Ako pripraviť a skontrolovať skialpovú výbavu
27.02.2024

Ako pripraviť a skontrolovať skialpovú výbavu

Skialpová sezóna je v plnom prúde a je čas vyraziť do hôr a naplno si užiť čaro prírody a popri tom potrápiť svoju kondíciu. Pri plánovaní výletov nezabudníte na dôkladnú kontrolu a prípravu svojej skialpinistickej výstroje. Nie je nič horšie ako vyraziť za skialpovým dobrodružstvom bez adekvátnej kontroly najmä lavínovej výbavy a spoliehať sa na fakt že minulú sezónu všetko fungovalo bez problémov. V tomto článku sa pozrieme na to ako pripraviť a skontrolovať svoju skialpovú výbavu. V prípade otázok sa stále môžete obrátiť na naších špecialistov alebo sa zastaviť v našej predajni Najšport.

Skialpinistické lyže
Skialpové lyžiarky
Skialpové viazanie a pásy
Lavínová výstroj
Skialpové oblečenie
Lekárnička

Skialpinistické lyže

Pred tým, ako definitívne vyrazíte si dôkladne skontroluje svoje skialpinistické lyže. V prvom rade zľahka prejdite prstom po hrane lyží, všímajte si či sú lyže dostatočne nabrúsené. Taktiež vizuálne skontrolujte či nie je hrana zahrdzavená, hrboľatá alebo poškodená. Sklznica by mala byť hladká a navoskovaná (všetky nové skialpy sú od výroby navoskované a hrany nabrúsené). Určite by nemala mať hlboké zárezy, nesmie byť zodrata alebo odštiepená. Nezabúdajte že sklznicu treba pravidelne voskovať niekoľko krát počas sezóny a hlboké ryhy treba dať zaliať špecialistom. Zo všetkým vám radi a ochotne poradíme v našom servisnom centre v Bratislave alebo Trenčíne. Zastavte sa na pravidelný servis skialpov a udržujte svoje lyže v dobrej kondícií. Servis nielenže zlepší jazdné vlastnosti, ale aj predlžuje životnosť, čím šetrí aj vašu peňaženku.

Skialpové lyže

Skialpové lyžiarky

Mnoho skialpinistov zanedbáva práve starostlivosť o skialpové lyžiarky, pričom tie sú často najdôležitejšou súčasťou vybavenia. Správna údržba je nevyhnutná pre pohodovú jazdu a komfort chodidiel. 

Po každej jazde nechajte vnútornú vložku dobre odvetrať. Moderné lyžiarky používajú totiž používajú technológie aktívneho striebra, ktoré zabraňujú hromadeniu baktérií a plesni. Na odstránenie nepríjemného zápachu tiež môžete použiť špeciálne antibakteriálne spreje. Na vysušenie zasa špeciálne vysúšače, ktoré tiež nájdete v našej ponuke. V niektorých prípadoch je nutné vnútornú papuču vybrať a nechať voľne uschnúť. Nezabúdajte, že po vysušení je potrebné papuču vložiť späť do skeletu a zapnúť všetky klipsne. Iba v takomto stave je odporúčané skladovať skialpové lyžiarky. Nakoľko plast má pamäť, neskladujte dlhodobo topánky v rozopnutom stave, lebo môže dôjsť k ich deformácií.

Vonkajší skelet po každej jazde utrite a osušte suchou handričkou. Na umývanie môžete použiť čistú mydlovú vodu alebo prípravky na to určené. Za žiadnych okolností nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky, ktoré by mohli plastovú škrupinu lyžiarok nenávratne poškodiť. Skontrolujte či nie je nič z lyžiarok ulomené a zacvaknite obuv do viazania. Pokiaľ je všetko v poriadku pokračujte na kontrolu viazania a pásov.

Skialpové lyžiarky

Skialpové viazanie a pásy

Skialpové viazanie je potrebné pred sezónou a každou dlhšou pauzou skontrolovať. V predchádzajúcom bode ste lyžiarky vložili do viazania - treba skontrlovovať vypínaciu silu, ktorú určite podľa tabuľky zohľadňujúce vašu hmotnosť, skialpové skúsenosti, vek a pohlavie. Pokiaľ si na to netrúfate, radi a odborne vám s tým poradíme v našom servise Našport

Čo sa týka skialpových pásov, tak tie je potrebné skladovať očistené, uschnutné a nalepené na originálnej fólií. Nikde nelepte stúpacie pásy proti sebe, na lepivú časť. Týmto spôsobom môžete poškodiť lepenie a celkovú priľnavosť stúpacích pásov ku sklznici. Odporúčame vám tiež pravidelne impregnovať a voskovať pásy, aby ste zabránili nasakovaniu vody, hlavne mokrého snehu čo vám skomplikuje výšľap. Pred každým skladovaním stúpacie pásy očistite od prebytočného snehu, nečistoty a ľadu, nechajte voľne uschnúť (bez sálavého zdroja tepla - radiátor alebo krb) a po súchnutí nalepte fóliu. Dlhodobo ich skladujte ich pri izbovej teplote v špeciálnom vrecku alebo taške.

Skialpové viazanie a pásy

Lavínová výstroj

Lavínový vyhľadávač

Pred každou jazdou alebo dlhodobým skladovaním lavínového vyhľadávača skontrolujte funkčnosť batérií, minimálne raz za rok vymeňte batérie. Kapacita batérií sa totiž vplyvom dlhého skladovania znižuje. Životnosť batérie je tiež ovplyvnená vystavovaním teplôt nižších, ako -10 ºC. Už pri približne 60 % batérií nemusí vyhľadávač spoľahlivo fungovať. Preto nikdy nečakajte až sa úplne vypije v momente keď to budete najmenej očakávať. Taktiež skontrolujte funkčnosť zariadenia krátkym testovaním.

Batoh a lavínový airbag

Dôkladne skontrolujte funkčnosť lavínového batohu. Zvýšenú kontrolu odporúčame previesť na lavínový airbag - správny tlak na nanometry musí byť v zelených číslach, vizuálna kontrola asamotného airbagu (napr. vidtelné poškodenie samostného obalu a pod., ktoré by mohlo spôsobiť znefunkčnenie pri aktivácií), nabitie batérií (udržuje batériu v nabitom stave a správne sa o ňu starajte). Najlepším otestovaním je skúsiť aktiváciu arbagu pokiaľ vám to systém umožňuje. Pokiaľ sa vám čokoľvek nezdá, odporúčame vám navštíviť špecializovaný servis skialpov.

Lavínová výstroj a batoh

Skialpové oblečenie

O skialpové oblečenie najmä o bundy a nohavice je potrebné starať sa pravidelne. Znamená to ošetrovať impregnačnými prípravkami na obnovu vodeodolných a priedušných parametrov, tak aby vás náhla zmena počasia neprekvapila nepripravených. Taktiež treba oblečenie pravidelne prať podľa odporúčaných pokynov a nechať voľne uschnúť na suchom mieste.

Skialpové oblečenie

Lekárnička

Čo sa týka lekárničky doplňte si ju aktuálne potrebné veci okrem obväzov, rukavíc, náplatí, nožničiek, izotermickej fólie či  resucitačnej sady vám doporučujeme lekárničku doplniť aj o základné lieky napr. antiflogistiká, analgetiká, antihistaminiká, lieky na hnačku či trávenie. Vždy si dôkladne skontroluje expiráciu (liekov, zdravotnických sád) a optimalizujte lekárničku podľa vykonávaného športu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport