Oplatí sa prepraviť bicykel vlakom?
09.09.2020

Oplatí sa prepraviť bicykel vlakom?

Chystáte sa na výlet bicyklom? Niekedy máte v pláne na svojom dvojkolesovom tátošovi objavovať aj miesta trochu ďalej od vášho domova. Nie každý má však dostupné auto na takúto cestu, preto je viacerých voľbou železničná doprava. S vlakom sa môžete bližšie dostať k miestu, ktoré chcete s bicyklom preskúmať. Viete, čo takáto doprava u nás, na Slovensku, obnáša? Ktorý prepravca ponúka najlacnejší a ktorý zase najdrahší lístok

RegioJet
Železničná spoločnosť Slovensko
Leo Express
Pár slov na záver


Prevážať bicykle autom sa zdá ako pohodlnejšia voľba, no vlaky ponúkajú výhody, ktorými auta nedisponujú. Najlepšou výhodou je, že sa nemusíte vracať na rovnaké miesto, čiže koniec trasy môže byť akákoľvek zastávka. Vodiči samozrejme najviac ocenia asi to, že po náročnom dni v sedle bicykla sa nebudú musieť ešte niekoľko hodín sústrediť na šoférovanie. Tým pádom si cestou domov oddýchnu všetci účastníci výletu. Veď predsa čo ide viac dokopy ako ekologické cestovanie s vlakom a cyklistika? Na slovenských tratiach máme viac prepravcov a každý z nich má prepravu bicyklov nastavenú trochu inak. Na väčšine liniek síce nebude možnosť výberu dopravcov, ale určite sa vám oplatí vedieť, čo môžete očakávať.

vlak-bicykel

RegioJet

Pri tomto dopravcovi všeobecne nie je moc možný takýto druh prepravy. Prítomnosť našich dvojkolesových parťákov je povolená len vo vlakoch kategórie R a to vo vozňoch 2. triedy, čiže vo vagónoch typu low cost - bez servisu. Každý z vozňov spomínanej triedy dokáže prepraviť maximálne tri bicykle. Bicykel musíte umiestniť na stojan, ktorý nájdete na začiatku alebo konci vozňa. Radenie vozňov nájdete v rezervačnom systéme RegioJet a stojany majú označené piktogramami. 

Cena

Poplatok za prepravu bicykla je 1,40 €. Nezabúdajte, že miesto pre bicykel si musíte vopred zarezervovať. 

Železničná spoločnosť Slovensko 

V takmer všetkých vlakoch vnútroštátnej prepravy ponúka náš národný prepravca možnosť prepraviť svoj bicykel vlakom. Bicykel alebo elektrobicykel sa vo vlakoch v špeciálnom priestore vo vozni označenom piktogramom. V niektorých si môžete kúpiť na toto miesto aj miestenku. Na váš cenný majetok si však musíte dohliadať sami. Na jednu osobu môžete prepraviť maximálne 3 bicykle. Ak sa rozhodnete pre dlhšiu vzdialenosť, Železničná spoločnosť Slovensko odporúča si svoj “poklad” uložiť do pojazdnej úschovne batožín. Pýtate sa, ako zistiť, či spoj, ktorým chcete cestovať je schopný prepravy bicyklov? Všetky potrebné informácie nájdete na stránke ZSSK, ale aj na predajných miestach. 

Cena

Jednorazový lístok na bicykel stojí 1,50 €. Jednodňový lístok si kúpite za 2,50 € a týždenný je v hodnote 6 €. Za miestenku si treba však doplatiť 1 €. Stačí sa len odhodlať a vybrať sa so svojim bicyklom a želeňzničnou dopravou na miesta, na ktorých ste ešte neboli.

bicykel-vlak

Leo Express

U tohto prepravcu každý vagón dokáže prepraviť maximálne 4 bicykle. Veľmi veľkou výhodou je, že všetky typy vagónov sú nizkopodlažné, takže s nástupom určite problém mať nebudete. Rezervačný systém vám už pri objednávaní ukáže, či je miesto aj pre vášho dvojkolesového priateľa. A čo je veľké plus, hneď vám je ponúknutá miestenka v jeho blízkosti, takže budete mať nad bicyklom dohľad. Po nastúpení do vlaku ho uskladníte do držiaka na strope. 

Cena

Preprava vás vyjde na 2 €. Vopred je nutná už spomínaná rezervácia bez ohľadu na to, akú vzdialenosť chcete prejsť. 

Pár slov na záver  

Na Slovensku častokrát nemáme možnosti na výber čo sa týka železničnej dopravy. Pravdepodobne bude úplným základom to, akí dopravcovia na danom úseku jazdia. Vo väčšine prípadov je to samozrejme Železničná spoločnosť Slovensko. Máme tu však možnosť cestovať z Košíc naprieč celou našou krásnou krajinou dopravcami pôvodom zo susednej Českej republiky. Nezabudnite si vždy miesto pre váš bicykel rezervovať. Ak pôjdete ako väčšia skupinka, odporúčame dopravcu vopred kontaktovať. Ušetríte si množstvo problémov hlavne tí, ktorým sa neušla miestenka. 

A teraz na záver, čo vravíte, oplatí sa cestovať vlakom aj so svojim dvojkolesovým “miláčikom”?

Niektorí z vás predsa radšej preferujú cestovanie autom. Preto nielen v tomto prípade odporúčame prečítať si aj náš článok ako najlepšie prepravovať bicykel autom.

Tím Najšport.