Aký bicykel je vhodný na triatlon?
30.09.2022

Aký bicykel je vhodný na triatlon?

Kúpa a výber triatlonoveho cestného bicykla je náročný proces nielen pre začiatočníkov, ale i skúsených jazdcov. Je to jedno z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré musí urobiť každý triatlonista. Treba si uvedomiť že preteky sú rozdelené na 3 časti - plávanie, cyklistika a beh. No v skutočnosti na bicykli strávite oveľa viac času, ako s plávaním alebo behom. Tomu treba prispôsobiť patričnú výbavu. K dispozícií máte nespočetné množstvo možností - od značiek, cez materiály, komponenty, cyklo-príslušenstvo až po oblečenie a cyklistické tretry. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať ideálny triatlonový bicykel, poďme pekne po poriadku.

Klasický cestný alebo triatlonový bicykel
Ako vybrať vhodný rám
Komponenty a príslušenstvo

Klasický cestný alebo triatlonový bicykel

Najčastejšiu otázku, ktorú si musí zodpovedať takmer každý začínajúci triatlonista, je či zostať pri klasickom cestnom bicykli alebo presedlať na aero závodný bicykel. Odpoveď sa zdá byť zrejmá, no stojí za to si to vysvetliť. Všetko závisí od typu a spôsobu jazdy, ktorú plánujete vykonávať na svojom cesťáku a ako často sa budete zúčastňovať pretekov. Pokiaľ ste len príležitostný jazdec a triatlon beriete ako okrajovú záležitosť, tak vám určite postačí klasicky endurance alebo raceový cestný bicykel. Ak to však s triatlonom myslíte naozaj vážne, teda plánujete trénovať pravidelne, tak investícia do triatlonového bicykla je skvelý nápad.

Triatlonové bicykle majú špecifickú geometriu, ktorá ich odlišuje od ostatných. Typickou vlastnosťou je agresívnejšia poloha jazdca na bicykli, vďaka konštrukcií, vysokej polohe a geometrií bicykla, ktorá poskytuje priamejší prenos sily do pedálov. Triatlonové bicykle nájdete v rôznych tvaroch, veľkostiach, cenových kategóriách a prevedeniach.

Klasický cestný alebo triatlonový bicykel

Ako vybrať vhodný rám

Jedným z najdôležitejších parametrov je výber vhodného materiálu rámu:

  • Oceľ - Pravdepodobne už neuvidíte triatlonový bicykel s oceľovým rámom. Iba ak, staršie verzie. Tento materiál je najlacnejší, no jeho nevýhodou je vysoká hmotnosť a nie až tak dobré vlastnosti.
  • Hliník - Je štandardným materiálom, ktorý je odolný, overený a pomerne lacný. Niektoré vyššie modely hliníkových rámov sú vyrobené z kvalitnejšieho materiálu (pridaním rôznych zmesí kovov) a umožňujú výrobcom osádzať kvalitnejšie komponenty.
  • Uhlík - Teda karbón, je opäť drahší, ako hliník alebo oceľ. V poslednom období nastal boom vo výrobe rámov z uhlíkového vlákna, najmä kvôli nízkej hmotnosť a výborným jazdným vlastnostiam. Poskytujú dostatočnú mieru odpruženia a komfort. Nevýhodou je nižšia odolnosť voči bočným tlakom a nárazom.

Ako vybrať vhodný rám na triatlonový bicykel

Komponenty a príslušenstvo

Výber kvalitných a overených komponentov vám v budúcnosti ušetrí nemalé peniaze a trpezlivosť. Okrem toho z nich dokážete vytiahnuť naozaj maximum. Čerešničkou na torte je extrémne nízka hmotnosť, nízka hlučnosť, vysoká funkčnosť a spoľahlivosť aj v tých najhorších podmienkach. Na to sú predsa stavané a pokiaľ by vám niečo nevyhovovalo v budúcnosti nie je problém tieto komponenty alebo cyklodoplnky jednoducho vymeniť. Cyklistické sedlo je skvelým príkladom výmeny za komfortnejší, agresívnejší, užší či širší posed.

Komponenty a príslušenstvo triatlonového bicykla

Pohon (kľuky, prehadzovačky, radenie a oska)

Čo sa týka pohonu, odporúčame vám zvoliť overené značky, ako Shimano, Sram alebo Campagnolo. Ak sa pozrieme napríklad na hierarchiu značky Shimano, tak môžeme vidieť, že tie najlepšie komponenty sú Dura-Ace a Ultegra. Komponenty strednej kategórie sú 105 a Tiagra. Najnižšia trieda je Sora a Claris. Okrem toho v súčasnosti sa používajú pri pohone, tým máme na mysli prehadzovačku, prešmykač a radenie viac elektrické verzie (napr. Shimano Ultegra Di2), ako klasické mechanické verzie s lankom. Nielenže usporíte nejaké tie gramy na hmotnosti, no na počudovanie je ladenie a prehadzovanie presnejšie a oveľa výkonnejšie.

Kolesá a plášte

Kolesá majú vplyv na efektivitu šliapania, výkon a komfort počas jazdy. Najčastejšie triatlonisti siahajú po hliníkových alebo karbónových kolesách. Najlepšie z nich sú však karbónové kolesá, ktoré sú síce podstatne drahšie, no ušetria vám veľa energie, sú ľahké, tuhé a pohodlné. Sila prenášaná do pedálov sa okamžite prenáša do výkonu kolies. Na druhej strane brzdná účinnosť je lepšia na hliníkových kolesách, to by si však vyžadovalo samostatný článok. 

Čo sa týka duší, tak najlepšou voľbou sú bezdušové systémy - sú ľahké, rýchlo opraviteľné a praktické. Množstvo pretekárov však stále používa klasické plášte s dušou, zrejme kvôli zvyku. Šírka plášťov pre tento typ športu by mala byť od 25 do 28 mm s hladkým priľnavým dezénom bez agresívnych štruktúr. Je to hlavné pre dosiahnutie najvyššej možnej rýchlosti a výkonu jazdca na tvrdom povrchu - cesta, asfalt, betón a pod.

Riadidlá

S cieľom zvýšiť aerodynamiku sú na klasických baranoch umiestnené špeciálne nadstavce, ktoré umožňujú jazdcom zmeniť polohu na viac agresívnejšiu z ešte nižším odporom. Nadstavce tiež umožňujú opretie lakťov pre pohodlnejšiu polohu. Niektoré nadstavce sú priamo integrované do riadidiel. Niektoré preteky limitujú predlžovanie Time Trail riadidiel. Ich dĺžka by vo všeobecnosti nemala presahovať 75 cm od zvislej čiary hriadeľa stredového zloženia. Existujú však výnimky, ktoré sa týkajú veľmi vysokých jazdcov nad 190 cm, ktorí môžu používať až 85 cm dlhé predĺženia.

Cyklistické fľaše a košíky

Najčastejšie na pretekoch nie sú povolené žiadne aero-vylepšenia, takže vám neodporúčame vykonávať úpravy svojho bicykla. Napr. fľaše s vodou sú povolené na spodných trubkách, nemôžu byť integrované do rámu a taktiež veľkosť cyklistických fliaš musí byť stanovené UCI.

Tretry a cyklistické oblečenie

Za zmienku stoja aj cyklistické tretry, ktoré vám pomôžu zlepšiť váš výkon až o 30 %. Taktiež je vhodné zakúpiť si cyklistický dres, bundu, nohavice, ktoré vám taktiež znížia odpor a dodajú potrebný komfort. Vedeli ste, že až za 70 % celkového odporu na bicykli je zodpovedný jazdec? Zvyšných 30 % vám spraví kvalita bicykla, ako napríklad geometria, hmotnosť a materiál rámu.

Ako vybrať ideálny triatlonovy bicykel

Je dôležité, aby ste si svoj nový triatlonový bicykel pred kúpou vyskúšali. Mali by ste sa uistiť, či vám budú všetky parametre, vlastnosti a kompatibilita fungovať. Potrebujete poradiť s výberom? Neváhajte sa obrátiť na našich odborných športových poradcov v Najšporte. Radi a ochotne vám poradíme s výberom vášho prvého triatlonového bicykla.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie podobné blogy:

Tím Najšport