynamické a vzrušujúce jazdy. S elektrobicyklom môžete ľahko preskúmať nové oblasti, ktoré by na tradičnom bicykli mohli byť príliš vzdialené alebo ťažko dostupné kvôli náročnému terénu. To otvára nové možnosti pre dobrodružné výlety a zvyšuje zážitok z objavovania neznámych miest bez obáv z únavy. 

Pre tých, ktorí majú radi horskú cyklistiku, môžu elektrobicykle poskytnúť potrebný prítlak, aby sa mohli dostať do náročnejších horských oblastí. Motorová asistencia umožňuje prekonávať strmé kopce a náročné traily s menšou námahou, čo umožňuje jazdcovi sústrediť sa na užívanie si prostredia a techniky jazdy. Elektrobicykle môžu zjednodušiť spoločné cyklistické výlety s priateľmi alebo rodinou, ktorí majú rôzne kondičné úrovne. Vďaka možnosti nastavenia asistencie si každý môže užiť jazdu vo svojom vlastnom tempe, čím sa zvyšuje zábavný aspekt a podporuje sa spoločenská interakcia.

7. Viac zábavy a oddychu na dvoch kolesách

Elektrobicykel nie je len prostriedok dopravy, je to prostriedok na získanie väčšej slobody na dvoch kolesách. Či už hľadáte spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie, ušetriť peniaze, alebo len objavovať svoje okolie novým a vzrušujúcim spôsobom, elektrobicykel môže byť presne to, čo potrebujete.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport