Ako vybrať vhodné skialpové viazanie
03.01.2023

Ako vybrať vhodné skialpové viazanie

Asi všetci poznáte štandardné lyžiarske viazanie, s ktorým ste sa stretli na zjazdových lyžiach. Skialpové alebo skialpinistické viazanie poskytuje úplne iné vlastnosti a parametre na aké ste boli doposiaľ zvyknutý. Špeciálne navrhnutý stúpací systém s uvoľnenou pätou a zaistenou špičkou lyžiarky vám umožní vykonávať prirodzenejšiu chôdzu do kopca, pričom nie je potrebné dvíhať lyžu, ale len posunúť dopredu. Akonáhle vyšliapete na vrchol, prepnutím premeníte viazanie na vlastnosti podobné zjazdovým lyžiam, teda lyžiarka bude pevná a v prípade pádu sa automaticky uvoľní.

Neviete si rady s výberom vhodného skialpového viazania? Nevadí, v článku sa dočítate viac potrebných informácií a základné rozdelenie skialpového viazania, poďme na to! S výberom vám taktiež poradíme online alebo offline. Naši skúsení predajcovia vám s výberom radi a ochotne poradia. Zastavte sa v niektorej z našich predajní Najšport.

Rámové (AT) viazanie
Techové (Pinové/LT) viazanie
Techové (Pinové/LTR) pretekárske viazanie
Hybridné viazanie
Doplnky a príslušenstvo k skialp viazaniu
Pár odporúčaní na záver

Základné rozdelenie skialpového viazania

Rámové (AT) viazanie

Rámové viazanie je často označované, ako AT viazanie. Jedná o univerzálne turistické viazanie, ktoré sa najviac využívalo do roku 2018 pre potreby skialpinizmu a freeridingu. Jeho výhodou je, že vyhovuje väčšine lyžiarskych topánok, ktoré spĺňajú normu ISO 5355. Toto viazanie umožňuje dobrú nastaviteľnosť päty, vypínacej sily DIN a taktiež veľkosť topánky. Je namontovaný na kĺbovej koľajnici alebo na ráme lyží, ktorý umožňuje uzamknúť a ľahko prepínať so stúpacieho na zjazdový režim. Veľkou slabinou tohto typu viazania je vyššia hmotnosť až 1600 g (hmotnosť páru viazania). Príkladom tohto typu viazanie je napr. Diamir Freeride.

Rámové viazanie

Techové (Pinové/LT) viazanie

Techové viazanie typu LT je najrozšírenejším viazaním, ktorý sa používa sa skialpinistických lyžiach v súčasnej dobe. Nájdete ho na modeloch od značky Dynafit, Fischer, Atomic a pod. Je veľmi ľahké v porovnaní s AT viazaním, pričom váži od 300 g do 750 g (hmotnosť páru viazania). Toto viazanie vám umožní zmeniť sklon šliapania pomocou otočnej páčky na päte. Často sú súčasťou 2 až 3 rôzne sklony, ktoré umožňujú meniť výšku päty podľa sklonitosti svahu. Disponujú uvoľňovacím systémom na päte a sú vhodné pre všetkých skialpinistov. Riziko zranenia pri páde je o niečo vyššie, ako pri klasickom rámovom viazaní, avšak veľmi nízke v porovnaní s pretekárskym LTR viazaním. Práve preto sa hodí aj pre mierne pokročilých až pokročilých jazdcov. Niektoré modely sa dodávajú aj so skialpovými brzdami, ktoré sú umiestnené vpredu alebo vzadu - podľa typu a značky viazania.

Techové LT viazanie

Techové (Pinové/LTR) pretekárske viazanie

Jedná sa o najnovší typ skialpového viazania. Ide o najlepšie a najdostupnejšie pretekárske viazanie v súčasnosti. Označované je aj, ako LTR viazanie, čo v preklade znamená Low Tech Race. Má minimalistický vzhľad, nemá upínanie na päte, nemá až tak efektívny systém vypínania a práve preto sa nehodí pre začiatočníkov a ani pre mierne pokročilých jazdcov. Výhodou tohto viazania je extrémne nízka hmotnosť. V porovnaní s rámovým alebo klasickým LT viazaním, váži menej ako 300 g (hmotnosť páru viazania). Cieľom je ušetriť čo najviac hmotnosti, aby ste mohli stúpať rýchlejšie a efektívnejšie, ako doteraz. Príkladom tohto typu viazania je napr. Dynafit LT Race, ATK Revolution alebo Plum Race.

Techové LTR pretekárske viazanie

Hybridné viazanie

Hybridný typ skialpového a freeridoveho viazania je o niečo ťažšie, ako LT viazanie, ale na druhej strane oveľa bezpečnejšie. Toto viazanie je určené pre skialpinistov, ktorý chodia občas na lyžiarsky svah, jazdia freeride a do toho si občas vybehnú na ski touring. Jedná sa o tieto 3 typy hybridných / univerzálnych viazaní, ktorých hmotnosť sa pohybuje od 1000 g do 1500 g v závislosti od modelu a značky:

  • Hybridné viazanie s otočnou špičkou - V tomto prípade sa vypínacia sila DIN nastavuje na päte viazania, pričom otočná špička viazania umožňuje vypínanie do strán. Tento systém je zo všetkých najbezpečnejší a najviac odporúčaný. Príkladom je viazanie Dynafit TLT Radical ST-FT
  • Hybridné viazanie s DIN nastaviteľnou špičkou - U týchto typov viazania je nastavenie vypínacej sily DIN vpredu aj vzadu. Typickým príkladom je viazanie Diamir Vipec.

Hybridné viazania

Doplnky a príslušenstvo k skialp viazaniu

Ideálnym doplnkom pre skialpinistické viazanie sú tzv. haršajzny alebo iným slovom aj skialpinistické mačky. Tie bývajú súčasťou viazania alebo sa dajú samostatne dokúpiť. Musia byť plne kompatibilné so značkou a modelom vášho viazania. Uľahčujú výstup pri traverzovaní, pri vysokých prevýšeniach a pri prudkom stúpaní v zľadovatenom snehu.

Par odporúčaní na záver

Vždy majte na pamäti jeden základný fakt: “vaše skialpové lyžiarky musia byť kompatibilné s konkrétnym typom viazania”, inak to nebude fungovať! V praxi to znamená že ak máte lyžiarku na rámové viazanie, tak nebude spolupracovať s pinovým viazaním a naopak. Existujú však niektoré typy viazaní, ktoré sú kompatibilné s oboma druhmi viazaní. Avšak, odporúčame vám poradiť sa najprv s predajcom o vzájomnej kompatibilite.

Pre expertov, ktorí sa rozhodnú viazanie namontovať doma a nemajú patričné skúsenosti, šablónu na viazanie a náradie odporúčame len jedno - “viazanie zaneste rovno do servisu skialpov a nešpekulujte”. Aj u nás v Najšporte vám vieme za pár minúť namontovať a nastaviť akékoľvek viazanie podľa vašich osobných preferencií. V opačnom prípade si koledujete o poškodenie lyží, znefunkčnenie viazania alebo v najhoršom prípade aj fatálne zranenie. Viac informácií nájdete na odkaze Servis skialpov.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy zo skialpinistickej série:

Tím Najšport