5 najlepších lyžiarskych stredísk vo Francúzsku
23.02.2024

5 najlepších lyžiarskych stredísk vo Francúzsku

Návšteva lyžiarskych stredísk vo Francúzsku je ako vstup do ríše zimných športov a zasneženej krajiny. Francúzsko ponúka tie najkrajšie miesta na lyžovanie, skialpinizmus a snowboarding na svete, práve pre jeho majestátne vrcholky Álp a Pyreneji. Vybrali sme pre vás 7 najlepších lyžiarskych stredísk vo Francúzsku, ktoré sú podľa nášho názoru najlepšie. 

Medzi top destinácie patrí slávne Chamonix-Mont-Blanc s úchvatnými výhľadmi na Mt. Blanc a okolité vrcholy, či elegantné Val d'Isère s bohatou kultúrnou scénou a špičkovými zjazdovkami. Ďalšou z perál je Courchevel, ktoré svojim luxusom a pôvabom láka návštevníkov z celého sveta. Les Trois Vallées s najväčším lyžiarskym územím - je to skutočný lyžiarsky raj. Okrem toho tu máme aj La Plagne, ktorá svojimi rodinnými zjazdovkami a bohatým vybavením láka rodiny s deťmi.

1. Chamonix-Mont-Blanc
2. Val d'Isère
3. Courchevel
4. Les Trois Vallées
5. La Plagne

1. Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix-Mont-Blanc je jedno z najznámejších a najobľúbenejších lyžiarskych stredísk nielen vo Francúzsku, ale na celom svete. Nachádza sa pod Mont Blancom, najvyšším vrcholom v Európe a ponúka jedinečnú kombináciu alpského prostredia a vzrušujúcich lyžiarskych možností. Chamonix je tiež domovom jedného z najdlhších zjazdov v Alpách - zdoláva viac ako 20 kilometrov od vrcholu Aiguille du Midi (3790 m n.m.) až do údolia. Tento zážitok je však určený pre naozaj skúsených lyžiarov, nakoľko prevýšenie trate je až 2755 metrov.

Okrem toho je Chamonix známe aj pre svoju bohatú históriu a kultúru. Mesto samo o sebe je živé s množstvom reštaurácií, barov, obchodov a kaviarní, kde si môžete vychutnať miestne špeciality a atmosféru alpskej pohostinnosti. 

Stredisko má v prevádzke 19 vlekov, 16 sedačkových, 7 kabínkových lanoviek a 6 lanových dráh, ktoré sú otvorené od 16.12 do 14.4 denne od 9:00 do 17:00. Celková dĺžka tratí je 115 km a priemerná cena celodenného lístka je 67 € v závislosti od zvoleného dňa.

1. Chamonix-Mont-Blanc

2. Val d'Isère

Val d'Isère je najluxusnejšie lyžiarske stredisko vo Francúzsku. Nachádza sa v rozsiahlej oblasti Espace Killy a ponúka z najkvalitnejšie zjazdovky na svete. Toto stredisko je známe svojou vysokou nadmorskou výškou a snehom počas celej sezóny, čo ho robí obľúbeným destináciou nielen pre rekreačných lyžiarov, ale aj pre profesionálnych športovcov. Val d'Isère disponuje viac ako 300 km zjazdoviek, od širokých a dobre upravených zjazdoviek pre začiatočníkov až po strmé svahy a freeride terény pre pokročilých.

Okrem toho Val d'Isère ponúka aj množstvo ďalších aktivít a zážitkov. Ak máte radi adrenalín, tak vyskúšajte jazdu na snežných skútroch, skialpinizmus alebo paraglajding. Val d'Isère je známe svojou luxusnou atmosférou a bohatým kultúrnym dedičstvom. Mesto ponúka množstvo elegantných hotelov, reštaurácií a obchodov, kde si môžete vychutnať vybrané jedlá a nakupovať štýlové oblečenie. 

Stredisko má v prevádzke 10 vlekov, 19 sedačkových, 3 kabínkové lanovky, 2 lanové dráhy a 1 ozubnicovú železnicu, ktoré sú otvorené od 2.12 do 5.5 denne od 9:00 do 17:00. Celková dĺžka otvorených tratí len v tomto stredisku je 146 km (tvorí však sieť až 300 km) a priemerná cena celodenného lístka je 66 € v závislosti od zvoleného dňa.

2. Val d'Isère

3. Courchevel

Courchevel je jedným z najprestížnejších lyžiarskych stredísk vo Francúzsku. Svojím charakteristickým alpským šarmom a štýlovým prostredím láka návštevníkov z celého sveta. Svojím rozľahlým terénom ponúka Courchevel vyše 600 kilometrov zjazdoviek v rámci oblasti Trois Vallées, čo ho robí ideálnym miestom pre akékoľvek lyžiarske aktivity. 

Čo robí Courchevel ešte výnimočnejším, je jeho atmosféra a zázemie. Stredisko je známe svojimi špičkovými hotelmi, rezidenciami a apartmánmi, ktoré ponúkajú prvotriedne služby a vybavenie. Okrem ubytovania má aj širokú škálu reštaurácií s michelinskými hviezdičkami a obchodov so svetovými značkami. Courchevel tiež ponúka bohatý výber ďalších aktivít a atrakcií. Medzi najpopulárnejšie patrí nočné lyžovanie, turistika v okolitých pohoriach, snežné štvorkolky či korčuľovanie na ľade.

Stredisko má v prevádzke 21 vlekov, 17 sedačkových, 9 kabínkových a 1 lanová dráha, ktoré sú otvorené od 2.12 do 21.4 denne od 9:00 do 16:45. Celková dĺžka otvorených tratí je 150 km a priemerná cena celodenného lístka je 75 € v závislosti od zvoleného dňa.

3. Courchevel

4. Les Trois Vallées

Les Trois Vallées je jedným z najväčších a najrozmanitejších lyžiarskych stredísk na svete, ktoré sa rozprestiera na troch územiach - Saint-Bon, Allues a Belleville. Spája niekoľko známych stredísk vrátane Val Thorens, Méribel, Courchevel a ďalších. S celkovou rozlohou viac ako 600 kilometrov zjazdoviek patrí Les Trois Vallées medzi najväčšie lyžiarske oblasti na svete. Čo robí Les Trois Vallées ešte zaujímavejším, sú jeho moderné lanovky a infraštruktúra, ktoré zabezpečujú rýchly a pohodlný prístup k rôznym zjazdovkám.

Kultúrna scéna Les Trois Vallées je veľmi bohatá, s množstvom reštaurácií, barov a obchodov, kde si návštevníci môžu vychutnať tradičné francúzske jedlá a nápoje. Okrem toho sa tu konajú kultúrne podujatia a festivaly. 

Stredisko má v prevádzke 35 vlekov, 59 sedačkových, 34 kabínkových lanoviek, 4 lanové dráhy a 2 ozubnicové železnice. Celková dĺžka otvorených tratí je 150 km a cena celodenného závisí od zvoleného dňa.

4. Les Trois Vallées

5. La Plagne

La Plagne je jedno z najpopulárnejších lyžiarskych stredísk vo Francúzsku, ktoré susedí s ďalším významným strediskom - Les Arcs. Nachádza sa v údolí Tarentaise v severných Alpách a ponúka nádherné výhľady, infraštruktúru a zábavu pre všetky vekové kategórie. Lyžiarske stredisko je rozdelené do niekoľkých častí, ktoré sa rozprestierajú od 1 250 m n. m. až po 3 250 m n. m. Priaznivé podmienky zabezpečujú sneh počas celej sezóny. S viac ako 225 kilometrami zjazdoviek je La Plagne miestom, kde si lyžiari užijú kopec zábavy.

Významným prínosom La Plagne je koncept rodinného lyžovania, pretože disponuje množstvom ľahkých a stredne náročných zjazdoviek, ktoré sú ideálne pre deti a začiatočníkov. Okrem toho tu nájdete aj množstvo ďalších zábavných aktivít pre deti, ako sú tobogany, snežné parky a detské zóny. La Plagne tiež ponúka širokú škálu ďalších aktivít pre tých, ktorí si želajú viac ako len lyžovať. Patrí sem jazda na snežných skútroch, korčuľovanie, sled dogs a dokonca aj paraglajdingu.

Stredisko má v prevádzke 30 vlekov, 31 sedačkových, 9 kabínkových lanoviek a 1 lanovú dráhu, ktoré sú otvorené od 16.12 do 28.4 denne od 9:00 do 17:00. Celková dĺžka otvorených tratí je 225 km a a priemerná cena celodenného lístka je 65 € v závislosti od zvoleného dňa.

5. La Plagne

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport