Ako si vybrať topánky na splitboard
09.12.2022

Ako si vybrať topánky na splitboard

S rastúcou popularitou skialpinizmu prirodzene narastá aj záujem o splitboarding. Snwoboardové topánky už v súčasnosti nedokážu pokryť potreby náročnejších splitboardových jazdcov. Práve preto je potrebné sa zorientovať v problematike splitboardovej obuvi. Pripravili sme si pre vás prehľadný článok, ktorý je zameraný na výber topánok na splitboardovani od parametrov po vlastnosti, aby splnili aj tie najnáročnejšie požiadavky. S výberom vám radi a ochotne poradíme v našich špecializovaných predajniach Najšport alebo online na e-shope.

Aký je rozdiel medzi klasickou snowboardovou a splitboardovou obuvou?
Flex index splitboardovej obuvi
Typ splitboardových topánok
Základné vlastnosti topánok na splitboard
Niekoľko tipov pri výbere splitboardovej obuvi na záver

Aký je rozdiel medzi klasickou snowboardovou a splitboardovou obuvou?

Topánky na splitboard, na rozdiel od štandardnej obuvi na snowboard sú značne odlišné, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať. Hlavným rozdielom je, že obuv na splitboard má spravidla miernejší až stredne tvrdý flex (záleží od typu topánky a konkrétneho použitia), väčšie pohodlie, dostatočnú flexibilitu, presne tam kde sa to vyžaduje a maximálne možné prispôsobenie kontúram a tvaru vašej nohy. 

Ich zaujímavosťou je aj agresívnejšia podrážka, ktorá sa skôr podoba na turistickú, ako snowboardovú. Často sa používajú podrážky od značky Vibram, ktoré zabezpečia nízku hmotnosť, skvelú priľnavosť v rôznom teréne. Vyvojari sa tiež sústredia na komfort a lepšiu precíznosť. Práve preto tam nájdete časťo dvojstupňové systémy zapínania - najčastejšie sa používa BOA systém. Pre lepšie porovnanie medzi oboma druhmi topánok si prečítajte tiež článok - Ako si vybrať ideálne snowboardové topánky.

Ako vybrať obuv na splitboard

Flex index splitboardovej obuvi

Podobne ako snowboardová obuv, aj splitboardová disponuje určitým flex indexom (tzv. tvrdosťou / ohybnosťou). Tá môže byť v závislosti od typu - mäkká, stredne tvrdá, tvrdá alebo veľmi tvrdá. Určuje sa to číslom od 1 do 10, pričom 1 je najmäkší a 10 najtvrdší flex. Tvrdosť obuvi si každý jazdec vyberá na základe svojich osobných preferencií a skúseností. Skúsenejší jazdci preferujú tvrdšiu obuv, naopak začiatočníci mäkšiu.

Obuv na splitboard, ako vybrať

Typ splitboardových topánok

Čo sa týka veľkosti zvoliť si môžete topánky podľa svojej osobne preferencií a veľkosti, ktorú zvyčajne nosíte. Stretneme sa s anglickým, americkým, európskym číslovaním a montopointom (v cm alebo mm). Pri výbere je tiež potrebné poznať dĺžku a šírku nohy v centimetroch a následne zvoliť splitboard v danom rozmere úzky, klasický, stredne široký (Mid Wade) alebo široký (Wade). 

Systém šnurovania môžeme rozdeliť na tradičný a rýchly. V splitboarde sa však používa väčšinou rýchly systém šnurovania, ktorý je v súčasnosti najobľúbenejší.

Čo sa týka vnútornej vložky, tak tá je priamo zodpovedná za komfort počas športovej aktivity. Pri výbere si dajte pozor na spracovanie vnútornej papučky v oblasti členku, päty a jazyka. Väčšina moderných výrobkov už používa špeciálne termo tvarované vložky, ktoré sa ideálne prispôsobia kontúram vášho chodila a vložky s odpružením päty a členka.

Splitboarding patrí medzi najzaujímavejšie zimné športy

Základné vlastnosti topánok na splitboard

Stále existuje pri výbere správnych topánok veľa možnosti. Či už v snowboardovej alebo v splitboarodvej obuvi, je tu niekoľko kľúčových vlastností, ktoré treba mať na pamäti:

  • Takáto obuv by mala mať dvojstupňový systém zapínania na báze BOA, ktorý vám umožní udržať nohy na mieste, maximálnu mieru prispôsobenia, lepší rozsah pohybu a jednoduhší výľap.
  • Funkcie blokovania päty - Systémy ako Salomon STR5JK, K2 BOA Conda či známi systém Lockdown Tech od značky Burton, ktorý zvyšuje držanie päty tým, že integruje naraz tri šnúrovacie zóny s jedným kolieskom. V súčinnosti so systémom Focus Cuff Hell Hold Systém zaručujú tieto topánky lepšiu odozvu pri all-mountain zjazde.
  • Obuv je flexibilnejšia - obuv je mäkká až stredne tvrdá, čo zabezpečuje ideálny komfort. Taktiež treba mať pri zreteli že mäkkšie splitboardové topánky vám síce pomôžu pri výstupe, no zostup bude s naopak obtiažnejš. Tu treba mať na zreteli istý fakt - často je potrebné obetovať určitú efektivitu pri výstupe a naopak získať dostatočný výkon pri zjazde. V tomto aspekte je vhodnejšie voliť stredné tvrdý flex a vyvarovať sa veľmi mäkkej obuvi.
  • S výberom vhodných topánok na splitboard súvisí aj splitboardové viazanie. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať viazanie na splitboard.

Podrážka splitboardovej obuvi

Niekoľko tipov pri výbere splitobardovej obuvi na záver

  • Každá topánka, či už na snowboard alebo splitboard má rozdielny strih - úzky, stredný alebo široký. Práve preto je potrebné obuv najprv vyskúšať alebo sa riadiť presnou tabuľkou veľkosti daného výrobcu.
  • Obuv na splitboard nesmie tlačiť, prsty by sa nemali dotýkať prednej časti. Je vhodné aby bola vzdialenosť približne 0,5 cm od najdlhšieho prsta. Príliš tesná topánka znižuje váš komfrot a môže to v budúcnosti spôsobiť problémy s chodidlami. Určtie nechcete, aby vás počas celodenného výstupu obuv tlačila a spôsobovala množstvo problémov.
  • Topánky sa vyberajú aspoň 30 minút - pokiaľ si ich skúšate v predajni majte ich na nohe aspoň určitú dobu. Pri e-shopových objednávkach sa v nich pohodlne prejdite niekoľkokrát po byte. Nezabúdajte že ich musíte mať obuté a zašnurované, tak ako keď spltiboardujete. Pokiaľ vám nesadnú, viete ich nepoužité do 14 dní vrátiť alebo vymeniť za iné (inú značku, typ či veľkosť).
  • Neváhajte sa kedykoľvek na nás obrátiť, v Najšporte vám poradia naši špičkoví predajcovia.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport