Ako koronavírus ovplyvní tohtoročnú lyžovačku
10.11.2020

Ako koronavírus ovplyvní tohtoročnú lyžovačku

Pandémia koronavírusu COVID-19 zasiahla počas tohto roka všetky oblasti našich životov, veru aj lyžovanie. Už počas prvej vlny trvala minuloročná zimná sezóna o niečo kratšie.

Lyžiarske strediská sa museli tak, ako zvyšok sveta adaptovať na podmienky pandémie a veľa z nich nefunguje v takej forme, ako pred koronavírusom. Verte nám, lyžovačku si budete môcť užiť, len budete musieť dodržiavať aktuálne opatrenia a budete musieť venovať pozornosť aj platným podmienkam spojeným s vycestovaním.

Určite vás zaujímajú odpovede na základné otázky. My vám prinášame odpovede s najnovšími informáciami, ktoré budeme pravidelne aktualizovať :-)

Aktuality
Treba si dopredu zarezervovať lyžiarsku dovolenku na sezónu 2020/2021?
Ako bude vyzerať tohtoročná lyžovačka?
Kedy sa otvoria lyžiarske strediská?
Aké platia opatrenia?
Ako chrániť seba aj ostatných na lyžovačke?
Bude lyžovanie bezpečné?

Aktuality

10.12.2020 - Od 21.12.2020 do 10.01.2021 čaká Slovensko miernejší lockdown. Zimné lyžovačky však ohrozené nebudú, môžeme však očakávať mimoriadny režim. O opatreniach na svahoch a o tom, či sa bude v strediskách aj testovať, sa ešte rokuje. Viacerí prevádzkovatelia vlekov a lanoviek však už svoje brány otvorili. Doteraz im totiž žiadne nariadenia nehovorili, že by nemohli. Určite však budú platiť sprísnené opatrenia. Tie už na dobrovoľnej báze prijali niektorí prevádzkovatelia sami. Aktuálne sa v Európe lyžuje aj vo Švajčiarsku, otváranie vlakov chystá aj Rakúsko.

Na lyžiarske stredisko treba prísť s negatívnym testom na COVID19. Ak sa zdržíte na lyžovačke viac ako jeden deň, každých 72 hodín je potrebné sa dať pretestovať. Hotely, vleky, reštaurácie môžu byť otvorené s dordžiavaním už spomínaných opatrení. 

Keďže sa lyžovať a snowboardovať bude, treba si včas pripraviť celú výbavu! U nás si môžete požičať ľubovoľný zimný sortiment (či už na lyžovanie, bežkovanie, skialp alebo snowboard) oddnes 10.12.2020 do 12.01.2021 a zaplatíte požičovné len za 5 dní! Hor sa na hory :-)

resort-levocska-dolina

Resort Levočská Dolina

04.12.2020 „Všetky lyžiarske strediská, ktoré na to majú podmienky, môžu byť otvorené,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal, podľa Denníku N, nakoľko sú lyžiarske strediská na Donovaloch už otvorené. Ministerstvo dopravy podľa neho nevie otvárať či zatvárať strediská.

Podľa Doležala môže byť otvorené aj stredisko v Jasnej či v Lomnici, ak sú na to vhodné podmienky. „Predstavili sme plán, dnes o tom budeme diskutovať v pandemickej komisii,“ povedal Doležal. O tom, ako bude vyzerať lyžiarska sezóna, má rozhodnúť krízový štáb na základe odporúčaní komisie.

04.12.2020 - Lyžovačka na Donovaloch v časti Záhradište je možná už od dnes, 4. decembra 2020, vrátane večerného lyžovania! K dispozícii zjazdovky pri Lomenej pome a pri vleku P2 v celkovej dĺžke 1,2 km. Na svah vás vyvezie 4-sedačková lanovka Buly Expres Záhradište a späť na centrálne parkovisko sa vytiahnete vlekom P2. Prevádzková doba DENNE PIATOK - SOBOTA 8:30 - 21:00 NEDEĽA - ŠTVRTOK 8:30 - 15:30 
Lyžiarske stredisko prosí všetkých návštevníkov, aby striktne dodržiavali všetky protipandemické opatrenia - odstupy min. 2 metre v koridoroch pred turniketmi a aby mali vhodným a dostatočným spôsobom prekrytú tvár a prísnu hygienu rúk.

27.11.2020 - Nemecko a Francúzsko chcú zrušiť tohtoročnú zimnú lyžiarsku sezónu. Rakúsko však plánuje lyžiarske strediska otvárať. Ako to bude na Slovensku je ešte stále otázne

25.11.2020 - Podľa najnovších informácií by mal počas tejto zimnej sezóny fungovať semafor cestovného ruchu. Budú na ňom tri rozlišné farby - zelená, žltá a červená, ktoré búdu určovať možné riziko nákazy koronavírusom. Semafor by mal podrobne popisovať kapacitu lyžiarskych stredisk a prevádzok, potrebné odstupy a rozostupy, nosenie rúšok, meranie teploty a dezinfikovanie priestorov. Hlavné odporúčanie je v žiadnom prípade necestovať za zimou do Rakúska, Talianska alebo inej krajiny. Plán pre lyžiarske strediska je však stále v štádiu riešenia, všetky potrebné informácie by sme sa podľa televíznych novín TV Markíza mali dozvedieť budúci týždeň. 

21.11.2020 - Postupne zasnežujú aj lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách. 

20.11.2020 - Lyžiarske stredisko Jasná už zasnežuje. Zima bude :-) 

13.11.2020 - Najväčšie slovenské lyžiarske strediská v Jasnej a vo Vysokých Tatrách sú pripravené na diskusiu ako sa zapojiť do bezplatného antigénového testovania. V snahe dosiahnuť maximálnu úroveň bezpečnosti pre lyžiarov chcú spojiť sily so štátom, samosprávami a partnermi v regiónoch. Informovala o tom spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. vo svojej tlačovej správe. 

Treba si dopredu zarezervovať lyžiarsku dovolenku na sezónu 2020/2021?

Situácia sa teraz veľmi rýchlo mení, takže je ťažké povedať, ktoré krajiny budú dostupné a ktoré nie. Ak ste sa však rozhodli, že si rezerváciu spravíte, siahnite po balíčku, v ktorom je zahrnutá garancia vrátenia peňazí v prípade nedodržania zmluvy. Ak si chcete užiť rodinnú lyžiarsku dovolenku, odporúčame zvážiť termíny na začiatku Vianoc či na konci marca pred Veľkou nocou, aby ste v každom prípade mali “prázdninovú” rezervu na prípadne možnú karanténu, keď sa vrátite domov.

Netreba tento rok rátať s extra výhodnými ponukami - cestovné kancelárie znižujú svoje kapacity. Možno sa vám ale podarí nájsť výhodné ponuky s dostatočne predčasnou rezerváciou.

Ako bude vyzerať tohtoročná lyžovačka?

Ak tento rok navštívite nejaké lyžiarske stredisko, nič nebude fungovať tak, ako keď ste tam boli počas minulých zimných sezón. Strediská v rámci jednotlivých krajín uplatňujú veľmi rôzne pravidlá, preto je najlepšie si ich dopredu v pohodlí domova preskúmať. Veľa zahraničných lyžiarskych stredísk už dopredu informovalo o znížení počtu skipasov.

Je možné, že niektoré strediská, aj keď znížili kapacitu na lanovkách, zvýšia ich rýchlosť a frekvenciu. Lyžiarske kurzy tiež znižujú svoje kapacity, možnosti opatrovania detí v samotných strediskách sú buď obmedzené alebo dokonca aj zrušené. Apres-ski bude prebiehať určite pokojnejšie a to tak, že počet ľudí pri bare bude obmedzený, aby sa predišlo davu ľudí. Stravovanie bude takmer s istotou prebiehať len vo forme take-away alebo vonkajšieho stravovania. Všetky hudobné a lyžiarske podujatia budú zrušené.

Náš tip: Prvou a najlepšou voľbou pre väčšinu ľudí by malo byť ubytovanie s vlastnou stravou. Ak plánujete ubytovanie v hoteli alebo na zdieľanej chate, pripravte sa na to, že podmienky hotelových reštaurácií budú určite takisto veľmi obmedzené.

zjazdovka

Kedy sa otvoria lyžiarske strediská?

Pri každom lyžiarskom stredisku je to veľmi individuálne. Záleží na aktuálnych snehových podmienkach, ale takisto aj na pandemických opatreniach. Odporúčame preto sledovať stránky, ale aj sociálne siete, kde nájdete všetky potrebné aktuálne informácie.

Aké platia opatrenia?

Samozrejmosťou všetkých opatrení sú všade rúška - na lanovkách, vo vnútorných priestranstvách. Je povinný aj minimálny odstup medzi osobami 1-2 metre a dôraz na zvýšené hygienické opatrenia.
Lyžiarske strediská môžu mať pripravený vlastný COVID semafor, podľa ktorého budú priebežne upravovať aktuálne opatrenia pre bezpečné zážitky.

Ako chrániť seba aj ostatných okolo seba?

  • Ak sa rozhodnete cestovať do lyžiarskeho strediska, urobte všetko preto, aby ste obmedzili riziko nákazy koronavírusom. Odporúčame necestovať v najrušnejšie dni, napríklad v soboty.
  • Rezervujte si ubytovanie v čo najmožnejšej blízkosti svahov, aby ste nemuseli používať ski-busy. 
  • Rezervujte si ako sme spomínali, ubytovanie, kde sa budete výhradne stravovať vlastnou stravou.
  • Zabaľte si na lyžiarske výlety obed so sebou, aby ste čím najmenej navštevovali horské chaty.
  • Požičajte alebo rezervujte si výbavu vopred, aby ste nemuseli hľadať požičovne na mieste. Pozrite si aj našu ponuku pre deti, študentov a dospelých.
  • Používajte rúška všade tam, kde si to vyžadujú aktuálne platné opatrenia. Niektoré rezorty majú v pláne rozdávať “buffky” (šály/šatky) zadarmo ku každému skipasu, aby si zákazníci mohli zakryť ústa a tvár.
  • Nezabudnite, že máte možnosť využiť aj poistenie, ktoré kryje aj riziko nákazy koronavírusom, prípadne ďalšie riziká s výskytom koronavírusu spojené. Väčšina poisťovní už určite prispôsobila pandémií ponuku cestovných poistení.
  • Majte na pamäti, že ak sa rozhodnete predsa len nevyraziť do lyžiarskeho strediska, vždy si môžete požičať kvalitnú skialpovú výstroj z našej požičovne a vyraziť mimo obývané oblasti.

lyziarske-stredisko

Bude lyžovanie bezpečné?

Otvorenie ktoréhokoľvek lyžiarskeho strediska bude možné iba na základe súhlasu národných autorít garantujúcich stabilitu situácie a bezpečnosť lyžiarov. Od začiatku pozorne sledujeme usmernenia jednotlivých úradov a tak ako sme zaviedli všetky nevyhnutné preventívne opatrenia, tak v nich budeme pokračovať aj naďalej a veríme, že aj vďaka nim sa podarí situáciu čo najskôr stabilizovať a do horských stredísk sa opäť vráti život.

Lyžovačka je považovaná za rovnako bezpečnú ako akýkoľvek iný šport. Čo sa týka lanoviek, pri dodržiavaní nastavených opatrení a zodpovednom prístupe lyžiarov sú rovnako bezpečné ako akákoľvek iná verejná doprava.

Nezabúdajte, že informácie budeme pravidelne dopĺňať, aby sme vás medzi prvými informovali.

Tím Najšport