Ako si vybrať kolobežku
19.05.2020

Ako si vybrať kolobežku

Kde sú tie časy, keď boli kolobežky iba doplnkom zábavy na sídliskách a ich používanie bolo sporadické a minimálne. Dnes je to už seriózny dopravný prostriedok, ktorý na cestách, chodníkoch či cyklotrasách stretávate vo veľkom. Používajú ich deti aj dospelí a kolobežky sú v súčasnosti obľúbené, populárne a žiadané pre všetky vekové kategórie. Aj pre športovcov, ktorí ich využívajú ako doplnok k tréningom.

Pri výbere kolobežky platia podobné pravidlá ako pri výbere bicykla. Aj tu si treba určiť kto bude kolobežku používať, v akom teréne, ako často a na akú vzdialenosť. To je základ, ktorý vám pomôže pri výbere ideálneho modelu kolobežky.

Kto bude kolobežku používať ?

Nastavenie správnej výšky riadidiel

Hmotnosť jazdca

Kde budete používať kolobežku ?

Materiál kolobežky

Ako často a koľko budete jazdiť ?

Aké druhy plášťov použiť ?

A čo brzdy ?

Základné rozdelenie kolobežiek

Kto bude kolobežku používať ?

  • Deti by si mali vyberať kolobežky s menšími kolesami, kde predné by mali mať 20“ a zadné 16“ (palcov). Pričom dieťa musí bezpečne a pohodlne držať riadidlá a dočiahnuť na brzdy.
  • Dospelí do 180 cm môžu používať kolesá o rozmeroch 20“/20“, alebo aj 26“/20“. Pre lepšiu stabilitu by malo byť predné koleso väčšie ako zadné
  • Dospelí nad 180 cm môžu mať kolobežky bez obmedzenia. Aj keď bezpečnosť musí byť na prvom mieste. Rozmery kolies môžu byť v pomere predné/ zadné  - 26“/20“ až 28“/24“.

Ako vybrať kolobežku podľa použitia?

Nastavenie správnej výšky riadidiel

Dôležitým faktorom je výška riadidiel, ktoré sa dajú nastavovať v rozsahu od 900 do 1300 mm. Ak budete mať riadidlá príliš nízko - bude vás bolieť chrbát, ak budú príliš vysoko - nebudete vedieť dobre ovládať kolobežku počas jazdy. 

Tabuľka výšky riadidiel na mestskej a trekingovej kolobežkeTabuľka výšky riadidiel na mestskej a trekingovej kolobežke

Tabuľka výšky riadidiel na horskej a pretekárskej kolobežke

Tabuľka výšky riadidiel na horskej a pretekárskej kolobežke

Hmotnosť jazdca

Faktorom X pri výbere správnej kolobežky je aj hmotnosť . Niektoré kolobežky môžu mať nosnosť  iba do 100 kg, aj keď väčšina modelov má nosnosť do 150 kg. Ak  tieto parametre podceníte, potom budú kolobežky po určitom čase nepoužiteľné.

Kde budete používať kolobežku ?

Aj tu je to podobné ako pri cyklistike. Kolobežky sa väčšinou využívajú v mestách a pri jazde po spevnených a asfaltových cestách. Preto je výhodnejšie používať menšie, alebo stredne veľké kolobežky. Sú lepšie ovládateľné, skladnejšie. Väčšie kolobežky majú väčší rádius a polomer otáčania, čo nie je v mestách ideálne.

Ak budete na kolobežke jazdiť mimo mesta, v parkoch, alebo v teréne, potom sú výhodnejšie väčšie kolobežky, ktoré majú väčšiu svetlú výšku medzi zemou a spodkom rámu kolobežky, čím má kolobežka lepšie jazdné vlastnosti. Doporučujú sa aj kolesá väčších rozmerov – 26“/20“, alebo 28“/24“. Platí zásada, že čím väčšie kolesá – tým väčšia zotrvačnosť a komfort jazdy.

Ako budete používať kolobežku?

Materiál kolobežky

Podľa toho kde budete jazdiť vyberajte aj materiál, z akého sú kolobežky vyrobené. Pre rekreačných, menej náročných jazdcoch sa kolobežky vyrábajú z kombinácie hliníka a ocele. Rám je pevný, tuhý, má nízku hmotnosť. Pre zlepšenie jeho vlastností sa ešte používajú aj sklenené vlákna. Pre športovú jazdu v teréne, na preteky sú rámy vyrobené z karbónu. Rozdiel je nielen vo vlastnostiach použitého materiálu, nižšej hmotnosti, ale aj v cene.

Ako často a koľko budete jazdiť ?

Tu je použitie rôzne – či už to bude iba na rekreačné jazdy, pri ceste do práce, na vlak, na športové vyžitie v teréne, alebo na celodenné výlety do prírody. Rekreační jazdci, ktorí za týždeň najazdia zopár kilometrov,  by si mali vyberať z modelov FUN alebo Classic. Majú nenáročnú konštrukciu, klasické brzdy a základnú výbavu.

Ak už budete kolobežku používať na každodenné jazdenie do práce, domov, eventuálne aj vo voľnom čase, potom už to chce vyššiu kategóriu kolobežiek. Majú odolnejšiu a kvalitnejšiu konštrukciu, plášte, brzdy, stredové náboje kolies či doplnkovú výbavu. Aj keď je väčšina komponentov je vymeniteľná, lepšie si je kúpiť značkovú a drahšiu kolobežku, keďže každá výmena niečo stojí a jazdenie by sa vám zbytočne predražovalo. Aj servis.

Ak ste športovec – pretekár, potom je výber kolobežky určená pre profesionálov a odborníkov. Kde je dôležitý výber všetkých komponentov – brzdy, plášte, odpružené vidlice, stredové zloženie, doplnková výbava aj servis.

Aké druhy plášťov použiť ?

Tvrdé kolesá z PVC alebo PU sú nepoužiteľné v teréne, vhodné sú na asfaltové povrchy pre lepšiu ovládateľnosť a dosiahnutie väčšej rýchlosti. Menej sa opotrebúvajú. Používajú sa na detské, skladacie a mestské kolobežky.

Gumové a nafukovacie plášte sa používajú pri kolobežkách pre dospelých, pri jazde po chodníkoch, na cestách, ale aj v teréne. Lepšie tlmia vibrácie.

A čo brzdy ?

Veľmi dôležitým aspektom pri výbere kolobežky sú aj brzdy. Môžu byť nášľapné, ktoré sa používajú u najlacnejších kolobežkách pri ich nízku cenu a jednoduchý servis a údržbu. Čeľusťové brzdy majú vyššie modelové rady kolobežiek a najkvalitnejšie sú kotúčové brzdy. Tie vyžadujú kvalitnejší servis a majú vyššiu cenu.

Základné rozdelenie kolobežiek

Mestské kolobežky – sú skladacie, s menšími kolesami na lepšiu ovládateľnosť, použiteľné výhradne na asfaltové a rovné cesty či chodníky. Vhodné na presun do práce, na vlak, do školy, na tréning.

Športové a trekingová kolobežky – majú väčšie kolesá a sú vhodné aj do ľahkého terénu, parkov, na nespevnený povrch, na dlhšie trasy. Majú lepšiu výbavu  - môžu mať aj odpruženú prednú vidlicu a kotúčové brzdy

Horské kolobežky – vhodné sú do ťažšieho a nerovného terénu, do lesa. Majú širšie plášte, odpruženú vidlicu, hydraulické a kotúčové brzdy. Špeciálne kolobežky Mushink sú prispôsobené aj pre jazdu so psom.

Elektrokolobežky – sú najpopulárnejšie kolobežky súčasnosti. Majú elektrický motor, batériu a môžete dosiahnuť rýchlosť aj cez 30km/h. Výdrž batérie je až 8 hodín, no nevýhodu je ich vyššia hmotnosť, cena, údržba a servis.

Jazda na kolobežke je nielen príjemná, ale pomáha pri odbúravaní stresu, nadváhe, je ideálnym prostriedkom na športové aktivity detí aj dospelých. Nie j to iba hračka na zábavu. Zaujímavé je porovnanie, koľko kalórii dokážete spáliť pri jazde na kolobežke v porovnaní s inými športovými aktivitami.

Tabuľka spaľovania kalórií podľa hmotnosti jazdcaTabuľka spaľovania kalórií podľa hmotnosti jazdca

Jazda na kolobežke je pozitívna aj pri chudnutí či spevňovaní svalstva celého tela. Je vhodná aj ako poúrazová terapia. Ak máte bolesti chrbta, pohybového či obehového aparátu. Pri jazde na kolobežke si zlepšujete brušnú, bedrovú a chrbtovú časť, pričom spevňujete aj stehenné svaly a svaly v oblasti kolena, lýtka a členkov. Zlepšujete si a zvyšujete celkovú telesnú kondíciu. Kolobežka je ideálnym doplnkom k športovým aktivitám pre ľudí trpiacich na nadváhu, s cukrovkou, ktorí majú srdcové, cievne ale aj ľadvinové problémy. Kolobežka je vhodná aj pre ľudí, ktorí vôbec nešportujú – je to vhodný prostriedok proti civilizačným chorobám. V neposlednom rade ovplyvňuje aj vaše duševné zdravie.

Prečítajte si aj ďalšie články o tom ako si pripraviť bicykel na sezónu, ako vybrať správny cyklopočítač, ako si poradiť s akutálnou chrípkovou epidémiou, ako zistiť či je bicykel z bazáru v poriadku? Alebo vám poradíme so správnym výberom bicykla či elektrobicykla. Zistite ako nastaviť prehadzovačku na bicykli, brzdy či ako sa obliecť na bicykel.

Tím Najsport.