Chystáte sa na dovolenku autom alebo lietadlom? Poradíme vám, ako si zbaliť so sebou bicykel
27.07.2023

Chystáte sa na dovolenku autom alebo lietadlom? Poradíme vám, ako si zbaliť so sebou bicykel

Výber dovolenky a cieľovej destinácie môže byť vzrušujúce, ale pre niektorých ľudí aj stresujúcou situáciou. Ak ste vášnivý cyklista a chystáte sa na dovolenku autom, autobusom alebo lietadlom a chcete si zo sebou zobrať bicykel či elektrobicykel, tak práve jeho balenie môže byť tou najnáročnejšou úlohou. V tomto článku vám poradíme, ako si zbaliť bicykel, čo všetko budete k tomu potrebovať, na čo nezabudnúť, akú cyklistickú výbavu a príslušenstvo si pribaliť bez ohľadu na to, aký dopravný prostriedok si vyberiete.

S výberom vhodného bicykla, e-biku, cyklistického príslušenstva a kufra na bicykel vám radi a odborne poradíme v našom e-shope alebo v kamenných predajniach Najšport. Hľadáte vhodný obal na bicykel a nechcete kvôli jednej ceste kupovať nový kufor? Zastavte sa v našej požičovni a požičajte si praktický kufor na prepravu bicykla, ktorý ušetrí váš čas, peniaze a trpezlivosť. Kufor je vybavený bezpečnostnými prvkami, ktoré ochránia váš bicykel a umožní vám zmontovať bicykel na praktickom stojane.

Naučte sa plánovať a pripravte sa na cyklovýlet
Ako prepravovať bicykel autom
Ako prepravovať bicykel lietadlom

Naučte sa plánovať a pripravte sa na cyklovýlet

Príprava a plánovanie je tým najdôležitejším faktorom ešte predtým, ako vyrazíte za dobrodružstvom na dvoch kolesách. Než sa pustíte do balenia, je dôležité vykonať zopár prípravných krokov. Začnite tým, že si prezriete detailné informácie o cyklotrasách, miestach a možnostiach ktoré ponúkajú vo vašej cieľovej destinácií. Uistite sa, že sú tam vhodné trate, bezpečné a schodné cyklotrasy, ktoré vám umožnia využiť váš bicykel alebo e-bike naplno. Poobzerajte sa aj po ďalších možnostiach, kde si môžete kúpiť náhradné diely na bicykel, občerstvenie počas dlhých ciest či ubytovanie, ktoré nebude vyžadovať dlhé cestovanie.  

Nezabudnite na dodatočné vybavenie. Predtým, ako vyrazíte na cestu, uistite sa, že máte so sebou všetko potrebné vybavenie na opravu, údržbu bicykla a užitočné cyklistické príslušenstvo. Zbaľte si náradie na demontáž a montáž bicykla, pumpu na nafukovanie plášťov a prípadne aj základné náhradné diely, ak by ste sa dostali do problémov (napr. náhradná duša, sada na lepenie defektov, nástroje na bezdušový systém plášťov, základné imbusové kľúče a pod.). Všetko prispôsobte dĺžke trasy, jej náročnosti a možnosti kúpiť náhradný diel aj v okolitých obchodoch. Pozor však na menej vyspelé krajiny, kde cyklistický obchod takmer nenájdete.

Naučte sa plánovať a pripravte sa na cyklovýlet

Ako prepravovať bicykel autom

Plánujete dovolenku autom? Preprava bicykla autom je v tomto prípade tou najjednoduchšou možnosťou, ktorá nevyžaduje príliš veľké úsilie a nebude vás to stáť veľa energie. Postačí vám k tomu niekoľko krokov, ktoré hravo zvládnete. Ten najpodstatnejší je  výber správneho typu nosiča. Tie prešli za posledných niekoľko rokov vývojom a zmenami. Výrobcovia boli nútení reagovať na zmeny veľkosti rámov, kolies, materiálov (napr. karbónové rámy) a prispôsobiť sa požiadavkám zákazníkov. Najčastejšie sa stretávame so strešným nosičom, nosičom na ťažné zariadenie alebo špeciálnym nosičom na zadné dvere. Podrobne sme sa tejto problematike venovali v článku - 4 možnosti ako prepravovať bicykel autom. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich:

Strešný nosič

Strešný nosič je populárnou voľbou, ak máte k dispozícii strešný stojan na bicykle a strešné nosiče, ktoré priečne pripevnite na strechu auta. Tento spôsob je výhodný, cenovo najlacnejší a kapacitne vám zaberie len minimum miesta, pretože bicykle sa nachádzajú na streche auta. V aute tak zostane dostatok miesta na prepravu ďalších vecí. 

Nevýhodou je len náročnejšia inštalácia a nutnosť myslieť na to, že nemôžete vojsť do podzemných garáži, pretože si zničíte bicykle. Ďalším problémom sú elektobicykle, ktorých inštalácia na strechu je náročnejšia, pre ich vyššiu hmotnosť (cca 22 kg). Tiež je nutné použiť špeciálne uchytení a pozrieť si v technickej dokumentácií najvyššiu prípustnú hmotnosť strechy auta.

Strešný nosič na bicykle

Nosič na ťažné zariadenie

Ak máte na aute nainštalované ťažné zariadenie (tzv. guľu), môžete si zakúpiť nosič na bicykle, ktorý sa prichytí na toto zariadenie. Tento typ nosiča je skvelý pre prepravu viacerých bicyklov. je oveľa stabilnejší ako strešný nosič, no oveľa drahší. Poskytuje jednoduchú inštaláciu. Bez problémov osadíte naraz aj 3 až 4 bicykle. 

Nosiče disponujú veľkým množstvom nastavení a upravení v závislosti od bicykla alebo e-biku. Ďalšou výhodu je aj úspora paliva, nakoľko nevytvárajú tak veľký odpor vzduchu, ako strešné nosiče. Väčšina nosičov na ťažné zariadenie sa dá vyklopiť aj s upevnenými bicyklami, čo vám umožňuje jednoducho otvoriť zadné dvere auta a vybrať si čo potrebujete.

Nosič na ťažné zariadenie

Nosič na zadné dvere

Poskytuje najmenej praktické riešenie zo všetkých troch možností. Montáž a výber vhodného modelu je často náročný, pretože sa upevňuje na 6 kontaktných bodov a väčšina vozidiel má bezrámovú konštrukciu dverí kufra. 

Tieto nosiče často zakrývajú svetlá alebo poznávaciu značku auta. Pokiaľ sa potrebujete dostať do kufra, tak bicykle musíte zložiť zo stojana. Celkovo tento spôsob nie je dimenzovaný pre elektrobicykle a nie je logický výhodný, nakoľko bicykle počas prepravy o seba trú - je nutné kontaktné zóny prekryť čo predlžuje celkový čas manipulácie.

Nosič na zadné dvere

Ako prepravovať bicykel lietadlom

Preprava bicykla alebo e-biku lietadlom, autobusom či loďou môže byť trochu náročnejšia varianta v porovnaní s autom, pretože v tomto prípade platia prísnejšie pravidlá a obmedzenia. Avšak s dôkladnou prípravou bicykla na prepravu a dodržiavaním základných pravidiel môžete bezpečne a bez problémov prepraviť svoj bicykel alebo e-bicykel kdekoľvek budete potrebovať.

Pravidlá prepravných spoločnosti

Skontrolujte pravidlá prepravnej spoločnosti, pretože letecké a autobusové spoločnosti majú rôzne odporúčania a pravidla týkajúce sa prepravy bicyklov a e-bikov. Skôr ako si zakúpite letenku alebo lístok si skontrolujte všetky dostupné informácie, obmedzenia a poplatky za prepravu. Niekedy je potrebné rezervovať miesto pre bicykel vopred, napríklad už pri kúpe letenky. K letenke musíte napríklad pridať možnosť pre nadrozmernú batožinu resp. športové vybavenie. Cena môže byť od 40 do 100 € v závislosti od prepravcu a dĺžky trasy.

Ako si zabaliť a pripraviť bicykel alebo e-bike na prepravu

Všetky letecké spoločnosti vyžadujú, aby bol bicykel zabalený do kartónovej krabici alebo pevného obalu. Je dôležité dôkladne si preštudovať podmienky každej jednotlivej spoločnosti. Najlepšou možnosťou je kartónová krabica alebo špeciálny kufor na bicykel, ktorý nájdete v akomkoľvek cyklistickom obchode. V prípade potreby vám tento kufor radi a ochotne požičiame u nás v Najšporte. Štandardné krabice sú používané na balenie bicyklov už priamo výrobcami, takže nebudete nájsť nič lepšie, lacnejšie a dostupnejšie. Jednou z výhod krabice je, že väčšinou automaticky spĺňa rozmerové požiadavky aerolínií na športové vybavenie (120 x 90 x 30 cm) je veľmi univerzálny a bežne akceptovaný. Nezáleží na tom, ktorú možnosť zvolíte, je dôležité uistiť sa, že váš bicykel je bezpečne zabalený a chránený počas celej prepravy.

Ako prepravovať bicykel lietadlom

8 Pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať

Nezabúdajte bicykel alebo e-bike pred prepravou riadne zabaliť, odporúčame vám dodržať tieto pravidlá:

  • Demontovať obe kolesá, sedlovku, pedále a otočiť riadidla do osi bicykla.
  • Niektoré letecké spoločnosti vyžadujú aj vypustiť duše.
  • Zoberte si všetky potrebné nástroje na montáž aj demontáže takto zloženého bicykla. 
  • Obaľte rám bicykla molitanom, papierom alebo fóliou a až potom ho vkladajte do krabice/obalu. 
  • Všetky pohyblivé časti k sebe pripevnite, najlepšie spravíte ak ich pripevnite o rám lepiacou páskou alebo pevným špagátom.
  • Krabicu od bicykla je nutné poriadne oblepiť, aby nedošlo k jej otovreniu. Uistite sa pred odchodom či je všetko v poriadku.
  • V prípade použitia špeciálneho kufra vám ho odporúčame oblepiť strečovou fóliou, aby sa vám obal nepoškodil. Kľudne použite celú fóliu, prípadne ešte krabicu od bicykla. 
  • Do krabice môžete vložiť všetky ťažšie veci napr. náradie, karimatku, spacák, stan, ktoré by sa do palubnej batožiny nezmestili.

Pamätajte, že pri preprave môžu vzniknúť rôzne riziká a poškodenia, preto je dôležité dôkladné balenie a zabezpečenie vášho bicykla. Poriadne si overte pravidlá leteckej spoločnosti, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam. S dôkladnou prípravou a správnym vybavením sa však môžete tešiť na úžasné cyklistické dobrodružstvá. 

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport