5 tipov, ako začať s paddleboardingom
08.09.2021

5 tipov, ako začať s paddleboardingom

Paddleboarding je skvelá outdoorová aktivita, ktorá má pozitívne účinky na telo aj myseľ. Pre všetkých, ktorí by paddleboarding radi skúsili, sme pripravili niekoľko dobrých tipov na začiatok.

Paddleboarding alebo Stand Up Paddle (pádlovanie postojačky) je vodný šport, ktorý sa vykonáva na doske podobnej longboardu. Zapájajú sa pri ňom všetky svalové skupiny, od lýtok cez chrbát, brucho, až po ruky a ramená. Na paddleboarde si výborne precvičíte motoriku, stabilitu a zároveň skvele zrelaxujete. Tento šport sa dá v rôznej intenzite robiť na rieke, jazere aj pri mori, skupinovo či individuálne. Perfektná záležitosť na leto a dovolenky!

1. Dbajte na bezpečnosť a naučte sa padať
2. Skontrolujte prírodné a poveternostné podmienky
3. Nastavte si dĺžku pádla a pádlujte technicky správne
4. Na paddleboard nastupujte pokojne
5. Na paddleboarde udržujte rovný postoj
Čo robiť, ak príde vlna?

1. Dbajte na bezpečnosť a naučte sa padať

Súčasťou paddleboardov je tzv. poistné lanko, ktoré sa dá pripnúť o členok alebo lýtko. Na túto vychytávku určite nezabúdajte, pretože ak by ste náhodou spadli, paddleboard vám vďaka pripnutému lanku určite nikam neodpláva. Mimochodom pády: naučiť sa padať z paddleboardu je veľmi dôležité – treba padať od dosky a nie tak, aby hrozilo zranenie (udretie) tváre či iné zranenie.

Naučte sa základy paddleboardingu

2. Skontrolujte prírodné a poveternostné podmienky

Overte si podmienky pod vodnou hladinou. Posledné, čo chcete, je z ničoho nič naraziť paddleboardom na plytčinu. V takejto situácii môže dôjsť k náhlemu prudkému zastaveniu a nekontrolovanému pádu človeka stojaceho na boarde do vody (často plytkej); okrem toho hrozí aj poškodenie samotnej dosky. Kontrolujte taktiež vietor. Vzpriamene stojace telo na paddleboarde sa správa ako plachta – príliš silný vietor výrazne sťaží pádlovanie a so začiatočníkom dokáže nepekne zamávať. Pred jazdou preto skontrolujte predpoveď počasia i samotné veterné podmienky vode.

3. Nastavte si dĺžku pádla a pádlujte technicky správne

Optimálna dĺžka pádla presahuje výšku jedinca zhruba o 15 cm. Pádlo sa drží pomerne širokým úchopom; u priemerne vysokého muža (180 cm) by vzdialenosť rúk mala byť na úrovni 100 cm. Pádlo vnárajte do vody kolmo a čo najďalej od tela, zároveň však zaberajte len do úrovne vášho postoja na boarde (neťahajte záber až za telo) a pádlujte striedavo na obe strany. Otočíte sa pádlovaním od špičky boardu do strany, prípadne obráteným pádlovaním.

Naučte sa paddleboardovať

4. Na paddleboard nastupujte pokojne

Na paddleboard nastupujte pri brehu, nie však vo veľmi plytkej vode, aby spodok dosky nedrel o dno. Položte dosku na vodu a „nastúpte“ – najskôr jedno koleno, potom druhé (pomôžte si rukami, akoby ste chceli ísť kolenačky/štvornožky). Spravte pár záberov v pozícii na kolenách, aby ste získali istotu. Keď sa budete chcieť postaviť, najskôr položte ruky aj s pádlom pred seba na dosku. Zaprite sa o ne a úplne pokojne a zľahka sa postavte.

5. Na paddleboarde udržujte rovný postoj

Na paddleboarde sa stojí rovno a pevne, s mierne rozkročenými (cca na šírku ramien) a v kolenách pokrčenými nohami. Hlavu držte hore a pozerajte sa pred a nie pod seba (mohlo by to narušiť rovnováhu). Chrbát by mal byť rovný, brušné svaly napnuté – postoj však nesmie byť kŕčovitý. Ak by vás lákalo postaviť sa bokom, takpovediac „na surfera“, tak vedzte, že s takýmto nestabilným postojom veru ďaleko nezájdete.

Začnite s paddleboardingom

Čo robiť, ak príde vlna?

Úplne bezvetrie a žiadne vlny na hladine sú skôr vzácnosťou. Pri konfrontácii s vlnkou sa snažte natočiť svoj paddleboard kolmo na ňu a prejsť túto prírodnú záludnosť týmto spôsobom. Ak by sa jednalo o väčšiu vlnu alebo viac vĺn za sebou, vašej stabilite pomôže výraznejšie pokrčenie v kolenách; hoci aj s viac vystrčeným zadkom, no a čo.

Tím Najšport