Potrápi nás tento rok nedostatok bicyklov?
15.03.2022

Potrápi nás tento rok nedostatok bicyklov?

Premýšľate, že si začiatkom cyklistickej sezóny 2022 zaobstaráte nový bicykel, elektrobicykel, komponenty alebo cyklistické doplnky? Potrebujete aktuálne informácie zo sveta cyklistiky, výroby a distribúcie? V tomto článku vám odpovieme na všetky vaše otázky spojené s aktuálnou cyklistickou situáciou na trhu. Poďme teda pekne od začiatku!

Zopakuje sa opäť situácia z minulého roka?
Ktorých značiek sa to bude týkať
Aká bude prognóza na najbližšie mesiace?
Aké sú naše rady na záver

Zopakuje sa opäť situácia z minulého roka?

Tento rok môžeme opäť očakávať nedostatok bicyklov tak, ako tomu bolo v roku 2020 a následne aj v priebehu roka 2021. Záujem o kúpu "dvojkolesových tátošov" sa za posledné dva roky enormne zvýšil. Pri niektorých značkách pozorujeme nárast dokonca až o 300 % a to je už naozaj veľa. Ak vás zaujíma, aká bola situácia v minulom roku, tak si prečítajte náš článok - bude dostatok bicyklov v roku 2021?

Následky svetovej pandémie COVID-19 zapríčinili veľký záujem o cyklistiku, nakoľko ľudia sa snažili tráviť viac času vonku v prírode a aktívnejším športovaním. Bicykle a elektrobicykle sa stali prirodzeným dopravným prostriedkom pri dochádzaní do práce, na stretnutia alebo do obchodov. Bola to jedná z možností, ako sa vyhnúť hromadnej doprave a spraviť niečo pre svoje zdravie. Rovnako boli niektoré výrobné závody v Číne a v Tajwane dlhodobo zatvorené. To spôsobilo zastavenie výroby a oneskorenie dodávok do Ameriky a Európy.

Ktorých značiek sa to bude týkať

Aktuálne sú priemerné čakacie doby na bicykel či e-bike od 1 do 3 mesiacov, čo je výraznejšie zlepšenie v porovnaní s minulým rokom, kedy boli maximálne čakacie doby až 18 mesiacov. Týka sa to najväčších značiek, ako je Trek, Ghost, Mondraker, Specialized, Giant, Liv, Lapierre a pod. Cyklistických rámov je dostatok, problém je skôr s kľúčovými komponentmi, bez ktorých bicykel jednoducho nebude fungovať, ako napr. prehadzovačky, radenie, brzdy, reťaze, osky, kľuky, hlavové zloženia a pod.

Napríklad výrobca cyklistických komponentov Shimano má aktuálne meškanie objednávok od 300 do 400 dní a rok je už naozaj veľká časová strata vo výrobe týchto kľúčových komponentov. O čosi lepšie je na tom Sram a ďalšie podobné značky takýto výpadok len ťažko dobiehajú.

Aká bude prognóza na najbližšie mesiace?

Postupne dochádza k stabilizovaní distribúcie, no v pozadí celého chaosu vzniká ďalší problém so zvyšovaním cien a nedostatku niektorých surovín. Medzi najdôležitejšie patrí hliník, karbón, rôzne kovové zliatiny a súčiastky, ktoré sa používajú na výrobu rámov a cyklistických komponentov. Ich cena na burze za posledné dni a týždne stúpa do závratných výšok. Podobne je na tom aj ropa a iné kľúčové svetové komodity, čo sa okrem zvyšovania cien základných materiálov prejaví aj na samotnej doprave a logistike.

Aktuálna situácia na svetových trhoch a v súčasnom vojnovom konflikte na Ukrajine určite nehrá v prospech cyklopriemyslu. Môžeme teda čoskoro očakávať opätovné zvyšovanie cien o minimálne 10% a predlžovanie dodacích lehôt od dodávateľov.

Aké sú naše rady na záver

Aj tento rok sú naše rady jednoznačné. S kúpou nového bicykla by ste sa mali rozhodne poponáhľať. Väčšina objednávok vyššie spomenutých značiek funguje na predobjednávkový systém, niektoré modely už dorazili a sú na skladoch, na niektoré veľkosti sa bude čakať 1 - 4 týždne. Dobrou správou je, že aktuálne máme na našom sklade dostatok bicyklov od pomerne nových výrobcov, ako je CrussisKross. Postupne doskladňujeme modely od značky Trek, Ghost, GT, Giant, Liv, Lapierre a mnoho iných.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport