Najlepšie výživové doplnky pre lyžiarov
14.02.2023

Najlepšie výživové doplnky pre lyžiarov

Počas každého silového a vytrvalostného športu telo podlieha prirodzenej únave. Inak to nie je ani pri lyžovaní, skialpinizme, bežkovaní či snowboardingu. Príčinou únavy je často vyčerpanie niektorých makroživín alebo nedostatok pestrej stravy najčastejšie sacharidov a proteínov. Nášmu telu začne chýbať energia a naruší sa tým fungovanie svalov, klesá hladina cukru v krvi a telo tak vystavujeme zbytočným rizikám. V niektorých prípadoch dokážu výživové suplemety zmierňovať tieto problémy, predchádzať vyčerpaniu, zraneniam, zlepšovať váš výkon a regeneráciu po športe. Poďme sa pozrieť na najlepšie výživové doplnky nielen pre lyžiarov, ale aj pre iné zimné aktivity napr. turistika, skialp či bežkovanie.

S výberom vhodných doplnkov vám radi a ochotne poradíme v Najšporte. Zastavte sa v niektorej z našich predajní Najšport alebo vám poradíme online.

Výživové doplnky pred lyžovaním
Výživové doplnky počas lyžovania
Výživové doplnky po lyžovaní

Výživové doplnky pred lyžovaním

V každej fáze výkonu je potrebné dodať telu potrebné živiny. Pred výkonnostným športom, akým je aj lyžovanie, je vhodne aktivovať všetky potrebné energetické systémy, ktoré sú schopné telu dodať energiu. Vrátane energetických zásob, ktoré ma telo uložené. 

Je dôležité, aby ste neboli pred športovou aktivitou hladný, ale primerane najedený. Taktiež nie je vhodné konzumovať jedlá ťažké na trávenie. Pre vytrvalostné športy, ako je napríklad aj lyžovanie je vhodný rýchly a účinný snack. Podobný snack si nezabudnite zo sebou zabaliť ja na cestu alebo počas tréningu. Preto vám odporúčame siahnuť po jedle s nízkym glykemickým indexom a obsahom bielkovín a ľahkých sacharidov. Ideálnou voľbou sú ovsené vločky, tvaroh, grécky jogurt a orechy. Všetky potraviny vám dodajú potrebné makroživiny, ktoré telo využije počas lyžovania.

Čo sa týka doplnkov výživy je vhodné siahnuť po komplexných aminokyselinách a doplniť ich o beta-alanín. Tento výživový doplnok udržiava optimálnu hladinu pH v krvi a telo dokáže podať lepší výkon po dlhšiu dobu. Vhodné sú tiež rôzne sacharidové želé s nízkym glykemickým indexom, ktoré sa uvoľňujú postupne, nezaťažia tráviacu sústavu a pripravia vaše energetické systémy na šport.

Najlepšie suplementy pre lyžiarov

Výživové doplnky počas lyžovania

Počas lyžovania je vhodné telo zásobovať rýchlymi sacharidmi, ktoré dodávajú telu potrebnú energiu a nebudú ho príliš zaťažovať. Pre tento účel je vhodné zvoli napr. energetické gély, tyčinky či tabletky. Ideálne sú tiež rôzne iontové nápoje ktoré okrem rýchlych sacharidov doplnia aj mineraly alebo ďalšie elektrolity, ktoré ste stratili potenením.

Nesmieme tiež zabúdať na pravidelný prísun výživy v podobe ionotových nápojov. Tie okrem potrebnej vody dodávajú telu minerálne látky a sú prakticky ideálny spoločník pre všetky outdoorové aktivity v zime. Obsahujú cenné minerály ako je draslík, horčík, sodík či vápnik. Akonáhle spotrebuje energiu, tak potrebujete dodať telu rýchle sacharidy, ktoré sa v tele spotrebúvajú 2x rýchlejšie ako tuk alebo bielkovina. Stiahnuť môžete po športových tabletách, géle alebo tyčinkách. Okrem toho môžete využiť aj ľahké proteíny, ktoré tak nezaťažia trávenie napr. hrachové izoláty a pod. Klasické srvátvkové proteíny môžu zaťažiť trávenie a docielite tak práve opačný efekt.

Výživové doplnky po lyžovaní

Po športovej aktivite je vhodne doplniť látky, ktoré sa postarajú o rýchlu regeneráciu. Tie sú dôležité z hľadiska výkonnosti, svalového rastu a pripravenosti tela na ďalšiu fyzickú aktivitu. Vhodnou variantou je dodať telu potrebné aminokyseliny pre správnu regeneráciu svalov v podobe L-Glutamínu alebo rôzne BCAA prípravky s obsahom L-leucitínu, L-izoleucínu a L-valínu. L-leucín dodá telu potrebné živiny a predstavuje okamžitý zdroj energie, ktoré je priamo využitelné. Tieto látky telo bežne získava zo stravy no pri zvýšenej fyzickej námahe sa zásoby rýchlo vyčerpajú a je ich potrebné doplniť aj v poslednej fáze regenerácie.

Taktiež je vhodné siahnuť po rôznych multivitamínoch, magnéziu, vitamínu B6, B12 a zinku. Horčík (magnézium) priaznivo ovplyvňuje naše duševné zdravie, kvalitu spánku, potrebujú ho svaly. Zinok je zasa silným antioxidantom ktoré sú dôležité na opravu poškodených svalových vlákien, regenerácií imunitného a tráviaceho systému. Počas a po lyžovaní sa odporúčam používať špeciálne kompresné ponožky a podkolienky, ktoré zlepšujú krvný obeh, podporujú prietok, vstrebávanie kyseliny mliečnej vo svaloch, čo podporí váš výkon a regenráciu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport