Ako spoznať laktátový prah v cyklistike? Laktát ako váš priateľ alebo nepriateľ
17.07.2023

Ako spoznať laktátový prah v cyklistike? Laktát ako váš priateľ alebo nepriateľ

V cyklistike je laktátový prah jedným z kľúčových faktorov, ktorý ovplyvňuje výkonnosť, kondíciu a vytrvalosť jazdcov. Meranie a pochopenie správneho fungovania laktátového prahu môže mať veľký vplyv na optimalizáciu tréningového plánu, dosahovanie lepších výsledkov a zlepšenie celkovej výkonnosti na bicykli. V tomto blogovom článku sa budeme venovať téme laktátového prahu, vysvetlíme si čo to je, ako sa prejavuje, ako ho správne merať v domácom i profesionálnom prostredí. Získanie tejto dôležitej informácie môže byť kľúčovým faktorom k dosiahnutiu lepšieho výkonu a vytrvalosti na bicykli čí elektrobicykli

S výberom nového bicykla alebo e-biku vám radí a odborne poradíme online alebo v našich kamenných predajniach Najšport.

Čo je to laktátový prah
Prejavy laktátového prahu v cyklistike
Ako správne merať laktátový prah v domácom prostredí
Ako merajú laktátový prah profesionáli
Ako sa dá zvýšiť laktátový prah

Čo je to laktátový prah

Laktátový prah alebo anaeróbny prah je bod, kedy sa hladina laktátu v krvi začína hromadiť rýchlejšie, ako ho organizmus dokáže odstraňovať. Tento bod je často spojený so zvýšenou únavou, pocitom kyseliny vo svaloch a zníženou schopnosťou udržať intenzívny výkon. Svaly počas cyklistiky v tomto bode začínajú pracovať viac anaeróbne. Telo sa začína spoliehať na energetický systém, ktorý efektívne využíva dostatočné množstvo kyslíka.

Čo je to laktátový prah

Prejavy laktátového prahu v cyklistike

Prejavy laktátového prahu v cyklistike sa môžu prejaviť rôznymi spôsobmi. Keď jazdec prekročí laktátový prah, začne cítiť rastúcu únavu a svalovú bolesť. Tento pocit môže byť sprevádzaný dýchavičnosťou a pocitom nedostatku energie. Jazdec sa tiež môže cítiť neschopný udržať konštantnú intenzitu alebo rýchlosť jazdy, a môže mať tendenciu spomaľovať alebo znižovať úsilie.

V praxi sa prejav laktátového prahu môže líšiť medzi jednotlivými cyklistami a je ovplyvnený genetikou, úrovňou tréningu a fyzickou kondíciou. Niektorí cyklisti môžu mať vyšší laktátový prah a teda vyššiu toleranciu voči vyšším hladinám laktátu, čo im umožňuje udržať vyššiu intenzitu dlhšie. Iní cyklisti môžu mať nižší laktátový prah a rýchlejšie dosiahnuť bod, kedy sa úroveň laktátu hromadí a spôsobuje únavu.

Prekonať laktátový prah je dôležité pre zlepšenie výkonnosti cyklistov. Tréning, ktorý je zameraný na zvyšovanie laktátového prahu, môže pomôcť cyklistom zvýšiť svoju toleranciu voči laktátu a zlepšiť ich schopnosť udržať vyššiu intenzitu po dlhšiu dobu. Tento tréning môže zahŕňať opakovania s vyššou intenzitou, intervalový tréning a dlhé jazdy blízko laktátového prahu.

Porozumenie a prekonanie laktátového prahu môže pomôcť cyklistom dosiahnuť významné zlepšenie výkonnosti. Je dôležité mať na pamäti, že každý jedinec je individuálny, a preto je dôležité sledovať svoje vlastné reakcie a prispôsobiť tréningový plán na základe vlastných schopností a cieľov. Konzultácia s odborníkom na výkonovú fyziológiu alebo kondičným trénerom môže byť tiež veľmi užitočná pri plánovaní a optimalizácii cyklo tréningu.

Prejavy laktátového prahu v cyklistike

Ako správne merať laktátový prah v domácom prostredí

Meranie správnej hladiny laktátového prahu v domácom prostredí môže byť užitočné pre cyklistov, ktorí nemajú prístup k profesionálnym laboratóriám alebo športovým lekárom. Hoci tieto metódy nemusia byť jednoznačné a presné ako laboratórne testy, môžu poskytnúť dostatočné informácie o jeho približnej hodnote.

Test laktátového prahu na bicykli

  • Vyberte si rovinatú cyklotrasu s dostatočne dlhou vzdialenosťou.
  • Počas jazdy postupne zvyšujte intenzitu pedálovania (napríklad zvyšovaním rýchlosti alebo zmenšovaním prevodov) každých 5-10 minút.
  • Monitorujte svoju tepovú frekvenciu, pocit únavy a dýchavičnosť.
  • Akonáhle pocítite zvýšenú únavu a dýchavičnosť, sprevádzanú výrazným nárastom tepovej frekvencie, môže to naznačovať prekročenie laktátového prahu.

Monitorovanie tepového prahu

  • Použite tepový merací prístroj počas tréningu (napr. cyklopočítač s meračom tepu)
  • Vytvorte si cyklistický plán, ktorý zahŕňa postupné zvyšovanie intenzity šliapania.
  • Sledujte svoju tepovú frekvenciu a všímajte si zvýšenie tepovej frekvencie na úrovni intenzity cvičenia.
  • Táto úroveň tepovej frekvencie môže naznačovať váš laktátový prah.
  • Je dôležité mať na pamäti, že tieto metódy sú len odhady a nemusia poskytnúť presné čísla. Ak chcete získať presnejšie merania laktátového prahu, je vhodné vyhľadať profesionálne laboratórne testy vykonávané športovými lekármi alebo fyziológmi.

Okrem toho je dôležité si uvedomiť, že laktátový prah sa môže meniť v závislosti od rôznych faktorov, vrátane úrovne tréningu, fyzickej kondície a genetiky. Preto je dôležité pravidelne sledovať svoj tréning a reakcie organizmu, a prispôsobiť tréningový plán na základe vlastných individuálnych potrieb a cieľov.

Ako správne merať laktátový prah v domácom prostredí

Ako merajú laktátový prah profesionáli

Profesionálni športovci a športoví lekári používajú presnejšie metódy na meranie laktátového prahu. Tu sú niektoré z najbežnejších metód používaných profesionálmi:

Laboratórne testy

Profesionálni športovci majú prístup k športovým laboratóriám, kde sa môžu vykonávať laboratórne testy na meranie laktátového prahu. Tieto testy zahŕňajú odoberanie krvi a meranie hladiny laktátu v krvi počas zvýšenej fyzickej aktivity. Testy zahŕňajú najmä cyklistiku na ergometri, resp. na stacionárnom bicykli.

Test s postupne zvyšujúcou sa záťažou

Profesionálni tréneri a športoví fyziológovia často vykonávajú testy s postupne zvyšujúcou sa záťažou, kde sa monitoruje hladina laktátu a iné parametrov (napr. tepová frekvencia) v závislosti od postupne zvyšujúcej sa intenzity cvičenia. Tieto testy môžu zahŕňať cyklistiku na ergometri alebo beh na bežeckom páse.

Výkonové testy

Profesionálni športovci môžu absolvovať aj výkonové testy, kde sa meria ich maximálny výkon, aeróbna a anaeróbna kapacita. Tieto testy môžu poskytnúť dôležité informácie o laktátovom prahu a pomáhajú určiť optimálnu intenzitu tréningu.

Monitorovanie laktátu počas tréningu

Niektorí profesionálni športovci používajú monitorovacie zariadenia, ktoré umožňujú meranie hladiny laktátu v reálnom čase počas tréningu. Tieto zariadenia sú pripojené k telu a merajú koncentráciu laktátu v krvi.

Všetky tieto metódy sú oveľa presnejšie a poskytujú detailnejšie informácie o laktátovom prahu ako metódy, ktoré sa používajú v domácom prostredí. Pre profesionálnych športovcov je dôležité mať presné merania, aby mohli optimalizovať svoj tréning, plánovať intervalové tréningy a určiť správnu intenzitu pretekov.

Ako merajú laktátový prah profesionáli

Ako sa dá zvýšiť laktátový prah

Zvýšenie laktátového prahu je cieľom pre mnohých športovcov, pretože vyšší laktátový prah znamená vyššiu toleranciu voči vyšším hladinám laktátu a schopnosť udržať vyššiu intenzitu cvičenia po dlhšiu dobu. Pozrite si niekoľko niekoľko spôsobov, ako sa dá zvýšiť laktátový prah:

Intervalový tréning

Intervalový tréning je účinnou metódou na zlepšenie laktátového prahu. Spočíva v opakovanej výmene medzi vyššou intenzitou bicyklovania (kedy sa dosiahne alebo prekročí laktátový prah) a obdobiami nižšej intenzity alebo odpočinku. Tento typ cyklistický tréning pomáha telu prispôsobiť sa vyšším hladinám laktátu a zlepšiť jeho schopnosť udržať vyššiu intenzitu dlhšie.

Cyklistický tréning zameraný na tempo

Tento cyklistický tréning je vykonávaný na intenzite blízkej laktátovému prahu. Týmto spôsobom sa telo postupne prispôsobuje k vyšším hladinám laktátu a zvyšuje svoju toleranciu voči nim. Tempo tréning zahŕňa udržiavanie strednej intenzity počas dlhších úsekov času.

Dlhé cyklistické jazdy blízko laktátového prahu

Dlhé jazdy pri intenzite blízkej laktátovému prahu sú tiež účinnou metódou na zvýšenie laktátového prahu. Tieto jazdy trvajú dlhší čas a pomáhajú telu prispôsobiť sa k vyšším hladinám laktátu. Postupne sa zvyšuje čas strávený pri tejto intenzite, čo pomáha zlepšiť laktátový prah.

Silový tréning 

Silový tréning, ako je napríklad posilňovanie a vytrvalostný tréning, môže tiež prispieť k zvýšeniu laktátového prahu. Silový tréning pomáha zlepšiť svalovú silu a výdrž, čo môže viesť k zvýšeniu celkovej výkonnosti a lepšiemu zvládaniu vyšších hladín laktátu.

Postupné zvyšovanie intenzity

Postupné zvyšovanie intenzity tréningu je dôležité pre zlepšenie laktátového prahu. Bicyklovanie na mierne vyššej intenzite ako obvykle postupne pomáha telu prispôsobiť sa k vyšším hladinám laktátu a zvyšovať svoju toleranciu voči nim.

Ako sa dá zvýšiť laktátový prah

Zvyšovanie laktátového prahu je proces, ktorý vyžaduje čas a trpezlivosť. Postupné a systematické zvyšovanie intenzity a tréningový plán prispôsobený individuálnym schopnostiam a cieľom je kľúčom k dosiahnutiu zlepšenia laktátového prahu. Pred začatím akéhokoľvek nového tréningového programu je dôležité konzultovať s odborníkom na tréning alebo športovým lekárom, aby sa zabezpečila bezpečnosť a účinnosť tréningu.

Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé blogy:

Tím Najšport