Predstavujeme značku Elan
19.10.2020

Predstavujeme značku Elan

Elan je pojem, ktorý má na Slovensku zvuk. Nemyslíme však na legendárnu pop-rockovú skupinu na čele s Jožom Rážom, ale na lyže značky Elan. Na zjazdovkách vládnu už viac než 70 rokov a toto je ich história.

Značka Elan – kvalita zakalená na bojiskách II. svetovej vojny
Od Finžgara až po Prevca
Elan ako symbol slovenských sídlisk?
Stenmark, Plake a ďalší
Elan mení pohľad na lyžovanie

Značka Elan – kvalita zakalená na bojiskách II. svetovej vojny

Elan je slovinská značka, ktorá sídli v malej obci Begunje na Gorenjskem na severozápade Slovinska. Dedinku azda najviac preslávila práve spoločnosť Elan, ktorá sa už viac ako sedem desaťročí zaoberá výrobou lyží a športového vybavenie rôzneho druhu. Firma odvodzuje svoju činnosť a históriu z čias II. sv. vojny, vznikla totiž na základoch partizánskej dielne, kde zruční majstri vyrábali lyže pre juhoslovanských partizánov. Práve v oblasti Begunje pôsobila jediná špecializovaná partizánska lyžiarska jednotka v rámci Juhoslávie. Lyže protinacistickej armády vynikali ľahkosťou a odolnosťou, preto bol o ne celkom prirodzene záujem aj po vojne.

elan-lyže-svah

Od Finžgara až po Prevca

Po vojne sa ujal riadenia výroby firmy istý Rudi Finžgar. Dnes je toto meno známe len zanieteným fanúšikom histórie lyžovania, no svojho času sa jednalo o známu osobnosť. Fižgar ešte v roku 1941 dosiahol svetový rekord v skoku na lyžiach, ktorý činil úctyhodných 95 metrov. Asi nikoho neprekvapí, že pri rekordnom pokuse používal lyže značky... presne tak, Elan. Firma sa dlhé roky venovala aj výrobe skokanských lyží, ktoré síce z hľadiska komerčného záujmu boli výrazne marginálnym tovarom, no značke pomáhali budovať dobré meno. Na Elanoch si Slovinci „vyskákali“ bronz v tímovom preteku na OH v Salt Lake City a lyže tejto značky používal aj Peter Prevc, víťaz Svetového pohára v skokoch na lyžiach z roku 2016. Výroba skokanských lyží sa však ukázala ako stratová a tak ju Elan v tom istom roku zastavil.

Elan ako symbol slovenských sídlisk?

Elan už v začiatkoch svojej existencie so svojimi produktmi úspešne expandoval do zámoria. Firma však nevyrábala len lyže, ale aj kajaky, kanoe, plachetnice, motorové jachty a dokonca aj klzáky – ultraľahké bezmotorové lietadlá. Postupne sa k tomu pridružilo športové oblečenie a vybavenie od výmyslu sveta. Možno aj vy ste začínali svoju športovú kariéru s tenisovou, bedmintonovou či stolnotenisovou raketou od Elanu. Na slovinskú firmu si akiste spomenú aj fanúšikovia hokeja, veď na sídliskách po celom Slovensku sa to za minulého režimu len tak hemžilo hokejkami značky Elan. Športové potreby od Elanu boli vskutku dostupné, dali sa legálne kúpiť a aj preto ich možno smelo zaradiť ku symbolom predrevolučného obdobia u nás.

elan-ski-winter

Stenmark, Plake a ďalší

Kvalitné športové vybavenie a výnimoční športovci, to jednoducho pasuje k sebe. V prípade Elanu sa ako osudová ukázala spolupráca s Ingemarom Stenmarkom, švédskym esom alpského lyžovania a športovou hviezdou 70tych a začiatku 80tych rokov minulého storočia. Legendárny Stenmark, ktorý je dodnes považovaný za najúspešnejšieho lyžiara všetkých čias, dokázal na lyžiach od Elanu vyhrať trikrát za sebou Svetový pohár v alpskom lyžovaní a získať mnoho iných famóznych úspechov. V novodobej ére spojili svoje sily so značkou Elan napríklad skicrossár Filip Flišar, freestylový lyžiar Glen Plake či už zosnulý dobrodruh Davo Karničar, ktorý ako prvý zlyžoval Mount Everest. Verejnosť sa však o značke Elan mohla čo-to dozvedieť aj vďaka pop-kultúre. Elany účinkovali napríklad vo filme Vyhliadka na smrť, bondovke z roku 1985 s Rogerom Moorom, či v romantickej komédii Working Girl, kde na lyžiach Elan lyžovala Sigourney Weaver alias Katharine Parker.

Elan mení pohľad na lyžovanie

Začiatkom 90tych rokov sa Elan rozdelil na niekoľko subdivízií, ktoré pokračujú v produkcii. Firma pozostáva z niekoľkých vzájomne prepojených spoločností – hlavné sídlo je stále v Begunje, no ostatné výrobné spoločnosti sú umiestnené po celej Európe (jachty sa vyrábajú v Chorvátsku, lyže a plachetnice v Slovinsku atď.). Za zmienku rozhodne stojí aj niekoľko úspešných počinov firmy, ktoré ovplyvnili trh a vývoj lyží na celom svete. Reč je o modeli Elan SCX s jedinečným bočným vykrojením, ktoré lyžiarom umožňovalo robiť dokonale vykrojené dlhé i krátke oblúky prakticky pri akejkoľvek rýchlosti. Objav, za ktorým stoja Jurij Franko a Pavel Škofic, sa napriek počiatočným skeptickým hlasom rýchlo uchytil, a dnes carvingové lyže pozná a využíva nejeden lyžiar. Na konto spoločnosti Elan treba pripísať aj zavedenie prvého integrovaného systému viazania či technológiu Amphibio – koncept kombinujúci tradičné prehnutie lyží s opačným prehnutím, tzv. rockerom. Vďaka tomu je u lyží Elan Amphibio potrebné rozlišovať pravú lyžu od ľavej.

lyže-elan

Nielen história, ale aj súčasnosť značky Elan je naozaj zaujímavá. Presvedčte sa o tom v našom e-shope či v kamenných predajniach a vyberte si niektorý z modelov lyží Elan! Vhupnite na zasnežené svahy vo veľkom štýle a s výbavou, ktorá vás nesklame!

Ak vás tento článok zaujal, určite odporúčame prečítať si aj o tom, ako vybrať tie správne lyže

Tím Najšport