Covid-19 alebo bicykel ako nástroj pre
17.03.2020

Covid-19 alebo bicykel ako nástroj pre "social distancing"

Byť v obraze o aktuálne situácií

Kríza spôsobená šírením koronavírusu Covid-19 je rýchlo vyvíjajúca sa situácia. Zatvorené sú maloobchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií, predajní tlače, pôšt, bánk, čerpacích staníc, stravovacích prevádzok a obchodov s krmivom pre zvieratá, informuje ÚVZSR. Ak chcete získať najaktuálnejšie informácie, pravidelne kontrolujte zdroje, ako sú Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky​(ÚVZSR) a Svetová zdravotnícka organizácia​ (WHO).

Je bezpečné ísť na bicykel?

Viacerí odborníci sa zhodujú, že je bezpečnejšie byť vonku ako vo vnútri, pokiaľ ide o prenos chorôb. Keď sa viacerí ľudia zhromaždia v miestnosti a niekto si kýchne alebo zakašle, kvapôčky sa dostanú na predmety, ktorých sa ľudia dotknú, a potom sa ľudia dotknú napríklad tváre a tak dochádza najčastejšie k prenosu, vysvetľuje David C. Nieman DrPH, FACSM.

Počas tejto pandémie nám bicykel tiež pomôže udržať si zdravý rozum či dobrú náladu. Stráviť denne 30-45 minút na čerstvom vzduchu môže výrazne pomôcť vášmu imunitnému systému. Je však dôležité, jazdiť tak, aby ste seba a ani iných okolo seba neohrozili. Najlepší plán pre cyklistov je momentálne jazdiť sám, užívať si čerstvý vzduch a prírodu.

Z našej ponuky:

Bezpečne či už na traily alebo cyklocesty

Po prvé nejazdite na bicykli na miestach plných ľudí alebo na frekventovaných cyklistických trasách. Ideálne sa vyberte do lesa či na menej známe cyklotrasy, kde stretnete čo najmenej ľudí. Po druhé, prosím, snažte sa vyhnúť vážnym zraneniam na bicykli v čase, keď je systém zdravotnej starostlivosti pod nátlakom. Mali by sme myslieť na tých, ktorí túto starostlivosť najviac potrebujú. Pri jazde na bicykli v týchto dňoch neriskujte - jazdite pre vaše zdravie a dobrú náladu.

Čomu sa vyvarovať počas bicyklovania nasledujúcich týždňoch?

Bike Sharing

Ak má vaše mesto systém zdieľania bicyklov, mali by ste pri jeho používaní postupovať veľmi opatrne. Ak osoba, ktorá jazdila na bicykli pred vami, bola nakazená, mohla zanechať vírus na častiach bicykla, ktorých sa buď dotkli alebo kýchla.

Jazdenie v skupinách

Skupinové jazdy sa rozhodne neodporúčajú. Aj keď sa konajú vonku, existuje vysoká šanca, že by ste sa mohli vírusom nakaziť alebo infikovať iných ľudí vo vašom okolí. Môžete mať totiž vírus v sebe aj bez toho, aby ste o tom vedeli.

Kedy radšej ostať doma?

Ak sa necítite dobre alebo máte pocit že na vás niečo lezie zostaňte radšej doma a nevystavujte riziku ako seba tak aj iných vo vašom okolí. V prípade že ste sa vrátili zo zahraničia je potrebné dodržať povinnú domácu karanténu. “Povinná 14-dňová domáca karanténa platí od 13. marca 2020 až do odvolania pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR žijúcim na území SR nad 90 dní, ktorí sa vrátia zo zahraničia, vrátane osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Za nedodržanie domácej karantény hrozí sankcia vo výške 1659 eur” informuje ÚVZSR.