Ako vybrať ideálny krosový a trekingový elektrobicykel
25.05.2022

Ako vybrať ideálny krosový a trekingový elektrobicykel

Trekingové a krosové elektrobicykle sú populárnejšie, ako kedykoľvek predtým. Aj vy máte radi dlhé víkendové výlety, plánovanie dlhých cyklotrás, jazdu krajinou a spoznávanie nových miest na vašom dvojkolesovom tátošovi? Potom bude pre vás krosový či trekingový e-bike tou správnou voľbou. Stále váhate nad jeho kúpou a nie ste presvedčený o všetkých výhodách? Dobrou správou je že nová generácia týchto e-bikov je oveľa schopnejšia, sľubuje množstvo výhod, ako je vysoký dojazd, kvalitné komponenty, možnosť osadiť rôzne cyklodoplnky, najmodernejšie technológie stredového motora či zabudované batérie. 

Skôr než sa pustíme do článku je potrebné vedieť vedieť že všetky krosové a trekingové elektrické bicykle nájdete aj na našom e-shope a v kamenných predajniach Najšport. Okrem toho si môžete prečítať článok, ako si vybrať ideálny krosový bicykel, kde sa venujeme výberu jeho ne-elektronickej verzií, poďme na to!

Aký je rozdiel medzi trekingovým a krosovým e-bikom
Čo dokáže moderný krosový či trekingový
Základné rozdelenie týchto elektrických bicyklov
Na čo si dať pozor pri výbere e-biku

Aký je rozdiel medzi trekingovým a krosovým e-bikom

Hlavným rozdielom medzi trekingovými a krosovými e-bajkami sú že, trekingové sú určené skôr na niekoľkodňové výlety, naozaj dlhé trasy, ktoré sú často náročne či už z pohľadu stúpania (prevýšenia) alebo celkovej najazdenej vzdialenosti. Takéto e-bike musia mať patričné stojany, držiaky, nosiče a množstvo užitočného cyklopríslušenstva. Samozrejmosťou sú napr. svetlá, balatníky, kapsičky, náhradné duše a pod. Majú pohodlnejšiu geometriu, menej športový posed, skôr rekreačný a taktiež tomu prispôsobené sedlo. Disponujú naozaj dlhým dojazdom, kde sa dáva do popredia hlavne veľkosť batérie pred silou elektromotora. 

Na druhej strane sú tu krosové elektrobicykle, ktoré majú športovejší posed, sedlo aj tréningovo ladenú geometriu. Majú o niečo širšie plášte a prednú vidlicu z vyšším zdvihom, ktorý im umožní jazdu v rôznorodom teréne (napr. asfalt, kamenisté lesné cestičky, polné cesty, zvažnice a pod.). Tieto bicykle sa hodia na krátke jednodňové alebo niekoľkohodinové jazdy. Majú celkovo nižšiu hmotnosť, nie sú osadené cyklo-príslušenstvom, ako trekingové ebajky. Disponujú optimálnym dojazdom a elektromotorom s vyšším krútiacim momentom v newton metroch (Nm).

ako-vybrat-idealny-krosovy-a-trekingovy-elektrobicykel

Čo dokáže moderný krosový či trekingový elektrobicykel

Väčšina nových elektrických bicyklov poskytuje moderné riešenia pre intuitívne a dômyselné ovládanie, vstavané batérie o ktorých ani neviete že sú súčasťou rámu, výkonné stredové elektromotory a ľahko vymeniteľné či nabíjateľné batérie. Aj v tomto treba nájsť prirodzenú rovnováhu medzi komfortom, bezpečnosťou, stabilnou jazdou, použiteľnosťou a funkciami vášho dvojkolesového tátoša. Najnovšie trekingové a krosové elektrobicykle poskytujú dostatočne veľa miesta na cyklistické príslušenstvo, sú univerzálne pre cestu a téren. Za optimálnych podmienok vedia prejsť od 120 do 150 km na jedno nabitie (v závislosti od režimu podpori jazdy, terénu, stúpania, hmotnosti jazda a počasia, napr. silný proti vietor znižuje dojazd). Pričom samotnú batériu máte nabitu už za niekoľko hodín a pripravenú tak na ďalšiu jazdu. Čo sa týka výkonu samotného motora, tak poskytujú od 60 do 75 Nm a to je už veľmi slušný výkon na daný dojazd.

Základné rozdelenie týchto elektrických bicyklov

Krosové a trekingové elektrobicykle rozdeľujeme do 4 základných kategórií. Ideálne e-bike si zvolíte podľa vašich jazdných preferencií, skúsenosti a požiadaviek:

  1. Klasické prevedenie krosového a trekingového elektrobicykla

    Vyberte si klasický bicykel v MTB prevedení. Spoznáte ho tak, že ma štandardný rám s prednou odpruženou vidlicou. Tieto typy sa hodia pre ambicióznych jazdcov, ktorý si chcú občas zájsť aj do terénu, prejsť menšie nespevnené lesné cesty. Taktiež sú cenovo dostupnou alternatívou pokiaľ chcete využívať aj jazdu po nespevnených povrchoch. Výrazný komfort v tomto prípade môže poskytnúť aj odpružená sedlovka. Nájdete ho v pánskom prevedení s klasicky umiestnenou hornou rámovu trubkou alebo v dámskej verzií so skosenou trubkou, ktorá zabezpečuje ľahké zosadanie a nastupovanie na elektrobicykel,
  2. Offroadové špeciály

    Tieto moderné krosové a trekingové elektrobicykle dokážu kombinovať potreby rôznych jazdcov. S takýmto bicyklom môžete jazdiť kdekoľvek budete práve potrebovať, do mesta alebo na cyklotrasu. Hravo si poradia aj so spevnenou poľnou cestou. Inžinieri niekedy dizajnujú naozaj majstrovské diela, pretože ich nájdete výhrade bez hornej rámovej trubky so spevnenou hlavnou konštrukciou. Táto nová generácia eMTB vám uľahčí nastupovanie a vystupovanie z bicykla, napriek zraneniam a obmedzeným fyzickým zdravím. Sú tiež vhodnou alternatívou pre dôchodcov, starších ľudí,
  3. Celoodpružené krosové e-bicykle

    Krosové a trekingové celoodpružené modely sa spoliehajú na predné a zadné odpruženie. To zvyšuje trakciu, komfort a umožňuje jazdcom zdolávať aj agresívnejší terén. Sú tiež vhodné pre jazdcov, ktorý zdolávajú dlhé vzdialenosti z ruksakom a často si trek skrátia cez rozbitejší terén. Bicykle tiež sú vybavené špeciálnymi blatníkmi, nosičmi a ďalším užitočným cyklistickým príslušenstvom,
  4. Gravel ladený do e-trekingu

    Tieto gravelové elektrobicykle sú zo všetkých najľahšie, majú úzke plášte a disponujú vlastnosťami gravelových špeciálov. Je tiež vhodna alternatíva na bikepacking, ktorý kombinuje súťažný charakter na cestných rovinách, štrkových zjazdoch s dobrodružstvom na dvoch kolesách.

ako-vybrat-idealny-krosovy-a-trekingovy-elektrobicykel-2

Na čo si dať pozor pri výbere e-biku

Aby ste sa vyhli nepríjemných prekvapeniam počas kúpy vášho vysnívaného krosového alebo trekignového e-biku, mali by ste sa zamyslieť nad niektorými faktormi pred samotnou kúpou:

  • Vyberte si vhodný typ elektrického bicykla, ktorý bude spĺňať vaše očakávania - klasický krosový, trekingový, ladený do mestského štýlu, horského štýlu alebo gravelu.
  • Dajte si pozor na maximálne hmotnostné limity, čo je často do 120 maximálne 130 kg. Tie by ste rozhodne nemali prekračovať, nakoľko môžete bicykel poškodiť.
  • Ste si istý že potrebujete až 1000 Wh a viac výkonné batérie? Musíme vás sklamať dôležitú úlohu tu nezohráva až tak výkon batérie, ako elektromotor. Pokiaľ máte napr. lacný motor, tak sa môže stať že spotrebuje oveľa viac výkonu, ako certifikované motory od značky Bosch, Shimano, Panasonic alebo Bafang.
  • Cyklistické príslušenstvo osadené na vašom e-biku by malo zodpovedať vašim predstavám a potrebám. Jednoducho zoberte si iba to čo budete naozaj potrebovať.
  • Je nám jasné, že chcete maximálny dojazd. S výpočtom to nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Narážame na množstvo premenných faktorov, i keď je napísané že bicykel má dojazd napr. 140 km, tak musíme brať v úvahu počasie, hmotnosť jazdca, šírku plášťov, dĺžku trasy a jej stúpanie a klesanie.
  • Funkcie cyklopočítača a ovládača sú rovnako dôležité, ako výkon motora, kapacita batérie a dojazd. Softvér je dôležitý pre správne ovládanie moderného elektrobicykla. Nielen že obohacuje zážitok z jazdy, niekedy si svoju štatistiku môžete sledovať prostredníctvom aplikácie.

Ak sa vám článok o elektrobicykloch páčil, tak si prečítajte aj ďalšie podobné:

Tím Najšport