Ako vybrať ideálny cestný bicykel
20.04.2023

Ako vybrať ideálny cestný bicykel

Všetci dobre vieme, že jazda na cestnom bicykli alebo cestnom elektrobicykli je skvelou outdorovou aktivitou, ktorá vás udrží v pohybe, zdraví a vo výbornej fyzickej kondícií po dlhé roky. Navyše spoznáte množstvo nových ciest, cyklochodníkov a zažijete množstvo zážitkov. 

Pripravili sme pre vás šikovnú sprievodku, ktorý vám poradí, ako si vybrať vhodný cestný bicykel, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky na výšku, veľkosť rámu, hmotnosť, materiál, komponenty, príslušenstvo, ale aj dizajn či značku. Taktiež tu nájdete všetky dôležité informácie o cestnej cyklistike, tak poďme na to!

Ako odlíšiť cestný bicykel od ostatných bicyklov?
Aký ste typ jazdca a kde chcete jazdiť?
Základné rozdelenie cestných bicyklov
Aká je ideálna veľkosť cestného bicykla
Materiál, konštrukcia, rám, brzdy a vidlica
Prispôsobte si bicykel podľa predstáv

Ako odlíšiť cestný bicykel od ostatných bicyklov?

Cestný bicykel sa od krosových, trekingových a MTB bicyklov odlišuje už hneď na prvý pohľad. Odlišuje sa najmä športovým prevedením a vysokou geometriou rámu, ktorá vás ako jazdca posadí do vyššej polohy, ako pri bežnom bicykli. Geometria pomáha k zníženiu odporu a zachováva aerodinamické vlastnosti bicykla

Cestné bicykle majú úzke plášte, ktorých šírka sa pohybuje od 23 mm do 28 mm. Pri vytrvalostných športoch je to až 30 mm. Ďalším poznávacím znakom sú riadidlá, takzvané barany, ktoré umožňujú rôzne pozície pre ruky a jazdcovi dovoľujú zmenu polohy a umiestnenia na bicykli. Na rozdiel od horských bicyklov, na cestných nenájdete žiadne odpruženie, rám vidlice je teda pevný. Disponujú tiež širokým rozsahom prevodových stupňov, ktoré vám umožnia šliapať vo vysokých rýchlostiach a naopak rýchlo reagovať na prudké stúpania.

Ako odlíšiť cestný bicykel od ostatných bicyklov

Aký ste typ jazdca a kde chcete jazdiť?

Je vôbec prvou otázkou, ktorú si musíte zodpovedať pri výbere prvého cestného bicykla. V prvom rade si musíte odpovedať na otázku ako často chcete na cesťáku jazdiť. Len víkendovo, 3 krát do týždňa alebo to budete brať vážne a vyrazíte si aj 5 krát za týždeň. V podstate je jedno, či ste začiatočník alebo pokročilý jazdec, je dobré si ujasniť, či chcete ísť skôr rekreačným alebo pretekárskym smerom. 

Taktiež treba vedieť, či budete jazdiť aj dlhé vzdialenosti, po rovine, kopcovité terény, vytrvalostne a podobne. Cena cestného bicykla by v tomto prípade mala zohrávať dôležitú úlohu. Na základe toho sa rozhodnete, či chcete rekreačný alebo nadupaný závodný cestný bicykel.

Aký ste typ cestného cyklistu

Rozdelenie cestných bicyklov

Poďme si teda povedať niečo o pokročilejšom rozdelení cestných bicyklov. Už viete, že v základe ich rozdeľujeme na rekreačné a závodne (príp. pretekárske), no poznáme aj All-round, Aero-road či Endurance-road modely.

Univerzálny závodný cestný bicykel (All-round)

Ide v podstate o moderný všestranný závodný bicykel, ktorý môžete často vidieť aj na Tour de France a v niektorých Alpských disciplínach. Aj vďaka tomu ich niektorí pretekári nazývajú vrchárske bicykle. Takýto bicykel v sebe ukrýva ľahkosť, tuhosť, relatívnu pohodlnosť a často aj aerodynamické vlastnosti. Vyznačuje sa agresívnym tvarom, veľmi dobrou ovládateľnosťou, vyššími prevodmi a plášťami od 25 do 28 mm. U nás je typickým zástupcom značka Trek Emonda či Giant TCR, ktorý si môžete vyskúšať priamo v našej predajni.

Aero závodný cestný bicykel (Aero-road)

Je určený hlavne pre disciplíny ako je časovka, šprinty, prémie. Má výrazný aerodynamický tvar, veľmi nízku hmotnosť a je určený vyslovene pre pokročilých jazdcov. Charakteristickým príkladom je napríklad Trek Madone alebo Giant Propel. S týmto typom bicykla dokážete jazdiť azda najrýchlejšie a najagresívnejšie. Štýlovo ho možno považovať za prémiový produkt, ktorý sa hodí pre cenovo bonitnejšiu klientelu.

Vytrvalostný cestný bicykel (Endurance-road)

Cieľom moderných bicyklov sú práve Endurance modely, pre ktoré je typické vytrvalostné jazdenie. Cieľom je urobiť cesťák oveľa dostupnejším, pohodlnejším a všestranným pre každého cyklistického nadšenca. Jazda na takom bicykli je poddajnejšia a prevodový stupeň je o niečo nižší pre ľahšie stúpanie. Stojí však za zmienku, že nie všetky bicykle tejto kategórie sú rovnaké. Niektoré sú určené pre rekreačných jazdcov, iné sa skôr približujú k tým závodnejším. Šírka pneumatík je od 28 do 33 mm. V tejto kategórií môžeme nájsť napríklad Trek Domane, Giant Defy a Giant Contend.

Základné rozdelenie cestných bicyklov

Aká je ideálna veľkosť cestného bicykla

Rámy cestných bicyklov sa vyrábajú štandardne vo veľkosti “centimetre” (44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62 a 64). Každý model má svoju veľkostnú tabuľku, ktorú nájdete na našej stránke pri každom jednom produkte vpravo. Vždy sa vychádza podľa výšky vašej postavy a následne k nej je pridelený rám v centimetroch. Čo to teda znamená a ako si máte vybrať ideálnu veľkosť? 

Poďme teda ešte raz od začiatku - vždy je dobré sa poradiť s predajcom, ktorý presne vie akú máte výšku, kde budete jazdiť, ako chcete jazdiť, akú máte dĺžku rúk, nôh a celkovú svalovú hmotu. Nie je preto možné a bolo by asi aj zavádzajúce uvádzať všeobecnú tabuľku veľkosti cestného bicykla podľa výšky jazdca. Úplne najlepšie spravíte, ak si naštudujete geometriu daného bicykla a rovno si ho vyskúšate u nás v predajni.

Aká je ideálna veľkosť cestného bicykla

Materiál, konštrukcia, rám, brzdy a vidlica

Pri skromnejšom rozpočte je veľmi pravdepodobné že sa budete obzerať skôr po hliníkovom ráme. Rámy z ocele už takmer vymizli a nachádzajú sa na tých najlacnejších bicykloch. Väčší rozpočet vám dovolí siahnúť po uhlíkových vláknach, ktoré dnes využíva množstvo rekreačných aj profesionálnych závodníkov - karbónové rámy. Je tiež dobré poznamenať že až tak nezáleží na tom či máte hliníkový alebo karbónový rám, ako od toho ako bol vyrobený. Ten najlepšie skonštruovaný hliníkový rám môže byť oveľa kvalitnejší, ako zle navrhnutý karbónový rám. 

Práve preto na našom e-shope nájdete len overených výrobcov, ako je Trek, Ghost, Lapierre, GT alebo Giant, ktorý patria medzi top výrobcov na trhu. Vždy sa oplatí investovať peniaze radšej do kvalitnejšieho rámu, ktorý oveľa viac vydrží, komponenty nie je problém kedykoľvek vymeniť.

Ďalšou zaujímavou otázkou sú brzdy. Ísť radšej do čeľusťových (ráfiková brzda) alebo kotúčových bŕzd? V súčasnosti sa ráfikové brzdy používajú len zriedka a sú považované za zastaralú technológiu. Aktuálne sú na trhu špičkové hydraulické kotúčové brzdy, ktoré majú oveľa nižšiu hmotnosť, sú aerodynamickejšie, majú lepšiu brzdnú účinnosť a cenovo dostupné takmer pre každého.

Kvalitné kolesá sú zárukou stabilnej jazdy, bezpečia a nízkej hmotnosti. Tak ako rámy aj kolesá sa v súčasnosti vyrábajú z hliníku a karbónu. Tieto materiály už poznáte, takže viete čo od nich čakať.

Čo sa týka typu radenia a prehadzovzačky, mali by ste sa poobzerať po kvalitných modeloch značiek Sram, Campagnolo alebo Shimano. Jedná sa konkrétne o modely, ktoré sme zoradili od základných po profesionálne, nasledovne:

  • Shimano - Claris, Sora, Tiagra, 105, Ultegra a Dura Ace
  • Sram - Apex, Rival, Force, Red.

Tí ktorí sa budú pohybovať od triedy Shimano Ultegra a vyššie sa môžu rozhodnúť medzi mechanickým alebo elektronickým radením.

Prispôsobte si bicykel podľa predstáv

Výber ideálnej veľkosti bicykla až po cyklistické komponenty vám môže uľahčiť dôsledné nastavenie vášho bicykla. Využíva sa pri tom množstvo metrík a technológií označovaných ako Bikefitting. Ide o prispôsobenie bicykla podľa vašich individuálnych a telesných parametrov. Viac sme sa tejto problematike venovali v článku - Bikefitting pre profesionálne nastavenie vášho bicykla.

Ak sa vám článok páčil, tak si určite prečítajte aj ďalšie vybrané blogy:

Tím Najšport