Ako si vybrať kvalitné cyklistické okuliare
26.08.2020

Ako si vybrať kvalitné cyklistické okuliare

Cyklistické okuliare sú dôležitým príslušenstvom pre akokoľvek náročné podmienky v teréne. Ich hlavnou funkciou je chrániť zrak pred vplyvom UV žiarenia, pred odporom vzduchu, nečistotami a pre optimálne zvýraznenie detailov v blízkom okolí. Niektoré sú natoľko využiteľné, že spĺňajú kritériá aj pre ďalšie športové aktivity (beh, turistika). Pri výbere konkrétneho modelu odporúčame riadiť sa týmito všeobecnými zásadami.

Štýl jazdy a podmienky v teréne
Ako zvoliť rámovanie okuliarov na cyklistiku?
Funkčné kvality skiel a ich prepustnosť svetla
Odporúčané prídavné funkcie okuliarov na bicykel

image7

Štýl jazdy a podmienky v teréne

Pravidelne zdolávate drsnejší terén hustých horských lesov? Ak áno, tak potom nie je postačujúca len optimálna svetelná ochrana slnečných okuliarov, ale aj ich priliehajúce a odolné vlastnosti. Svojimi prídavnými funkciami vám dokonale poslúžia najuniverzálnejšie okuliare Uvex s fotochromatickou úpravou, vrstvou proti zahmlievaniu a poškodeniu. 

image8

Základné výhody spočívajú v kompatibilite rámčeka s prilbou na bezproblémové usadenie (poprípade nastavenie a manipuláciu s okuliarmi počas jazdy). Skvelým riešením sú taktiež okuliare Oakley v jednoliatom ráme, vyhovujúce viacerým typom tvárí (srdcové, oválne, hranaté). Zodpovedajú požiadavke na UV filter od 300 do 400, pohlcujú 100 % škodlivých slnečných lúčov.

Nezabúdajte, že v takýchto náročných terénoch musia byť vysoko odolné proti poškriabaniu a voči väčším než prachovým časticiam (lístie, vetvičky, kamienky).

image1

Aké zvoliť rámovanie okuliarov na cyklistiku? 

Pozor, pri výbere športových okuliarov nezužujte kritériá len na kvalitu skiel, ich polarizačné a ďalšie vlastnosti, pretože rovnako dôležitá je prispôsobiteľná veľkosť rámu. Len tá predurčuje, či vám okuliare perfektne sadnú na nos, uši a či budú kopírovať kontúry tváre – novinka v podobe uni rámov je súčasťou kolekcie Uvex Sportstyle.

image5 

Aj pri odľahčenom rámovaní musia pevne držať sklá, umožniť ich rýchlu, jednoduchú výmenu. Pri klasických celorámových modeloch sa ich horná a spodná časť rozovrie, sklíčka sa tak jednoduchšie uvoľnia. Novšie modely, napríklad cyklistických okuliarov Oakley držia skla buď len z vrchnej, alebo zo spodnej časti, čím je obmedzenejšie aj spojenie na nose.

image3 

Náš tip - Radi spájate cyklotúry s alternatívnymi výletmi po okolí? Aby vám funkčne aj dizajnovo poslúžil ten istý model, navrhujeme používať cyklistické okuliare polarizované s odolným polykarbonátovým rámom v novej edícii Town Mat. wht green značky BBB.

image2 

Funkčné kvality skiel a ich priepustnosť svetla

Zameriavame sa na zorníky, ich materiálové a farebné prevedenie. Zvýšený komfort oproti lacnejším plastovým modelom predstavujú polykarbonátové cyklistické okuliare

image9

Ešte vyššiu odolnosť, flexibilitu a kvalitu videnia umožňujú cyklistické okuliare polarizačné. Ich výhodou je schopnosť odcloniť / neprepustiť ostré, odrazené svetlo (priame slnko, mokrá vozovka), pričom nie sú vylúčené ani športové (dioptrické) okuliare na predpis. Zistite viac informácií, ako čeliť výzve nosenia dioptrických okuliarov a športových slnečných.

Zafarbenie skiel nie je len módnou výsadou, súvisí najmä s priepustnosťou svetla a viditeľnosťou v rôznych podmienkach – počas slnečného počasia dokonale zlepšia viditeľnosť hnedé, sivé zorníky. Pri cyklistike za šera, v daždi či v hustom tmavom lese sú vhodné číre zorníky a počas jazdy v zamračenom počasí odporúčame žlté sklá.

Praktickým doplnkom sú okuliare s technológiou fotochromatických skiel, ktoré sa automaticky prispôsobia, zafarbia podľa okolitého svetla. Na sklade máme napríklad z vyššie spomenutej kolekcie Uvex Sportstyle.

Odporúčané prídavné funkcie okuliarov na bicykel

S kvalitou rámovania a skiel sa spájajú aj tieto nemenej dôležité vlastnosti – protišmyková úprava (nožičiek, nosníka) pri nadmernom potení, ochrana skiel proti zahmlievaniu, vode a hrubým nečistotám (hydrofóbna úprava). Tieto kvality si môžete overiť u moderných štýlových okuliarov POC z kolekcie Will.

image4 

Nevybrali ste si? Prejdite si náš e-shop a objavte desiatky ďalších športových modelov značiek Oakley, POC, BBB alebo Uvex.

Tím Najšport.