Ako začať s triatlonom
01.08.2023

Ako začať s triatlonom

Triatlon sa už na prvý pohľad môže zdať, ako veľmi náročný, no zato ohromne dobrodružný šport. Pozostáva z troch disciplín - plávanie, cyklistika a beh. Každá z nich má svoje vlastné pravidlá, parametre a fyzické predpoklady. Okrem toho pre vykonávanie tohto športu potrebujete základne vybavenie, ako sú plávky, cestný bicykel a bežecké tenisky. Bez toho sa jednoducho nezaobídete a to nie je ani zďaleka všetko.

Pripravili sme si pre vás podrobného sprievodcu, ktorý vám pomôže pri začiatkoch s triatlonom. Poradíme vám, ako trénovať, pretekať, ako sa rozdeľuje a čo všetko budete potrebovať na ceste za týmto jedinečným športom.

Zodpovedajte si základné otázky a ciele v triatlone
Základná výbava na triatlon
Pravidlá triatlonového tréningu
Psychická pohoda
Triatlonové vzdialenosti

Zodpovedajte si základné otázky a ciele v triatlone

V rámci úvodu do triatlonu sa v prvom rade zamyslíte nad tým, prečo sa chcete začať venovať tomuto športu, čo vás k tomu viedlo, koľko času ste mu ochotný venovať a čo všetko v ňom plánujete dosiahnuť. Na základe týchto a ďalších informácií si viete stanoviť harmonogram a intenzitu tréningov, ktoré budú najlepšie vyhovovať vaším predstavám. Je veľký rozdiel či sa triatlonu plánujete venovať iba okrajovo, rekreačné, aktívne, poloprofesionálne alebo na full time. Podľa toho si vyberáte vašu prvú výstroj, investujete do nej patričné zdroje a energiu. Vy sami sa najlepšie poznáte a len vy viete čo bude pre vás najlepšie. A práve preto neexistuje nejaký univerzálny sprievodca, ktorý vám nalinajkuje tréningy a poradí vám výstroj šitú na mieru. Poradiť sa môžete so skúsenejším pretekárom alebo si najať špičkového trénera.

Triatlon

Základná výbava na triatlon

Aj keď triatlon a samotný tréning vyžaduje množstvo športového vybavenia, nemalo by vás to hneď na začiatku odrádzať. Spočiatku zrejme nebudete vedieť, aká športová výstroj bude pre vás najvhodnejšia a bude vyhovovať predovšetkým vašim potrebám. Je to v poriadku, všetko zistite časom, až nadobudnete patrične skúsenosti a začne vás to naozaj baviť. Začnite so skromným vybavením a neskôr investujte do kvalitnej výstroje. Poďme si povedať čo budete potrebovať na začatie tréningu a zvládnutie prvého preteku:

Prvá disciplína - Plávanie

  • Plavky - Rozdeľujú sa štandardne podľa pohlavia. Dámy nosia celé, páni polovičné závodné plávky určené na triatlon. Tieto plavky sú rýchloschnúce, pohodlné pre bicykel i beh.
  • Ochranné okuliare - Mali by presne sedieť na vašej hlave - musia mať dobrú priľnavosť, zodpovedať tvarom vašej hlavy a nesú sa zahmlievať. 
  • Plavecká čiapka - Univerzálna plavecká čiapka, v niektorých prípadoch ju mať nemusíte, pokiaľ napríklad máte veľmi krátke vlasy.
  • Neoprénový oblek - Môže byť aj nemusí, záleží kedy a v akom ročnom období budete trénovať či pretekať. Musí byť však špecificky navrhnutý pre triatlon

Triatlon - plávanie

Druhá disciplína - Cyklistika

  • Cestný bicykel - Predstavuje pravdepodobne najdrahšiu položku triatlonovej výbavy. Pri výbere sa zamerajte na aero cestné bicykle a pohodlnú jazdu. Bude vás zaujímať rýchlosť, ľahkosť a obratnosť bicykla.
  • Prilba - Je základom výbavy každého cyklistu. Siahnite po takej ktorá má dobré aerodynamické vlastnosti, je dobre odvetraná a má nízku hmotnosť.
  • Okuliare - Musia spolu s prilbou tvoriť celok, jeden bez druhého sa nezaobídu. Toto cyklistické príslušenstvo vám musí sedieť na hlave, nesmie vám odstávať, malo by mať kvalitný UV a polarizačný filter.
  • Cyklistické oblečenie a obuv - Musí zahŕňať cyklistický dres, nohavice, rukavice a tretry.

Triatlon - cyklistika

Tretia disciplína - Beh

  • Bežecké topánky - Sú jednou z najdôležitejších vecí pre úspešné dokončenie posledného úseku pretekov. Spočiatku môžete použiť klasické bežecké topánky a neskôr ich vymeniť za profesionálnu triatlonovú obuv. Takéto topánky by vám mali sedieť, nesmú vás tlačiť a musia byť maximálne pohodlné.
  • Športové ponožky - Pohodlné a rýchloschnúce ponožky určené na beh s ktorými nebudete mať otlaky.
  • Funkčné oblečenie - Môže pozostávať z funkčného trička, kraťasov, ktoré odvádzajú pot a poskytujú prirodzenú termoreguláciu. Ženy môžu zvoliť pohodlnú športovú podprsenku najmä počas teplých letných dní.
  • Šiltovka - Sa výborne hodí počas horúcich letných dní, kedy vás bude chrániť pred slnkom a celkovým prehriatím organizmu.

Triatlon - beh

Pravidlá triatlonového tréningu

Regenerácia je veľmi dôležitou súčasťou tréningového procesu. Je rovnako dôležitá ako plavecký, bežecký či cyklistický tréning. Čas na zotavenie musíte vnímať ako súčasť tréningového programu. V opačnom prípade si  Akokoľvek tvrdo trénujete pred pretekmi, tak nikdy vám to nepomôže dosiahnuť úspech, pokiaľ si nedoprajete poriadku dávku regenerácie. Dostatočná regenerácia spočíva v dostatku spánku a poriadnej výživy. Ďalšou zo zložkou zotavenia je kompresia, masáž, strečing, sauna či plávanie.

Psychická pohoda

Psychická pohoda a vyrovnanosť je jedným z kľúčových aspektov pri každom vytrvalostnom športe. Zle nastavené myšlienkové pochody počas pretekov vám dokážu pokaziť celý deň. Nastavte sa pozitívnym smerom od začiatku pretekov, bez ohľadu na to, aký očakávate výsledok. Musíte pochopiť, že máloktoré preteky a máloktoré situácie už len v bežnom živote idú na 100 %. Niekedy je potrebné mať na pamäti, že aj neúspešne preteky sú len odrazovým mostíkom na ceste za vašimi cieľmi.

Triatlonové vzdialenosti

U väčšiny ľudí vzbudzuje triatlon vysoké športové záťaže, vyčerpanie a veľmi dlhé trate na zvládnutie plávania, bicyklovania a behu. Opak je však pravdou. Tento šport ponúka super šprinty, šprinty, olympijské trate, polovičného ironmana či ironmana. Všetky sa od seba odlišujú najmä dĺžkou, trvaním a náročnosťou.

  • SUPER ŠPRINT

Jedná sa o najkratšiu disciplínu, ktorá je vhodná pre úplných začiatočníkov. Plávanie pozostáva z 500 m, bicykel 10 km a beh o dĺžke 2,5 km. Na takýto pretek je potrebné trénovať 3 až 4 hodiny týždenne.

  • ŠPRINT

V poradí druhá disciplína, ktorá je vhodná pre mierne pokročilých nadšencov tohto športu. Vyžaduje tréningovú záťaž v rozmedzí 3 - 5 hodín týždenne. Dĺžka trate, ktorú musíte preplávať je 750 m. Na bicykli je potrebné zvládnuť prejsť 20 km a zabehnúť 5 km.

  • OLYMPÍJSKA SÉRIA

Klasická triatlonová séria pozostávajúca z 1,5 km plávania, 40 km na bicykli a 10 km beh. Na olympijský triatlon je potrebné trénovať 5 až 7 hodín týždenne v závislosti od predchádzajúcej a nadobudnutej fyzickej kondície.

  • POLOVIČNÝ IRONMAN

Dá zabrať aj skúsenejším triatlonistom. Zaplávať musíte takmer 2 km, na bicykli vás čaká 90 km a odbehnúť až 21 km. Pre tento typ disciplíny musíte trénovať až 12 hodín týždenne.

  • IRONMAN

Najnáročnejšia disciplína zo všetkých pozostáva: plávanie 3,9 km, cyklistika 180 km a beh 42,2 km. Toto zvládnu len naozaj trénovaní jedinci. Pretek je vhodný len pre pokročilých triatlonistov a expertov vo svojom obore.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport