8 veci, ktoré potrebujete na triatlon
25.09.2023

8 veci, ktoré potrebujete na triatlon

Už nejaký čas premýšľate, že sa prihlásite na svoj prvý triatlon? To bude pre vás pravdepodobne rozhodujúca udalosť, medzi tým či sa tomuto športu začnete venovať aktívnejšie alebo zostanete v pozícií rekreačného športovca. Pre množstvo začínajúcich športovcov je príprava na prvé podujatie veľmi dôležitá - ste plný očakávaní, nervozity, neviete čo od pretekov očakávať a ako to celé dopadne? Pozrite si tieto základne rady, ktoré vám pomôžu sa lepšie pripraviť na triatlonové preteky a úspešne rozbehnúť vašu športovú kariéru.

1. Užite si prvé preteky naplno
2. Stanovte si reálne krátkodobé a dlhodobé ciele
3. Vyberte si ideálnu triatlonovú výstroj
4. Prehodnoťte svoj tréningový plán
5. Ku kondičným tréningom zaraďte silové
6. Vytvorte si zoznam veci a kontrolujte svoju výbavu
7. Trénujte prechody medzi jednotlivými disciplínami
8. Správna výživa je alfou a omegou vášho úspechu

1. Užite si prvé preteky naplno

Najdôležitejším faktom, ktorý si musíte uvedomiť hneď na začiatku je, že tento šport vás musí baviť - buď ho budete milovať alebo nenávidieť. Tak, ako všade, aj tu platí, že všetko je o skúsenostiach a tie prídu časom. Nebojte sa prvých neúspechov, každý má svoje slabiny či už v plávaní, cyklistike alebo behu. To vás však nemôže odradiť, práve naopak, malo by vás to motivovať k zlepšeniu. Moc sa nestresujte maličkosťami, ale zamerajte sa na komplexný výsledok.

Užite si svoje prvé preteky naplno

2. Stanovte si reálne krátkodobé a dlhodobé ciele

Stanovte si svoje ciele v triatlone - chcete len prejsť cez cieľovú čiaru, zaznamenať svoj vysnívaný čas alebo obsadiť prvé priečky v pódiovom umiestnení? Nech je váš cieľ akýkoľvek, musíte k tomu prispôsobiť svoju cestu, predovšetkým tréning, stravu, regeneráciu a oddych. Myslite na svoje ciele počas tréningu, pred podujatím a počas pretekov. To vám dodá silu, pozitívne naladenie a zlepší váš celkový výkon. Udržujte si stálu a koordinovanú rýchlosť a tempo počas pretekov, nikdy nepreceňujte svoje schopnosti, lebo to môže viesť k zraneniu či pretrénovaniu. Jedna vec je azda najdôležitejšia - pracujte aj na svojom osobnom rozvoji a psychickej pohode, lebo na to sa často v tréningovom procese zabúda.

Stanovte si reálne krátkodobé a dlhodobé ciele

3. Vyberte si ideálnu triatlonovú výstroj

Proces výberu vhodnej triatlonovej výstroje môžeme kľudne označiť za zložitý, preto si nechajte poradiť od skúsenejších športovcov, ktorí sa vyznajú. Poradia vám vybrať výbavu, ktorá bude pre vás ideálna, zohľadní vaše osobné preferencie a individuálne požiadavky. Existujú rôzne stupne výbavy, od najlacnejšej po tu najdrahšiu. Na začiatku nemusíte minúť všetky peniaze na účte do triatlonovej výstroje, začínajte postupne. Existuje množstvo cenovo dostupných možnosti pre plaveckú, cyklistickú či bežeckú výbavu. Na začiatok si treba stanoviť, kedy budete najviac trénovať. V základe budete potrebovať neoprénový oblek, plavecké okuliare, čiapku, cestný bicykel, tretry, cyklistické oblečenie (dres, nohavice, bunda) a bežeckú obuv.

Vyberte si ideálnu triatlonovú výstroj

4. Prehodnoťte svoj tréningový plán

Ak s triatlonom iba začínate, zamerajte sa na kratšie preteky, ako je napríklad super šprint (500 m plávanie, 10 km cyklistika a 2,5 km beh) alebo šprint (750 m plávanie, 20 km cyklistika a 5 km beh). Dostatočne pripravený ste vtedy, ak zvládnete prejsť každú disciplínu individuálne v danom rozsahu a v rozumnom čase. Trénovať na zvládnutie šprintu alebo super šprintu treba 3 až 5 hodín týždenne, čím viac tým lepšie. Časom môžete vyskúšať olympijskú sériu (1,5 km plávanie, 40 km cyklistika a 10 km beh), polovičného ironmana (2 km plávanie, 90 km cyklistika a 21 km beh) a najlepší pretekári ironman (3,9 kg plávanie, 180 km cyklistika a 42,2 km beh).

Prehodnoťte svoj tréningový plán

5. Ku kondičným tréningom zaraďte silové

K plávaniu, bicyklovaniu a behu je vhodné zaradiť aj silové tréningy. Sila a kondícia rozvíja vaše svaly a ovplyvňuje vašu výbušnosť. Pravidelný silový tréning celého tela v intervale 1 - 2 krát do týždňa zlepšuje efektivitu vo všetkých troch disciplínach. Môže viesť napríklad k vyššej výbušnosti počas plávania, spevňuje core, čiže stred tela, čo oceníte najmä počas behu alebo pri dlhom sedení na bicykli.

Ku kondičným tréningom zaraďte silové

6. Vytvorte si zoznam veci a kontrolujte svoju výbavu

Pre účasť na triatlonových pretekoch budete potrebovať množstvo rozličného vybavenia. Napíšte si stručný zoznam, aby ste na žiadnu dôležitú výstroj nezabudli. Výstroj záleží od udalosti, ale zvyčajne zahŕňa neoprénový alebo plavecký oblek, plavecké okuliare, cyklistické tretry, ponožky, prilbu, cestný bicykel, bežecké topánky a itinerár pretekov. Okrem toho zvážte aj používanie výživových produktov, ktoré by ste si mohli zobrať zo sebou. Zamyslíte sa nad počasím a plánujte preteky dopredu. Zoberte si dostatočné množstvo tekutín, zabalte si slnečné okuliare, šiltovku a klobúk hlavne počas horúcich letných dní. Pri náhlej zmene počasia si pribaľte náhradné oblečenie a nezabudnite si preštudovať detaily trasy, ktoré nájdete v priloženom itineráre.

Vytvorte si zoznam veci a kontrolujte svoju výbavu

7. Trénujte prechody medzi jednotlivými disciplínami

Množstvo pretekárov a triatlonistov tvrdí, že prechody sú štvrtou disciplínou a to doslova. V triatlone existujú dva prechody, medzi plávaním a cyklistikou a medzi cyklistikou a behom. Dôkladne sa oboznámte s pravidlami a s tým, čo musíte urobiť pri každom prechode. Nezabudnite si pri prvom prechode nechať plaveckú čiapku a okuliare. Pred nasadnutím na bicykel nezabudnite nasadiť na prilbu. Na bicykel naskočte až keď sa budete nachádzať za čiarou nasadania alebo zosadania z bicykla.

Trénujte prechody medzi jednotlivými disciplínami

8. Správna výživa je alfou a omegou vášho úspechu

Pravidelná a pestrá strava vám vie výrazne dopomôcť k vaším triatlonovým cieľom. Zaraďte do svojho kalorického príjmu ovsené vločky alebo omeletu na ráno. Vymeňte mliečne výrobky a nahraďte ich rastlinnými. Rozhodne by ste pred športovou aktivitou nemali piť mliekom alebo mastné jedlá. Využívajte viac zdravšie lokálne potraviny a zo svojej stravy vyraďte syntetickú stravu. Naučte sa jesť v menších porciách s dostatkom kalórií a pravidelne. Trans-tuky zo svojej stravy úplne vyraďte, pretože telo ich nedokáže správne využiť vo váš prospech. Rozhodne si nemusíte extrémne sledovať kalórie a vážiť každé jedlo, to už hraničí s nezdravým spôsobom, ktorý je dlhodobo neudržateľný. Naopak dodajte teplu potrebné vitamíny, minerály, bielkoviny, zdravé tuky a sacharidy.

právna výživa je alfou a omegou vášho úspechu

Časom zistíte, ktoré jedla vám vyhovujú a ktoré naopak zaťažujú váš organizmus. Tak isto čo si budete môcť dovoliť zjesť pred tréningom, počas neho a po ňom. 

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport