10 Guinnsessových rekordov v cyklistike
12.09.2022

10 Guinnsessových rekordov v cyklistike

Spoznajte obdivuhodné, ale aj bizarné guinnessové rekordy v cyklistike. Kniha rekordov už desiatky rokov zaznamenáva všetky druhy svetových rekordov. Výnimkou nie je ani cyklistika a hlavne bicykle, ktoré sú plné prekvapení, zaujímavostí a rekordov od výmyslu sveta. Svoje by vám o tom porozprávali držitelia 898 rekordov v tejto kategórii. Poďme si priblížiť 10 najvýznamnejších rekordov, ktoré vás určite postavia zo stoličky.

1. Najdlhší bicykel na svete
2. Najvyššie položené cyklistické preteky
3. Najvyšší vertikálny zoskok na bicykli
4. Najvyšší skok do vody na bicykli
5. Najrýchlejšia cesta okolo sveta na bicykli
6. Najťažší bicykel na svete
7. Najmenší bicykel na svete
8. Najdlhšia cesta na obojživelnom bicykli
9. Najdlhšie značená cyklotrasa na svete
10. Najväčšia vzdialenosť na bicykli za rok

1. Najdlhší bicykel na svete

Najdlhší bicykel na svete skonštruoval Austrálčan Bernie Ryan. Bicykel meral úctyhodných 47,5 m a stal sa tak najdlhším na svete. Bicykel jazdil v austrálskom štáte Victoria v meste Paynesville.

2. Najvyššie položené cyklistické preteky

Najvyššie položené cyklistické preteky I Ruta Internacional De La Alpaca boli organizované od 25. do 28. novembra 2010 a merajú viac ako 500 km. Preteky prebiehali vo výške 4873 m n.m. v Peru v lokalite Arequipa a meste Puno.

3. Najvyšší vertikálny zoskok na bicykli

Najvyšší vertikálny zoskok na bicykli dosiahol Daniel Degiampietro z Talianska. V mestečku Predazzo v Trente bol zaznamenaný najvyšší vertikálny pokles na bicykli 4,22 m. Daniel je športovec, ktorý chcel počas svojej kariéry dosiahnuť titul v Guinessovej knihe rekordov. Úspešný pokus sa uskutočnil na skokanskom štadióne Predazzo, kde sa budú konať zimné olympijské hry v roku 2026.

4. Najvyšší skok do vody na bicykli

Najvyšší skok do vody na bicykli je 17 metrov (56 stôp) a dosiahol ho Vittorio Brumotti z Talianska. Skok sa konal na Sardínii 12. mája 2009.

5. Najrýchlejšia cesta okolo sveta na bicykli

O najrýchlejšie prejdenú cestu okolo sveta na dvojkolesovom tátošovi sa postaral britský cyklista Mark Beaumont. Tento ultra vytrvalostný cyklistika prešiel cestu okolo sveta na bicykli len za 78 dní, 14 hodín a 40 minút. Stal sa tak prvým človekom, ktorý to celé zvládol pod 80 dní. Počas prvých 29 dní Marek prekonal rekord v najdlhšej vzdialenosti za mesiac. Prešiel vtedy 11 315 km. Počas cesty ho čakalo množstvo dobrodružstiev, pádov, náhlych zmien počasia, ktoré boli často nepredvídateľné a nebezpečné. Počas zimy v Austrálii a na Novom Zélande musel prekonať teploty pod nulou a počas cesty cez USA riskoval hurikán Imra.

6. Najťažší bicykel na svete

Spoznajte najťažší bicykel na svete, na ktorom sa dá jazdiť. Postavil ho Belgičan Jeff Petters v roku 2015 z opätovne použitých materiálov. Váži neuveriteľných 860 kg, najazdil na ňom viac ako 500 metrov, pri výrobe boli použité aj dve veľké pneumatiky z traktora.

7. Najmenší bicykel na svete

Predstavujeme vám najmenší bicykel na svete, ktorý meral iba 28,09 cm, čo zodpovedá 11 palcom. Koleso malo priemer iba 12,67 mm. Jeho zhotoviteľ T. J. Howell z USA na ňom prešiel krátku trasu v Civic Center v mestečku Baraboo v štáte Winsconsin 12. novembra 2015.

8. Najdlhšia cesta na obojživelnom bicykli

Holandsko - Iránsky atlét Ebrahim Hemmatnia v roku 2015 preplával Atlantický oceán na vlastnoručne skonštruovanom obojživelnom bicykli. Áno dobre počujete, tento bicykel dokáže plynulo jazdiť na vode a súši. 29. januára v roku 2015 zvládol prejsť neuveriteľných 2371 km krížom cez Atlantický oceán. Stal sa tak jediným človekom, ktorý “preplával” Atlantický oceán na bicykli.

9. Najdlhšie značená cyklotrasa na svete

Najdlhšou neprerušenou cyklotrasou na svete je Severomorská cyklotrasa, ktorá vedie celým pobrežím Severného mora cez Holandsko, Nemecko, Dánsko, Švédsko, Nórsko, Škótsko a Anglicko a pokrýva vzdialenosť približne 6 000 km, čo zodpovedá 3 700 míľ. Cyklotrasa bola dokončená už v roku 2001.

10. Najväčšia vzdialenosť na bicykli za rok

Najdlhšiu vzdialenosť za rok zvládla prejsť americká cyklistka Amanda Coker medzi 15. májom 2016 a 14. májom 2017. Spolu prešla úctyhodných 139 326 km a počas svojho výkonu používala najmä cestný, aero a triatlonový bicykel. Každý deň jazdila v rovnakej sedemmíľovej slučke cyklochodníkov okolo Flatwoods Park v Tampe na Floride, denne prešla viac ako 381 km. Na bicykli jazdila 12 hodín denne, po dobu jedného roka.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport