Ako vybrať ideálny skladací bicykel
02.09.2021

Ako vybrať ideálny skladací bicykel

Skladací bicykel je pre niekoho štýlový doplnok, pre iného zasa skvelý parťák do mesta či na výlety – skladačky sú dnes skrátka v kurze. Ak uvažujete o kúpe skladacieho bicykla, určite si prečítajte naše tipy a rady v tomto článku.

Skladačka je skvelou možnosťou pre všetkých, ktorí oceňujú alternatívne formy dopravy. Je to relatívne malý, zároveň však veľmi prakticky a skladný bicykel. Jeho doménou sú mestské ulice a cesty, kde oceníte svižnú jazdu a kompaktné rozmery tohto vozidla. Bicykel sa dá zložiť a rozložiť behom pár sekúnd, takže s ním môžete jednoducho cestovať autom, vlakom aj autobusom. Skladačku zaparkujete prakticky kdekoľvek, aj pod pracovný stôl, takže nemusíte viac riešiť preplnené parkovacie plochy v centrách.

Avšak nie je skladačka ako skladačka. Na trhu nájdete množstvo modelov s rôznou výbavou a doplnkami. Najdôležitejšie komponenty skladacích bicyklov, parametre ktorých by ste určite mali pri kúpe zohľadniť, sme prehľadne zoradili a rozpísali na riadkoch nižšie.

Kolesá
Počet rýchlostí
Brzdy
Riadidlá
Rám
Svetlá

Kolesá

Na skladačky sa montujú 14 – 24 palcové kolesá. Najmenšie sú 14 až 16-palcové – bicykle nimi vybavené sú veľmi ľahké, maximálne skladné, ideálne pre kratšie jazdy v preplnených mestách. Ocenia ich ľudia, ktorí často využívajú verejnú dopravu a svoj bike skladajú aj niekoľkokrát denne.

Opačným „extrémom“ sú 24 a 26-palcové kolesá, ktoré nájdete aj na štandardných nezložiteľných bicykloch. Väčšie kolesá umožňujú veľmi komfortnú jazdu na dlhších trasách a dokonca aj v ľahkom teréne, na blate či piesku. Skladnosť zostáva popri výborných jazdných vlastnostiach naďalej zachovaná.

Kompromisom medzi dvoma vyššie uvedenými „svetmi“ sú 20-palcové kolesá. Poskytujú skvelý pomer výkonu, komfortu, skladnosti a stability. 20-palcové skladačky sú síce o niečo väčšie ako 16-tky, umožňujú však veľmi variabilnú a pohodlnú jazdu aj na väčšie vzdialenosti.

Kolesá skladacieho bicykla

Počet rýchlostí

Prevodový systém zabezpečuje prenos sily z nôh na kolesá – na skladačke sa určite nechcete narobiť viac, ako je nutné, preto venujte pozornosť aj tomuto momentu. Úplným základom je jeden stály a nemeniteľný prevod. Táto možnosť určite nevyhovuje jazde do kopcov (ani miernych), azda len v prípade, že máte mimoriadne silné nohy...

Ak si chcete užiť bezproblémovú jazdu po rovinke i v stúpaniach, určite choďte do väčšieho rozsahu prevodov. Dva sú stále málo, za nás je ideálom 3 až 6 či dokonca 8-prevodový systém. S viac prevodmi si lepšie rozložíte sily v kopcoch a svoj bicykel popoženiete aj pri zjazde dolu.

Skladačka - počet rýchlostí

Brzdy

Na skladačky sa v drvivej väčšine montujú dobre známe „V“ brzdy. Pre bežné jazdenie absolútne vyhovujú, ich účinnosť však môže mierne klesať vo vlhkých či mokrých podmienkach. Kotúčové brzdy sú na skladacích bicykloch skôr raritou a nadštandardom. Bývajú nimi vybavené napr. modely určené vyslovene pre jazdu v hore a lese. Kotúčovky brzdia o poznanie citlivejšie a presnejšie, na ich nastavenie však potrebujete isté znalosti a grif.

Riadidlá

Typ riadidiel hrá pomerne dôležitú úlohu pri celkovom pocite z jazdy. Na výber sú štandardne tri druhy riadidiel:

  • Klasické rovné riadidlá sú najtuhšie a najmenej pružia. Majú relatívne športový charakter, avšak nie sú veľmi pohodlné; nastavujú sa nižšie ako sedlo (pre dynamickejšiu, ostrejšiu jazdu).
  • Riadidlá v tvare „M“ sa vyznačujú charakteristickým ohybom, ktorý pridáva ľahké pruženie. Vďaka tomu o niečo lepšie tlmia nárazy z predného kolesa. Nastavujú sa zarovno so sedlom, do tzv. semišportovej pozície, ktorá ponúka viac komfortu pri dlhších jazdách.
  • Riadidlá v tvare „H“ sú v podstate rovnaké ako M-ká, akurát bývajú osadené na (zhruba o 5-6 cm) vyššom stĺpci. Tento typ ponúka najvyššiu mieru komfortu (jazdec sedí vo vzpriamenej pozícii) aj počas dlhších výjazdov

Riadidlá skladacieho bicykla

Rám

Najťažší prvok celého bicykla, ktorý významne ovplyvňuje jeho celkovú hmotnosť; tá sa bežne pohybuje v rozmedzí 10 – 15 kg. Čo sa týka nosnosti, väčšina skladačiek je koncipovaná pre jazdcov s váhou do 100 kg, v niektorých prípadoch až 120 kg. Zabúdať netreba ani na skladací mechanizmus – proces skladania by mal prebiehať jednoducho, nekomplikovane a v spoji by určite nemala byť vôľa.

Rám skladačky

Svetlá

Veľmi praktický a potrebný doplnok najmä v prípade, že na skladačke plánujete jazdiť v skorých ranných či neskorých večerných hodinách (do alebo z práce). Svetlá na skladačkách môžu byť napájané batériou alebo dynamom – prvá možnosť býva oveľa lacnejšia a vo väčšine prípadov aj plne dostačujúca.

Ak sa vám článok páčil, prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport