Ako zistiť, či je bicykel z bazáru v poriadku?
22.04.2020

Ako zistiť, či je bicykel z bazáru v poriadku?

Chcete bicykel, ale máte dojem, že jazdený bicykel kúpite výhodnejšie? Potom je tu možnosť kúpiť si bicykel z druhej ruky, alebo z bazári, či v on-line bazároch. No má to svoje riziká, plusy aj mínusy. Výhodou môže byť nižšia kúpna cena. Ušetríte, ale nevýhodou je, že niekedy kupujete „mačku vo vreci“. Ak sa rozhodnete pre bazár, alebo internet, mali by ste sa sústrediť na dve základné veci. Pôvod bicyklajeho technický stav.

Kúpna zmluva

Najjednoduchšou cestou ako sa vyhnúť problémom a riziku, že kúpite ukradnutý alebo pokazený bicykel či elektrobicykel, je vypýtať si pri novších modeloch záručný list. Poprípade doklad o zakúpení. Platí to pri kúpe od fyzickej osoby, ale aj v predajni, v bazári a na internete. Mali by ste si overiť aj výrobné číslo rámu bicykla, ktoré je väčšinou vyrazené na spodnej strane rámu bicykla pri stredovom zložení . Ďalším dôležitým krokom je zmluva medzi vami a predávajúcim, kde by mali byť spísané všetky detaily o bicykli – jeho stav, sériové číslo, cena či základné poznávacie prvky bicykla. Sú to veci, ktoré vám uľahčia život pri kontrole, či preukazovaní pôvodu bicykla, alebo ak vám ho ukradnú.

Sériové číslo vyrazené v strede spodnej strany rámu.

Servis bicykla

Ak kupujete bicykel v predajni, v bazári, potom je dôležité vedieť či bol bicykel servisovaný a akým spôsobom. Ak totiž kupujete napríklad horské bicykle, ktoré majú odpruženú vidlicu, kotúčové brzdy, potom ich životnosť a kvalita je priamo úmerná servisu. Je potrebné skontrolovať si stav prevodov, prehadzovačov, pedálov a nábojov kolesa.

Kontrola rámu

Najdôležitejšou časťou bicykla je rám, ten má byť bez trhlín, prasknutých spojov, neopravovaný a nezváraný. Skontrolujte si sedlovku a stred bicykla, oblasť hlavového zloženia, predstavec a okolie riadidiel.

Kontrola bicykla

Skontrolujte si prehadzovačku, prešmykač, stredovú os, funkciu bŕzd. Pri predaji v bazári by ste mali dostať bicykel, ktorý je schopný bezpečnej jazdy. Kolesá musia byť vycentrované, vodiace lankábowdeny nepoškodené. Skontrolujte si aj stav a kvalitu pneumatík. Všetky zásady, ktoré by ste mali dodržať pri kúpe jazdeného bicykla platia tak pre dospelých, ako aj pri deťoch. Tu sa oplatí skontrolovať si aj blatníky, výstražné bezpečnostné prvky, kryty na reťaz a prevody, eventuálne pomocné kolieska.

Vek bicykla a počet najazdených kilometrov

Vekpočet kilometrov nás väčšinou zaujíma, ak kupujeme ojazdené auto. Ale pri bicykloch je to rovnako dôležitá vec. Pri starších bicykloch je totiž čas ich najväčším nepriateľom. Stvrdnuté vodiace lanká, opotrebované brzdy, ozubené prevody, nepremazané ložiská... To sú všetko detaily, ktoré ovplyvňujú životnosť bicyklov a ich kvalitu. Samozrejme aj cenu.

Veľkosť a výber bicykla

Výber správnej veľkosti bicykla je základná vec. Ak si totiž vyberiete nevhodnú veľkosť rámu, potom sa na bicykli budete trápiť a užijete si svoje. Správnu veľkosť rámu si môžete vyberať podľa priložených tabuliek, ale najlepšie urobíte, ak si bicykel vyskúšate priamo na mieste. Takisto typ bicykla – či chcete horský, krosový, cestný či mestský bicykel. Veľkosť pneumatík a ich šírku, či dezén podľa toho, kde budete jazdiť. V teréne, na asfalte alebo na rôznych povrchoch.

Určenie veľkosti rámu podľa výšky

Veľkosť rámu totiž je podriadená kategórii bicykla, vašim fyzickým parametrom, alebo aj značke bicykla.

Určenie veľkosti rámu bicykla podľa veľkosti končatín

Veľkosť rámu sa určuje dĺžkou sedlovej trubky, podľa ktorej sa určí veľkosť rámu.

Správna veľkosť detského bicykla

Pri výbere detského bicykla by ste mali dodržiavať jednoduchú pravidlo. Dieťa by malo dosiahnuť na riadidlá a v sede na pedále, eventuálne aj na zem

Nezabudnite na najdôležitejšiu vec

Kupovaný bicykel si vždy vyskúšajte na kontrolnej jazde. Jeho veľkosť, nastavenie sedadla, funkciu bŕzd , prehadzovačky, prevody. Neponáhľajte sa a hlavne sa veľa pýtajte. Každá informácia je pre vás dobrá a pomôže vám pri výbere správneho bicykla. Na trhu ich je v súčasnosti obrovské množstvo, takže chce to čas a trpezlivosť.

Prečítajte si aj ďalšie články o tom ako si pripraviť bicykel na sezónu, ako vybrať správny cyklopočítač, ako si poradiť s akutálnou chrípkovou epidémiou, ako sa správne obliecť na bicykel alebo vám poradíme so správnym výberom bicykla či elektrobicykla.

Tím NAJŠPORT.