Zistite, ako si vybrať ideálne freeridové lyže
07.03.2022

Zistite, ako si vybrať ideálne freeridové lyže

V súčasnosti môžete vidieť, že trh lyžiarskeho vybavenia je tak bohatý, že je niekedy ťažké si vybrať. V poslednej dobe však vzrástol dopyt po freeride lyžiach rôznych modelov a značiek. Pre bežného človeka môže byť vhodný výber freeridových lyží veľmi mätúci, preto vám poradíme na aké kritéria sa zamerať a čo môžete od daných lyží očakávať.

Freeride a jeho podmienky
5 základných kritérií pri výbere freeridových lyží
Dôležité vlastnosti freeridových lyží

Freeride a jeho podmienky

Správna voľba freeridových lyží závisí od niekoľkých podmienok, ktoré keď dodržíte zaručíte tým vašu bezpečnosť, spokojnosť a dobrý pocit z jazdy na nich. Je dobré, keď už dopredu viete čo od freeride lyží očakávate. Naštudujte si ich vlastnosti a podľa nich sa vám ľahšie rozhodne. Preto, aby ste si mohli svoje nové freeridové lyže zabezpečiť, je potrebné zodpovedať na týchto jednoduchých 5 otázok. Vďaka nim sa vám ľahšie zorientuje vo svete freeridového vybavenia, lyžovania a za pomoci skúseného odborníka v predajni vyberiete tie pravé pre vás. Pokojne si odpovede poznačte a vezmite si ich do predajne.

Ako na freerideň

5 základných kritérií pri výbere freeridových lyží

  1. Som lyžiar začiatočník alebo pokročilý? Možno aj vďaka tejto otázke zistíte, či ste na to stavaní a teda či sa oplatí si takéto lyže zadovážiť.
  2. V akom teréne, respektíve aj po akom snehu plánujete lyžovať? Jedná sa o neupravený terén v prašane alebo ste zástancom lyžovania po zjazdovke?
  3. Ako rýchlo chcete a dokážete jazdiť?
  4. Plánujete s freeridovými lyžami predvádzať triky a skákať?
  5. Chcete, aby vaše freeride lyže boli schopné funkcie výšľapu?

5 kritérií pri výbere freeridových lyží

Dôležité vlastnosti freeridových lyží

Dĺžka freeride lyží určuje ako sa vám bude v danom prostredí lyžovať. Dĺžka týchto lyží by mala zodpovedať výške lyžiara a k tomu ešte prirátajte 5 až 15 cm naviac. Výsledná dĺžka sa ďalej odvíja aj od vašich schopností a štýlu jazdy, ktorú by ste na nich preferovali. Môžeme však zaručiť, že dlhšie lyže zaručujú väčšiu stabilitu na svahu vo veľkých rýchlostiach a zároveň sa s nimi lepšie manévruje pri dlhých oblúkoch. Ak uvažujete o jazde na freeridovych lyžiach spolu s trikmi a skokmi, vyberte si radšej o niečo kratšie lyže. Teda s dĺžkou o niečo kratšou ako je výška vašej postavy. Pri príliš krátkych lyžiach sa manévruje o čosi ťažšie a pôžitok z jazdy sa môže rýchlo vytratiť.

Správna dĺžka freeridových lyží

Šírka freeridových lyží je taktiež veľmi dôležitá pri dobrom sklze lyže po zasneženom teréne. Čím je šírka lyže väčšia, tým je zaistený lepší vztlak v prašane, plynulejšie predpovedanie nástrah, ktoré prináša neupravený zasnežený  terén. Ak plánujete s freeridovými lyžami šliapať, vyberajte lyže do terénu, ktoré majú šírku pod pätou aspoň 10 cm. Lyže s väčšou šírkou, teda od 10 do 11,5 cm sú celkovo veľmi obratné a vhodné i na upravené zjazdovky.

Zakrivenie freeride lyží - rocker/camber perfektne uľahčí ich ovládanie i zatáčanie v hlbokom snehu a vôbec v ťažšom teréne. Tzv. rocker sa nachádza v špičke a päte lyží a v súčasnosti je štandardnou súčasťou freeridových lyží. Všeobecne je známe, že čím väčší podiel rockeru vo freeridových lyžiach máte, tým získate väčšiu istotu v hlbokom i mäkkom snehu. Reverse camber alebo full-rocker sa používa na lyžiach, ktoré musia byť opačne prehnuté. Takéto lyže sú nestabilnejšie na tvrdom povrchu, ale o to stabilnejšie v tom mäkkom a sypkom snehu. Asi najlepšou voľbou výberu medzi týmito dvoma typmi freeridového klenutia sú lyže s flat camberem, teda s plochým klenutím.

Tvar freeridových lyží určujú spôsob akým budete môcť v snehu “freeridovať”. Veľkým trendom v oblasti úprav týchto lyží je skrátenie tzv. efektívnej hrany, kde sa najširšie miesta špičky a päty akoby približujú do stredu lyže, a to vďaka pozvoľnému zúženiu z prednej a zadnej strany lyže do jej centra. Takto upravené freeridové lyže budete ľahko ovládať v rôznych snehových podmienkach, pretože kladú menší odpor pri jazde v hlbokom snehu a môžete sa pri jazde poriadne vyhrať. Avšak treba byť opatrní z toho dôvodu, že aj keď sú tieto hrany krátke a efektívnejšie z vyššie uvedených dôvodov, nezaručia lyžiam takú stabilitu vo veľkej rýchlosti na tvrdom povrchu, ako tie neupravené.

Tvar freeridových lyží

Torzná tuhosť freeridových lyží taktiež definuje to, v akom snehu a v akej rýchlosti sa môžete na tieto lyže spoľahnúť. Ak sú lyže tuhšie v ich strede a ohybnejšie na špičkách a pätách, jedná sa o univerzálnejší typ, ktorý je ľahko ovládateľný a použiteľný na rôznych frontoch. Mäkšie freeridové lyže sa hodia začiatočníkom na jazdu po lese, v prašane a na miestach, kde sa môžete vyhrať, no zároveň mať lyže pod svojou kontrolou. Pre pokročilejších freeriderov milujúcich rýchlosť, skoky a adrenalín je potrebné vybrať lyže s vyššou tuhosťou. Musíte však počítať s tým, že pri nízkych rýchlostiach sa s nimi bude oveľa ťažšie manévrovať, než pri tých mäkších.

Hmotnosť freeride lyží je veľmi dôležitou vlastnosťou pri výbere tých správnych. Je logické, že freeridové lyže, keďže sú väčšie než bežné lyže, budú aj ťažšie. Nemusíte sa však tohto atribútu zľaknúť. Využitím moderných technológií od výmyslu sveta, ktoré prinášajú skvelé materiály na ich výrobu, sa uľahčuje práca s nimi. Rôzne výstuže, komponenty a kombinácie vyššie spomínaných vlastností sú navrhované tak, aby sa vám s nimi dobre a bezpečne jazdilo. Jednoducho, ťažšie lyže s hmotnosťou okolo 2,5 kg sú síce stabilnejšie vo vysokých rýchlostiach, než ľahšie, ale znemožňujú pohodlné šliapanie do kopca, manévrovanie v rôznych situáciách a veľmi namáhajú koleno a jeho väzy. Opakom ťažkých lyží sú tie ľahšie, ktoré sú navrhované pre šliapanie majú hmotnosť plus mínus 2 kg na 1 kus lyže a ich pôsobenie na svaly nôh nie je také namáhavé.

Účel a univerzálnosť freeridových lyží je asi poslednou pripomienkou, na ktorú treba brať ohľad pri výbere. Zameranie jednotliva (univerzálnosť, špecifickosť: prašan, hlboký sneh, upravený či neupravený terén), spôsob akým dokáže jazdiť, či je začiatočník alebo pokročilý lyžiar určujú konštaláciu, podľa ktorej sa má vaša voľba riadiť. Keď si vyberiete konkrétne čo potrebujete, nemôžete od týchto freeridových lyží očakávať schopnosti, ktoré sú určené pre iný typ lyží. Jednoduchým riešením tejto situácie, je vyskúšať požičovňu freeridových lyží a zistiť, či vám tento šport a štýl vyhovuje alebo mať vyskladané aspoň 2 páry freeridových lyží, ktoré si môžete v pokoji prestriedať. Naozaj všetko závisí od vašich preferencií, schopností a budgetu, ktorý ste ochotní do tejto freeridovej výbavy investovať.

Použitie freeridových lyží

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport