Najúspešnejší cyklisti všetkých čias
14.08.2020

Najúspešnejší cyklisti všetkých čias

História cyklistiky pozná mnohých velikánov, majstrov svojho remesla, ktorí počas svojej kariéry dosahovali obdivuhodnú výkonnosť a výsledky. Z dlhého zoznamu mien sme sa pokúsili vybrať a priblížiť vám úspechy tých najlepších z najlepších. Toto je rebríček najúspešnejších cyklistov všetkých čias, ktorý zostavil Najšport.sk.

Gino Bartali
Eddy Merckx
Bernard Hinault
Joseph "Joop" Zoetemelk
Alejandro Valverde
Henri "Rik" Van Looy
Francesco Moser

Gino Bartali

Taliansko dalo športovému svetu mnoho výnimočných cyklistov a Gino Bartali bol jedným z nich. Jeho kariéra je ovenčená senzačnými úspechmi, ale sprevádzali ju aj smutné udalosti 2. svetovej vojny. Gino Bartali víťazil najmä na domácej pôde (3-násobný celkový víťaz Giro d´Italia, 4 víťazstvá na Milano – Sanremo, 3 víťazstvá na Giro di Lombardia), no dokázal si podmaniť aj slávnu Tour de France. Jeho dve celkové prvenstvá z TDF delí horizont 10 rokov (1938 a 1948), čo je dodnes absolútne unikátny počin. Cyklista, ktorého mal v úcte aj samotný pápež, sa však vyznamenal aj mimo pretekárskych okruhov. Angažoval sa ako spojka hnutia protifašistického odporu a vo vlastnom dome niekoľko mesiacov ukrýval židovskú rodinu – v časoch, kedy sa takéto činy trestali okamžitou smrťou. Vďaka svojmu športovému majstrovstvu, charakteru a chrabrosti sa právom zaraďuje medzi najväčšie legendy svetovej cyklistiky.

Gino_Bartali_3

Zdroj: https://www.welovecycling.com/sk/2020/07/24/gino-bartali-hrdina-na-bicykli/

Eddy Merckx

Slávny Belgičan je pre svet cyklistiky tým, čím je Wayne Gretzky pre svetový hokej. Modla, absolútny šampión a nedostihnuteľná legenda. Profesionálom sa stal v roku 1965 ako 20-ročný a za svoju 18 rokov trvajúcu kariéru dosiahol neuveriteľných 525 víťazstiev. Merckx vyhral všetky najdôležitejšie cyklistické preteky, mnohé z nich opakovane. 5-krát sa stal celkovým víťazom Tour de France a Vuelty, 3-krát majstrom sveta a minimálne 2-krát triumfoval na každej z piatich monumentálnych klasík. Eddyho organizmus vynikal nadpriemernou schopnosťou regenerácie a úžasnou všestrannosťou. Merckx bol skvelý tempár (svetový rekord v hodinovke držal celých 18 rokov) i vrchár, presadzoval sa na rovinatých jednodňovkách i niekoľkotýždňových etapákoch, kde nechýbali strmé a tiahle stúpania. Jednoducho najlepší z najlepších.

Eddy_MerckxZdroj: https://journal.rouleur.cc/cycling-hall-of-fame-eddy-merckx/

Bernard Hinault

Ikona svetovej cyklistiky a dodnes posledný francúzsky pretekár, ktorý bol oslavovaný ako celkový víťaz Tour de France. Najslávnejší etapový závod sveta vyhral dohromady 5-krát, k tomu pridal 3 triumfy na Giro d´Italia a dve celkové prvenstvá z Vuelty. Hinault a Alberto Contador sú zatiaľ jedinými cyklistami, ktorí dokázali na každom z troch podujatí Grand Tour triumfovať v celkovom poradí viac ako raz. Majster sveta z roku 1980 si pripísal aj skvelé triumfy na Dauphiné Libéré, Liege – Bastogne – Liege, Paris Roubaix či Valónskom šípe. Kariéru končil krátko po tridsiatke, no s viac ako 250 víťazstvami medzi profesionálmi.

Bernard_Hinault_1

Zdroj: https://journal.rouleur.cc/bernard-hinault/

Joseph „Joop“ Zoetemelk

Holandský pretekár, ktorý sa medzi profesionálmi pohyboval bezmála 20 rokov bez výraznejších výkonnostných výkyvov. Ešte ako amatér sa dostal na OH v Mexiku, kde získal zlato za triumf v tímovej časovke. 3-krát vyhral Paríž – Nice, raz Tirreno – Adriatico, Valónsky šíp či Okolo Romandie. V roku 1979 si podmanil španielsku Vueltu a o rok i Starú dámu. Nebyť zdravotných problémov a konkurencie v podobe Hinaulta s Merckxom, možno by sa práve Zoetemelk stal rekordérom v počte celkových víťazstiev na Tour. K triumfu z roku 1980 však pridal už „len“ šesť druhých miest v celkovej klasifikácii. V roku 1987, kedy sa ako štyridsaťročný lúčil s kariérou profi cyklistu, dokázal Zoetemelk zvíťaziť na prestížnom preteku Amstel Gold Race.

Joop_Zoetemelk_1

Zdroj: https://journal.rouleur.cc/joop-zoetemelk-poster-geezer/

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde je silný v kopcoch, má výbornú časovku a dokáže sa presadiť aj v rýchlych dojazdoch. Práve výnimočná univerzálnosť a dlhovekosť bola a stále je najväčším esom v rukáve Španiela, ktorý 5-krát triumfoval na Valónskom šípe a závode Okolo Andalúzie, 4-krát na Liege-Bastogne-Liege a 2-krát na Dauphiné Libéré. Na Grand Tour dosiahol 17 etapových a jedno celkové prvenstvo (Vuelta 2009), no až 19-krát sa umiestnil v TOP 10 celkového poradia. Životný úspech španielskeho matadora však prišiel až na sklonku jeho kariéry, v roku 2018. Po senzačnom triumfe na 85. Majstrovstvách sveta skompletizoval zbierku drahých kovov z tohto podujatia, ktorú dovtedy tvorili 2 strieborné a 4 bronzové medaily. Do dúhové dresu pre majstra sveta sa obliekol ako 38-ročný.

Alejandro_Valverde

Zdroj: https://www.cyclingweekly.com/news/racing/tour-de-france/alejandro-valverde-ride-tour-de-france-vuelta-espana-following-injury-comeback-425184

Henri „Rik“ Van Looy

Belgický hrdina, ktorý pretekal v rokoch 1953 až 1970. Za ten čas dosiahol úctyhodných 379 víťazstiev, čo ho v historických tabuľkách radí na druhé miesto za nedostihnuteľným Eddy Merckxom. Jazdec, ktorý bol známy aj pod prezývkou Kráľ klasík, sa rok pred vstupom medzi profesionálov prezentoval ziskom zlatej olympijskej medaily z tímových pretekov a tretím miestom na majstrovstvách sveta. Titul svetového šampióna nakoniec získal hneď dvakrát za sebou, v rokoch 1960 a 1961. To už ale mal na konte víťazstvá na podujatí Milano – Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Giro di Lombardia, Gent - Wevelgem či Okolo Valencie. V nasledujúcich rokoch ako prvý cyklista histórie skompletizoval zbierku prvenstiev zo všetkých piatich najznámejších klasík, takzvaných Monumentov (napr. Paríž – Roubaix vyhral trikrát). Vyhral tiež 7 etáp na Tour de France, 12 na Giro d´Italia a 18 na Vuelta a España. Viac etapových triumfov na podnikoch Grand Tour získalo len 8 jazdcov...

Rik_Van_Looy

Zdroj: https://capovelo.com/rik-van-looy-3/

Francesco Moser

Ak by mal byť jedným z kritérií úspechu počet triumfov v profi pelotóne, potom by v našom rebríčku nemal chýbať ani Talian Francesco Moser. Po Merckxovi a Van Looyovi je práve Moser cyklistom s historicky tretím najvyšším počtom víťazstiev (273) medzi profíkmi. Moser dominoval predovšetkým od polovice sedemdesiatych do polovice osemdesiatych rokoch minulého storočia. Vďaka pomerne mohutnej telesnej konštrukcii sa presadzoval skôr v tempárskych pretekoch, no vysoké kvality dokazoval aj na dráhe. Moser zvíťazil na Milano – Sanremo, 3-krát na Paríž – Roubaix, 2-krát na Okolo Lombardie a Tirreno – Adriatico. V roku 1977 sa stal majstrom sveta a zároveň aj víťazom Valónskeho šípu. Zaknihoval 27 pódiových prvenstiev na podujatiach Grand Tour, z toho až 23 na Giro d´Italia, kde v roku 1984 triumfoval aj v celkovej klasifikácii.

Francesco_Moser

Zdroj: https://capovelo.com/francesco-moser-2/

Na záver

Menoslov mimoriadne úspešných cyklistických osobností by sa dal rozširovať takmer donekonečna. Raymond Poulidor, Fausto Coppy, Jacques Anquetil, Sean Kelly, Roger De Vlaeminck, Miguel Indurain či Alberto Contador, Chris Froome, Peter Sagan a mnohí ďalší „písali“ alebo „píšu“ príbehy, ktoré si fanúšikovia športu budú navždy pamätať. A možno aj vďaka nim a ich príkladu už šliape do pedálov budúca cyklistická superhviezda.

Tím Najšport.