Povinná výbava bicyklov v zahraničí. Vybrali sme TOP najnavštevovanejšie cyklokrajiny
31.08.2020

Povinná výbava bicyklov v zahraničí. Vybrali sme TOP najnavštevovanejšie cyklokrajiny

Aby ste si z cyklotúry zo zahraničia nepriniesli neželaný talizman v podobe pokuty, odporúčame pozrieť si aktuálne platnú vyhlášku a pozorne sa zamerať na všetky špecifiká. Nie všade je tomu tak, ako u vás doma...

1. Rakúsko
2. Česko
3. Nemecko
4. Poľsko
5. Chorvátsko

image1

Rakúsko

Či už je vaším cieľom rekreačná jazda v okolí Viedne alebo náročná alpská cyklistika, rešpektujte tieto pravidlá:

  • Pred jazdou skontrolujte, že predné biele a zadné červené svetlo svietia plynule, nie prerušovane
  • Vzadu je nutné mať červené odrazové sklo (alebo ako súčasť svetla). To umiestňujte do 60 cm nad vozovku
  • Pri dostatočnom dennom svetle je povolené červené prerušované, teda blikajúce svetlo, ale nie je nutnosťou
  • Za zníženej viditeľnosti musí byť zapnuté červené svetlo a musí svietiť plynule
  • Čo sa týka žltých odrazových sklíčok, tak tie musia byť umiestnené na oboch stranách pedálov a aj vo výplete kolies
  • Dve funkčné, na sebe nezávislé brzdy
  • Zvukové signalizačné zariadenie (zvonček, klaksón alebo trúba)

Povinná výbava bicykla na rakúskych cestách je veľmi podobná našej, ale s menšími rozdielmi.

Pozor, najčastejšie priestupky v Rakúsku sa dotýkajú nerešpektovania zákazov v peších zónach. Ak jazdu v pešej zóne (len rýchlosťou chôdze) nepovoľuje označenie dopravnou značkou, musíte využívať jazdný pruh pre cyklistov alebo vozovku. Tlačenie bicykla v peších zónach je však dovolené.

Nosenie prilby v Rakúsku

Ako je to napríklad s nosením prilby v Rakúsku? Povinná je pre cyklistov do 12 rokov bez ohľadu na to, či jazdia samostatne, v sedačke alebo v cyklistickom vozíku. Na rakúskych cyklotrasách by vám teda vo výbave nemali chýbať kvalitné detské a juniorské prilby

image3

Česko

Na českých cyklotrasách sa okrem základnej, povinnej výbavy bicykla prihliada aj na technický stav a rôzne bezpečnostné doplnky. Polícia ČR pred každou cyklistickou sezónou upozorňuje na:

  • Stav a funkčnosť bŕzd
  • Kvalitu osvetlenia (predné odrazové sklíčko biele, zadné odrazové sklíčko červené, na oboch stranách pedálov oranžové sklíčka, na lúčoch kolies aspoň jedno oranžové odrazové sklíčko na každej strane bicykla)
  • Hustotu pneumatík
  • Napnutie reťaze

Zvlášť zvýšené opatrenia sa dotýkajú materiálového prevedenia na voľných koncoch riadidiel a bŕzd. Materiál má výborne pohlcovať energiu a počas jazdy vás ani ďalších účastníkov premávky nesmú ohrozovať ostré hrany na riadidlách a iných súčastiach.

image2 

Nosenie prilby v Čechách

Pozor, prilba je povinná pre cyklistov do 18 rokov, avšak použitím každého ďalšieho bezpečnostného a reflexného prvku znižujete riziko úrazu a nehody.

Nemecko

Riadne znenie ohľadom povinnej výbavy cyklistu nájdete v aktualizovanej vyhláške, pričom dávame do pozornosti:

  • Využívanie cyklistických chodníkov s týmito výnimkami: chodník nie je vo vyhovujúcom stave alebo vám znemožňuje prechod zle rozvinutá komunikačná sieť 
  • Samostatne jazdiace deti do 7 rokov musia byť v sprievode osoby staršej než 16 rokov. Deti do 10 rokov môžu jazdiť aj na chodníkoch pre peších.
  • Obmedzenia sa týkajú aj telefonovania počas jazdy. Telefonovať môžete len s použitím hands free sady.

Viete, že nemecká dopravná vyhláška vzhľadom na vysokú toleranciu voči cyklistom často podlieha svetovej kritike? Ide najmä o povolenie vysokej hladiny promile až 1,4 a nosenie prilby len ako odporúčané, nie záväzné nariadenie. 

Poľsko

Povinnú výbavu bicykla a cyklistických doplnkov u našich severných susedov sprevádzajú aj tieto zaujímavosti. Nehrozí vám tu ani napomenutie, ani pokuta len za jednu funkčnú brzdu, povinnou nie je ani prilba (a to ani v Taliansku či vo Francúzsku), no zásadnejší sú už pri jazde v skupine, čo si môžete porovnať s nariadeniami u nás. Počet osôb na verejných komunikáciách v Poľsku nesmie byť vyšší než 15 a vzdialenosť medzi nimi (každým kolesom) max. 5m.

image5

Chorvátsko

Štandardom vo vyhláške platnej povinnej výbavy je predné a zadné osvetlenie, rovnako sa na cyklistov vzťahuje povinnosť nosiť prilbu pre osoby mladšie než 16 rokov. Čo vyzdvihujeme, je zákonné nariadenie o používaní reflexných viest v noci alebo za šera. Deti do 14 rokov nesmú jazdiť samy po hlavných cestách, taktiež pre zvýšenú bezpečnosť zaviedli nulovú toleranciu hladiny promile.

image4 

Tieto nariadenia sa každoročne aktualizujú, a preto ak sa rozhodnete na cyklotúru do zahraničia, všetky informácie si poriadne naštudujte. V Rakúsku, Česku alebo v Nemecku sa pokuty bežne pohybujú od 50 až do 800 eur. Vzťahuje sa to napríklad na jazdu bez prilby, pod vplyvom alkoholu alebo pri zvýšenej rýchlosti (30 a viac km/h).  

Tím Najšport.