Horský bicykel na rok 2020
12.05.2020

Horský bicykel na rok 2020

Vybrať si najlepší a ideálny horský bicykel môže byť v súčasnosti poriadna dilema. Na trhu je totiž množstvo výrobcov, značiek či modelov bicyklov, ktoré majú rôzne technické parametre, dizajn, cenu a spôsob využitia. Každý má rôzne parametre pri ich výbere. No tie základné sú rovnaké pre každého začínajúceho, či skúseného cyklistu. Bicykle vyberáme podľa náročnosti terénu, skúsenosti a zdatnosti cyklistu

Typy horských bicyklov

V súčasnosti sú je na trhu viacero kategórií horských bicyklov.

Pre začiatočníkov, do ľahkého terénu, s minimálnym prevýšením a nenáročným profilom sú určené základné modely bicyklov napr. z kategórie MTB, XC a TRAIL. Vyhovujú jazdcom, ktorí nepreferujú športovú jazdu.

Pre skúsenejších cyklistov sú to horské bicykle stredných a vyšších cenových hladín z kategórie XC, TRAIL, ALL MOUNTAINENDURO. Sú určené do zvlneného terénu, na nespevnené trasy, aj do strmších kopcov, pre rýchlejšiu a športovejšiu jazdu. Ak sa chcete dostať na kopec čo najrýchlejšie, tak práve pre vás je vhodná kategória XC. Ak sa chcete sústrediť na jazdu dole kopcom zvoľte ENDURO. Niekde medzi sa nachádza univerzál TRAILALL MOUNTAIN.

Pre náročných cyklistov sú určené horské bicykle s označením ENDURO a  DOWNHILL. Enduro bicykel má celo odpružený rám, je vhodný do ťažkých, kopcovitých terénov s náročným profilom a prevýšením, kde sa ráta s tým, že kopec si pomaličky vyšľapete, ale dole kopcom si užijete maximálnu rýchlosť. Downhill je zdokonalený len pre zjazdy a skoky, do kopca sa ale tlačí, alebo sa necháte vyviesť napr. lanovkou.

Výber rámu bicykla, jeho veľkosť a materiál

Horské bicykle sú dnes vyrábané z odľahčených, ale pevných a pružných materiálov.

Oceľové rámy sú už používané minimálne pre svoju vysokú hmotnosť. Používajú sa u bicyklov základnej cenovej hladiny. Aj keď sú tvrdé, pevné, sú ale málo komfortné a znižujú jazdné vlastnosti horských bicyklov.

Hliníkové rámy majú nízku hmotnosť a sú najviac rozšírené. Rôzny výrobcovia ponúkajú aj rôzne kvality hliníka a jeho zliatin. Vyššie modely s lepším hliníkom budú ľahšie a pevnejšie.

Karbónové rámyľahké, pevné, trvanlivé a odolné voči opotrebeniu. Majú podstatne lepšie vlastnosti pri tlmení vibrácii a nárazov  pri jazde v teréne. Pozor si musíte dať pri bočných nárazoch, kedy sa môže rám poškodiť a zlomiť, ale dá sa to opraviť.

Titánové rámynajdrahšienajkvalitnejšie. Ich pevnosť je vyššia ako pri oceľovom ráme, ale majú výrazne nižšiu hmotnosť. Sú odolné voči korózii, majú najlepšie vlastnosti v ťažkom teréne, v kopcoch aj pri zjazdoch.

Ak je u vás rozhodujúca cena, potom si vyberajte horské bicykle s hlinkovým rámom. Ak nie ste finančne limitovaný, potom je lepšie si kúpiť drahší, ale kvalitatívne lepší karbónový, alebo titánový rám. Nezabúdajte si vybrať horský bicykel, ktorý bude zodpovedať vašim fyzickým parametrom a to najmä výške či hmotnosti. Pri dospelých je určujúcim parametrom výška postavy.

Výber rámu

Veľkosť postavy do 165cm – veľkosť rámu 15“, 16“ (palcov), do 44cm, XS - S

Veľkosť postavy od 160 do 175cm – veľkosť rámu 17““, 18““, do 48cm - M

Veľkosť postavy od 175 do 185cm – veľkosť rámu 19“, 20“, do 52cm - L

Veľkosť od 185 do 195cm – veľkosť rámu 21“,22“, do 55cm – XL

Veľkosť nad 195cm – veľkosť rámu 23“,24“, do 55cm – XXL

Tu je orientačná tabuľka na správny výber rámu bicykla.

Veľkostná tabuľka rozmeru bicyklov

Určenie veľkosti rámu bicykla podľa veľkosti končatín

Veľkosť rámu sa určuje dĺžkou sedlovej trubky, podľa ktorej sa určí veľkosť rámu. Pre porovnanie. Správna veľkosť zistíte tak, že si sadnete na bicykel a horná rámová trubka by mala byť približne 5 cm od rozkroku.

Veľkosť bicykla a rámu

Technické parametre bicykla

Horské bicykle majú väčšinou odpruženú prednú vidlicu, alebo aj zadnú stavbu, pre lepší komfort v teréne, na nespevnených povrchoch, ale aj na asfalte. Bicykle s pevným rámom sú rýchlejšie, ale menej stabilné v teréne, majú nižšiu hmotnosť aj cenu. Údržby a servisy sú jednoduchšie. Nevýhodu je menší komfort cyklistu.

Dôležitou súčasťou horských bicyklov sú aj brzdy. Používajú sa dva druhy – kotúčové a ráfikové. Ráfikové brzdy majú nižšiu hmotnosť, sú lacnejšie, ale menej spoľahlivé v teréne, pri zjazdoch, alebo pri jazde v náročnom profile. Kotúčové majú vyššiu cenu, ale aj bezpečnosť. Sú náročnejšie aj na údržbu a servis, ale za to oveľa spoľahlivejšie.

Pri horských bicykloch sa používajú dva druhy riadidiel. Lomenérovné. Lomené riadidlá sú určené pre rekreačných cyklistov, ktorí vyžadujú väčšie pohodlie na bicykli pri sedení, aj pre položenie rúk. Zároveň sú pre svoju lepšiu ergonómiu využívané aj v náročnejšom teréne. Rovné riadidlá majú menší uhol prehnutia, sú väčšinou užšie, majú menšiu hmotnosť, lepšiu aerodynamiku a využívajú sa pri športovejšej, alebo závodnej jazde napr. na XC pretekoch.

TOP modely horských bicyklov 2020 v cene do 1000 eur

  

TOP modely horských bicyklov 2020 do 2000 eur

Prečítajte si aj ďalšie články o tom ako ochrániť bicykel proti krádežiako si pripraviť bicykel na sezónu, ako vybrať správny cyklopočítač, ako si poradiť s akutálnou chrípkovou epidémiou, ako zistiť či je bicykel z bazáru v poriadku? Alebo vám poradíme so správnym výberom bicykla či elektrobicykla.

Tím Najsport.