4 riešenia ako uskladniť bicykel na zimnú sezónu
18.09.2020

4 riešenia ako uskladniť bicykel na zimnú sezónu

Tak ako ľudia, aj bicykle si potrebujú z času na čas oddýchnuť, zazimovať a načerpať nové sily na ďalšiu cyklosezónu. Väčšina cyklistov nejazdí celoročne, česť patrí výnimkám. Aktuálne nastáva ideálny čas, aby ste sa zamysleli nad tým, kde a ako plánujete skladovať svoj bicykel. Niektorí nadšenci cyklistiky su pravým opakom, pretože jazdia celoročne. Svojich tátošov osádzajú špeciálnymi zimnými plášťami, ktoré im umožňujú bez akýchkoľvek problémov jazdiť za každého počasia. Tým myslíme sneh, ľad, fujavicu - jednoducho poriadnu zimu.

Čo všetko musíte spraviť pred uskladnením bicykla
1. Umytie a čistenie bicykla
2. Mechanická kontrola celého bicykla
3. Ochrana proti prachu
4. Uskladnenie
Uskladnite si bicykel v Najšporte a nemusíte nič riešiť

Pred tým, ako zavesíte tohtoročnú cyklistickú sezónu na klinec vám poradíme niekoľko nápadov ako uskladniť a zazimovať svoj bicykel alebo elektrobicykel.

Ako uskladniť bicykel

Čo všetko musíte spraviť pred uskladnením bicykla

1. Umytie a čistenie bicykla

Čistota bicyklov nie je len otázkou zimného uskladnenia, ale celoročnej starostlivosti. Pred uskladnením by ste ho mali zbaviť zvyškov prachu, nánosov bahna, kľúčové časti bicykla poriadne umyť a vysušiť. Celý prevodový systém dôkladne očistite, predovšetkým kazetu, reťaz prevodník a prehadzovačku. Následne naneste vrstvu oleja, aby ste predišli hrdzaveniu cyklistických komponentov. Viac informácií o tom ako čistiť bicykel sa dozviete v tomto článku.

2. Mechanická kontrola celého bicykla

Pred tým ako sa rozhodnete definitívne zazimovať svoj bicykel v prvom rade nafúknite plášte na požadovaný tlak a namažte celý prevodový systém. Okrem toho vám odporúčame dať si nastaviť prehadzovačku pre hladký a plynulý chod. Vykonať kontrolu radenia, spojov, laniek a bowdenov. Skontrolujte tiež hlavové zloženie, predstavec, stredové zloženie a pedále - hľadajte najmä vôľu. Pokiaľ si nebudete vedieť rady navštívte náš odborný online servis bicyklov a dohodnite si predbežný termín servisu.

Mechanická kontrola bicykla pred uskladnením

3. Ochrana proti prachu

Po tom, ako ste svoj bicykel dôkladne umyli, očistili, nastavili je na rade ochrániť ho pred prachom. Bicykel vám odporúčame úplne zakryť, aby ste predišli zbytočného sadaniu prachu na prevodový systém, vidlicu a pod. Rovnako berte do úvahy aj prostredie v ktorom budete bicykel skladovať. Vyberte si pevný a tvrdý obal, ideálne plastový, ktorý viete kúpiť už od 5 €. Pozor však na tie najlacnejšie, rýchlo sa opotrebujú, často sa trhajú. V menej prašnom prostredí napr. v garáži postačí obyčajná plachta alebo jednoduchá prikrývka.

4. Uskladnenie

Uskladnenie je tou najdôležitejšou časťou. Existujú špeciálne stropné držiaky a stojany, no ich umiestnenie v bytoch je diskutabilné. Namontovať držiaky môžete len ak máte garáž alebo iný nevyužitý priestor (napr. pivnicu, nevyužitú miestnosť). Rovnako si môžete svoj bicykel zavesiť priamo na stenu. Uchytenie spočíva v zavesení za zadné alebo predné koleso. 

Rovanko si treba dávať pozor na plášť a dušu. Ak bicykel nepoužívate po dlhší čas určite ho zaveste. Váha bicykla cielená na jeden bod môže po dlhšom čase oslabiť dušu alebo plášť v danom bode. Ak máte elektrobicykel ideálne spravíte, ak batériu vyberiete a budete ju skladovať pri izbovej teplote. Nikdy neskladujte nabitú batériu pri nízkych alebo naopak vysokých teplotách. Nielenže znižujete kapacitu batérie ale aj oslabujete jej výkon. Toto všetko môže ovplyvniť životnosť batérie.

Systémov uskladnenia je hneď niekoľko:

  • Stropný držiak - uchytenie bicykla pomocou špeciálnych hákov na strope.
  • Rámový senný držiak - priame uchytenie rámu na stene - možnosť využiť napr. garáži.
  • Uchytenie za koleso - uchytenie bicykla za predné alebo zadné koleso.
  • Teleskopický stojan - uchytenie pomocou teleskopického stojanu - najmenej používané.
  • Kreatívne stojany - kreatívne uskladnenie bicykla napr. na balkóne v obývačke a pod.
  • Stojan - klasický stojan, ktorý je umiestnený na zemi. Na trhu existuje veľké množstvo týchto stojanov.

Uskladnenie bicykla

Uskladnite si bicykel v Najšporte a nemusíte nič riešiť

Vedeli ste, že u nás v Najšporte si môžete nechať uskladniť bicykel alebo elektrobicykel počas zimnej sezóny? Navyše vám spravíme kompletný posezónny servis a množstvo skvelých východ:

  • Uskladníme vám bicykel od októbra do marca, prípadne podľa vašej potreby a požiadaviek.
  • Všetky bicykle vrátane toho vášho budú odložené v bezpečných priestoroch, ktoré sú strážené a chránené pred počasím.
  • Hlavnou výhodou je, že nemusíte skladovať bicykel v bytovej pivnici alebo na balkóne. Tieto priestory sú často nevhodne zabezpečené - proti krádeží a často sú skladované pri nevhodnej teplote a vlhkosti.
  • Náš priestor je kompletne zabezpečený a poistený proti krádeží a poškodeniu. 
  • Bicykle a elektrobicykle sú uskladnené pri optimálnej teplote (15 stupňov) a vlhkosti vzduchu.
  • V cene služby je odvoz a dovoz v rámci hlavného mesta a všetkých mestských častí.
  • Okrem toho je v cene zahrnuté umývanie bicykla a veľký servis.
  • Flexibilne uskladnenie, počas ktorého si môžete bicykel vyzdvihnúť, používať a opäť uskladniť.
  • Ak vám to nestačí, poskytujeme tiež službu prémiového zimného uskladnenia.
  • Vyhnite sa preplneným servisom počas hlavnej sezóny - po zimnom uskladnení bude váš bicykel v 100 % stave a pripravený hneď vyraziť. Už žiadne čakanie na termín servisu.

Tím Najšport