Ako vybrať ideálnu teleskopickú sedlovku
22.10.2021

Ako vybrať ideálnu teleskopickú sedlovku

Teleskopické sedlovky si získavajú priazeň čoraz väčšieho počtu cyklistov rôzneho zamerania. Nezáleží od toho či už ste enduro, cross country alebo xc jazdec, využitie nájde naozaj u každého. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať vhodnú teleskopickú sedlovku, ktorá splní všetky vaše očakávania. Povieme si tiež, aké má výhody, resp. nevýhody, na čo si dať pri kúpe pozor a ako vymeniť pôvodnú sedlovku za teleskopickú, poďme na to!

Na čo je vhodná teleskopická sedlovka
Použitie teleskopickej sedlovky
Výhody a nevýhody
Na čo si dať pri kúpe a inštalácií pozor

Na čo je vhodná teleskopická sedlovka

Teleskopická sedlovka vám umožní lepšie ovládať a celkovo si užiť jazdu na vašich obľúbených trailoch. Takáto jazda bude oveľa plynulejšia, rýchlejšia, bezpečnejšia a predovšetkým zábavnejšia. Tento typ sedlovky vám umožní behom niekoľkých sekúnd znížiť alebo zvýšiť výšku posedu bez toho, aby ste museli zosadnúť z bicykla a tento proces vykonávať manuálne v sedlovej objímke. Rýchlo viete znížiť výšku posedu v strmých zjadzoch a zase zvýšiť na požadovanú veľkosť pri náhlom stúpaní. To sa odzrkadlí na celkovej zmene polohy geometrie jazdca vzhľadom na bicykel a daný terén. V praxi vám to umožní s bicyklom zájsť až za vaše hranice. Zrazu budete vedieť vo vyššej rýchlosti zjazdiť niektoré ľahšie traily, skoky budú pre vás hračkou, prudšie zákruty vyberiete ľavou zadnou a jazda v snehu bude zábavnejšia.

Teleskopická sedlovka - ako ju vybrať

Použitie teleskopickej sedlovky

Používanie teleskopicej sedlovky je veľmi jednoduchá záležitosť. Väčšina modelov má ovládanie pomocou hydraulickej alebo mechanickej páčky (lanko), ktorá sa nachádza na riadidlách bicykla. Pomocou nej je možné upravovať ľubovoľnú výšku posedu. Stačí páčku zatlačiť a preniesť hmotnosť na sedlovku, čím sa zatlačí (zníži posed) alebo naopak vysunie (zvýši posed) behom pár sekúnd. Takto si viete pohodlne upravovať a regulovať výšku posedu aj za jazdy. 

Výhody a nevýhody

Tak ako každý produkt aj teleskopická sledlovka poskytuje okrem množstva výhod aj niekoľko, pre niekoho zanedbateľných nevýhod, poďme sa na to v skratke pozrieť:

Výhody:

  • Rýchla a pohodlná regulácia výšky posedu jazdca.
  • Lepšia ovládateľnosť v prípade prudkého stúpania a v prípade rýchlych výjazdoch.
  • Zmena polohy geometrie jazdca vzhľadom na bicykel.

Nevýhody:

  • Vyššia obstarávacia cena týchto sedloviek v porovnaní s klasickými.
  • Zložitejšia inštalácia, často nutnosť navštíviť servis. 
  • Vyššia hmotnosť v porovnaní s klasickou sedlovkou o približne 250g.

Na čo si dať pri kúpe a inštalácií pozor

V prvom rade vás musí zaujímať priemer vašej sedlovej trubky. Najčastejšie sa stretávame s priemerom 34,9 mm, 30,9 mm a 27,2 mm. Túto informáciu nájdete na technickej špecifikácií (geometrií) vášho bicykla, priamo na ráme v oblasti zvaru sedlovej trubky alebo tento priemer môžete zmerať napríklad metrom. Ak potrebujete osadiť o niečo užšiu trubku, tak na trhu nájdete množstvo redukcií alebo vložiek, ktoré vám túto inštaláciu uľahčia.

V druhom rade by ste si mali dávať ešte pred samotnou inštaláciou pozor na to, ako je vedená kabeláž na bicykli. Máme tým na mysli brzdové hadičky a bowdeny. Pokiaľ máte na bicykli v ráme otvory a kabeláž je vedená vo vnútri rámu potom môžete zvoliť sedlovku s vnútorným vedením. Naopak ak máte kabeláž z vonkajšej strany, vybrať si musíte teleskopickú sedlovku s vonkajším vedením.

Inštalácia teleskopickej sedlovky na bicykel a e-bike

Ďalšou odporúčanou vlastnosťou je výber veľkosti sedlovky vzhľadom na celkovú jej dĺžku, aby sme po inštalácií vedeli dosiahnuť požadovanú výšku posedu. Dávajte si pozor, ako montujete sedlovku, pretože vždy je označené jej maximálne vysunutie - teda, udaj ako hlboko musí byť v sedlovej trubke zasunutá. Jedná sa predovšetkým o vašu bezpečnosť a funkčnosť teleskopickej sedlovky. Dávajte si tiež pozor na maximálny uťahovací moment, ten je znázornený na každej sedlovke zvlášť. Ak to napríklad s utiahnutím preženiete, tak si koledujete o nefunkčnosť vysúvania alebo spomalenú reakciu vysúvania.

Úplne na záver je vhodné občas sedlovku odvzdušniť, vyčistiť a dávať pozor, aby sa v oblasti piestu nezdržovali rôzne nečistoty. Vyhnete sa tak nepríjemným zvukom, praskaniu, prípadne znefunkčnenia piestu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport